سیم کشی اعلام حریق و نگهداری از این سیستم حیاتی


امروزه در تمام ساختمان ها و مجتمع های مسکونی و تجاری مدرن از سیستم های اعلام حریق استفاده می کنند. این سیستم ها از جمله مهم ترین و حیاتی ترین سیستم هاست که در کوتاه ترین زمان ممکن اعلام حریق می کند. در مواردی که مشکوک به حریق بوده و یا منجر به حریق شود توسط این سیستم اعلام می شود. اما آیا از پیچیدگی های این سیستم اطلاع دارید؟ آیا می دانید سیم کشی اعلام حریق در ساختمانها چگونه انجام می شود؟
اهمیت وجود سیستمهای اعلام حریق
همانطور که گفته شد هیچ شک . شبه ای نیست که در تمام ساختمانهای مدرن نیاز به تشخیص و اعلام موارد مرتبط با حریق یک نیاز حیاتی و اولیه است. یکی از اولین سیستمهایی که راه اندازی میشود سیستم اعلام حریق خودکار است.
باتوجه به اهمیت بسیار بالای این سیستم ها، بهتر است که درباره نحوه عملکرد آن ها و چگونگی نصب و نحوه نگه داری آن ها بیشتر بدانیم.
پیش از آنکه بیشتر به این موضوع بپردازیم، تاکید میکنیم که کار با سیستمهای برقی کاریست کاملا تخصصی؛ اگر مهارتی در حوزه برقکاری ندارید به هیچ وجه شروع به کار نکنید. از یک متخصص مجرب بخواهید این کار را برای شما انجام دهد. انجام سیم کشی این سیستمها که به جان انسان ها مرتبط است بسیار حساس و مهم بوده و کوچکترین اشتباهی ممکن است دردسرهای زیادی برای شما ایجاد کند.
لوله گذاری و سیم کشی اعلام حریق
سیمهای مدار اعلام حریق به دو گروه تقسیم می شوند، با توجه به خصوصیات هر گروه کابل مناسب با آن به کار برده می شود:
- کابلهایی که بعد از آشکار شدن حریق استفاده نمیشوند مانند کابلهای دتکتورها و شستی ها.
- کابلهایی که بعد از کشف حریق استفاده میشوند مانند کابلهای منبع تغذیه و آژیرها و چراغها
میتوان برای هر دو گروه کابل ۱٫۵ میلی متر مربع با روپوش و عایق پروتودور استفاده کرد، ولی در مکانهایی که امکان ضربه یا ساییدگی و جویده شدن توسط حیوانات وجود دارد باید کابلها را حفاظت مکانیکی کرد. توجه داشته باشید که کابلهای سیستم اعلام حریق باید جدا از سایر کابلها سیم کشی شوند.
انواع سیم کشی اعلام حریق
- سیم کشی اعلام حریق ساده خانگی
- سیم کشی اعلام حریق آدرس پذیر
- سیم کشی اعلام حریق هوشمند
- سیم کشی اعلام حریق وایرلس
- سیم کشی اعلام حریق سنس
- سیم کشی اعلام حریق زتا
- سیم کشی اعلام حریق زیتکس
- سیم کشی آژیر اعلام حریق
- سیم کشی اعلام حریق تسلا
نحوه سیم کشی اعلام حریق
با توجه به موارد زیر می توان قدم به قدم کار را انجام داد:
۱. ابتدا قبل از شروع سیم کشی اعلام حریق، موقعیت کلیه قسمتها را با نقشه چک کنید.
۲. کابل کشی را مطابق با نقشه انجام دهید. این مسئله از آن جهت بسیار مهم است که تمام کارهای تاسیسات در سالهای آینده براساس همین نقشه انجام خواهد شد. همه متخصصان به همین نقشه مراجعه میکنند و اگر کار شما براساس نقشه نباشد دردسرهای زیادی ایجاد خواهد شد.
۳. بعد از کابل کشی، دتکتورهای حرارتی و دود، شستیها را نصب کنید.
۴. تابلوی کنترل مرکزی را در محلی تعیین شده در نقشه را نصب کنید.
۵. سیم زمین را به بدنه فلزی پنل وصل کنید. طبق دستورالعملهای آزمایش ارائه شده در کاتالوگ دستگاه مرکز کنترل را آزمایش کنید.
۶. سیمهای ورودی را قبل از آزمایش کامل دستگاه به ترمینالهای آن وصل نکنید. سایر تجهیزات را به تابلوی کنترل مرکزی وصل و کلیه دتکتورها را تا اتمام کارهای ساختمانی (که با گرد و غبار احتمالی همراه است) از پایههای آن خارج کنید.
۷. هنگامی که کلیه کارهای ساختمانی تمام شد و گرد و غباری وجود نداشت، مطمئن شوید که برق ۲۲۰ ولت دستگاه قطع شده و اتصال باطریها جدا شده است. سپس کامل بودن مدار سیم کشی را به وسیله یک اهم متر چک کنید. دقت کنید در این مرحله سیستم را به وسیله مگا اهم سنج آزمایش نکنید. کامل بودن مدار سیم کشی را به وسیله یک اهم متر چک کنید
۸. برای جلوگیری از وارد شدن صدمه به دستگاه در هنگام اتصال سیم ها، باطریها را از داخل دستگاه بردارید. بعد از آزمایش کردن سیم بندی دستگاه، مقاومتهای انتهای خط را از ترمینال دستگاه باز کنید و آنها را به ترمینالهای آخرین آشکارساز و آخرین آژیر هر مدار وصل کنید.
۹. زمانی که مطمئن شدید کلیه اتصالات محکم و عایق روی سیمها سالم اند، باتریها را در داخل دستگاه جایگزین و سیم آن را وصل کرده و سپس برق دستگاه را نیز متصل کنید. حال میتوانید دستگاه را به طور کامل و عملی تست نمایید.
۱۰. این آزمایشها باید با باطریهای مرغوب و پر اجرا شوند. باطریهای نامرغوب حتی اگر شارژ باشند هم ممکن است نتیجه مناسبی نداشته باشند. مرحله تست را باید به کمک باطریهای پر انجام داد.
نقشه سیم کشی اعلام حریق
نگهداری از سیستم اعلام حریق
همانطور که در ابتدای مطلب نیز گفته شد این سیستمها به دلیل نقش حیاتی در ساختمان، نیاز به بازدید مداوم و سرویس همیشگی دارند. به یاد داشته باشید که سیستم اعلام حریق به بازدید و سرویس روزانه هم نیاز دارد. حتما در طول روز حداقل یک بار مطمئن شوید مدارد سیستم متصل است. از روی پنل میتوانید بفهمید که آیا مدار به درستی کار میکند یا خیر. اگر به چیزی شک کردید حتما از یک متخصص بخواهید سیستم را بررسی کند.هر یک یا دو هفته به صورت دستی برای چند ثانیه آژیر را به صدا درآورید تا مطمئن شوید کار میکند. توصیه میشود هر دو هفته یک بار سیستم اعلام را فعال کنید. هر چند ماه یک بار باطریها را چک کنید و مطمئن شوید همه چیز درست است. در آغاز فصل سرد یا گرم مطئن شوید سرما یا گرما به سیستم شما آسیبی وارد نمیکند.
تمیز کردن دتکتورهای دود را فراموش نکنید. معمولا نیاز دارید سالی یک بار این کار را انجام دهید. تمیزکاری این بخش یک کار کاملا تخصصی است و نیاز به ابزار مخصوص دارد. اگر این ابزار را در اختیار ندارید از یک سرویس کار کمک بگیرید.
دیدگاه شما