نکات قبل از آزمایش مدفوع و انواع آزمایش
احتمالا برای شما هم پیش اومده که حداقل یکبار مجبور به دادن آزمایش خون یا آزمایشهای دیگه شده باشید. ما نکات قبل از آزمایش مدفوع ، خون و…رو به شما معرفی می کنیم. متاسفانه بعضی وقتها به دلیل عدم رعایت مراقبتهای لازم قبل از انجام آزمایش، ممکنه نتیجه آزمایش شما دقیق نباشه؛ در اکثر آزمایشهای خون، لازمه شما ساعاتی قبل از انجام اون از خوردن و آشامیدن بعضی مواد غذایی خودداری کنید.
البته در بعضی از آزمایشها هم شما مجاز به خوردن هیچ ماده غذایی نیستید. ما در این مطلب سعی داریم، نکات لازم برای دقیقتر شدن جواب آزمایشهای مختلف از جمله قبل از آزمایش مدفوع رو با شما درمیون بگذاریم.
برای کسب اطلاعات بیشتر با مجله آچاره همراه باشید.
در این مقاله به این نکات پرداخته شده است که قبل از انجام آزمایش قند خون و آزمایش مدفوع ، چه نکاتی باید رعایت کرد. آزمایش مدفوع یک آزمایش مهم پزشکی است که می تواند برای تشخیص طیف وسیعی از بیماری ها از جمله سرطان روده بزرگ، بیماری کرون و کولیت اولسراتیو استفاده شود. برای اینکه نتایج آزمایش مدفوع دقیق باشد، مهم است که قبل از انجام آزمایش از خوردن برخی از مواد غذایی خودداری کنید. در ادامه به این سوال که قبل از ازمایش مدفوع چه نخوریم پرداخته میشود.
این نکات را قبل از انجام آزمایش قند خون و آزمایش مدفوع ، رعایت کنید
- قند خون به مقدار بسیار زیادی تحت تأثیر مواد غذایی کربوهیدراتدار هست؛ مثلا نوشابههای گازدار یکی از بدترین نوع این مواد هستند، بنابراین از مصرف اونها قبل از انجام آزمایش خون خودداری کنید.
- از اونجایی که آبمیوههای صنعتی مقادیر زیادی کربوهیدرات، قند مصنوعی و طعمدهنده دارند، بهتره که از خوردن اونها قبل از انجام آزمایش خون خودداری کنید. کربوهیدرات بالا و همینطور قند زیاد موجود در آبمیوههای مصنوعی باعث خنثی کردن اثر انسولین در بدن میشه و همین موضوع باعث میشه جواب آزمایش اعتباری نداشته باشه.
- قهوه به خودی خود مشکلی ایجاد نمیکنه، ولی اگر قند و خامه در اون وجود داشته باشه، مشکل سازه و باعث خنثی شدن عملکرد انسولین و در نتیجه بیاعتبار بودن جواب آزمایش میشه، بنابراین اگر به خوردن قهوه عادت دارید، بهتره سه ساعت قبل از انجام آزمایش، قهوه خالی میل کنید تا جواب آزمایش دقیقتری داشته باشید.
- سایر مواد قندی: بهتره قبل از انجام آزمایش غلات بدون سبوس میل نکنید. همچنین از خوردن سایر موادغذایی که قند زیادی دارند، مثل انواع شیرهها (شیره انگور) و انواع طعمدهندهها که کربوهیدرات بالایی دارند، خودداری کنید.
نکات لازم قبل از آزمایش قند خون ناشتا (Fasting blood sugar FBS)
- حداقل ۸ ساعت ناشتا باشید.
- ترجیحا تا قبل از ساعت ۹ صبح برای نمونه گیری به آزمایشگاه مراجعه کنید.
نکات لازم قبل از آزمایش قند خون 2 ساعت بعد از صبحانه(2hpp)
- با شروع خوردن صبحانه معمول هر روز، ساعت رو یادداشت کنید.
- مدت زمان صرف صبحانه نباید بیشتر از ۲۰ دقیقه باشه.
- بعد از صرف غذا ازخوردن آب نبات ، آدامس ، شیرینی و قهوه جدا خودداری کنید.
- نمونه گیری دقیقا ۲ ساعت بعد از شروع صبحانه انجام میشه. به همین خاطر حتما قبل از موعد مقرر در آزمایشگاه حضور داشته باشید.
- آزمایش حتما قبل از ساعت ۹ صبح شروع بشه و از انجام اون در ساعات دیرتر خودداری کنید.
- نوشیدن آب درنتیجه اشکالی ایجاد نمیکنه.
- ترجیحا آزمایشهای قند خون ناشتا و ۲ ساعت بعد از صبحانه رو در یک روز انجام بدید.
قبل از آزمایش کلسترول خون، بهتره چه چیزهایی رو نخوریم؟
برای آزمایشهای کلسترول خون، ناشتا بودن، کاملا ضروریه. بهتره برای انجام اون، از پزشک مربوطه و یا آزمایشگاهی که قراره در اونجا آزمایش انجام شه، سوال کنید که مدت زمان ناشتا بودنتون باید چند ساعت باشه.
بعضی اوقات مدت زمان ناشتا بودن 6 تا 8 ساعت و در بعضی موارد تمام طول شب (از شب تا صبح) باید ناشتا بود و در مواردی هم، زمان ناشتا بودن به 12 ساعت میرسه.
سعی کنید طوری برنامهریزی کنید که اون رو صبح زود انجام بدید، مخصوصا اگر از شما خواسته شده که 12 ساعت قبل از انجام اون ناشتا باشید، در این صورت میتونید ساعت 6 و یا کمی دیرتر شام بخورید و صبح زود بیدار شده و به آزمایشگاه برید. بهتره از جویدن آدامس هم در طول مدت ناشتایی خودداری کنید .
به تمام چیزهایی که چند روز قبل میخورید هم دقت کافی داشته باشید. از خوردن گوشت قرمز، تخممرغ و سایر مواد غذایی که حاوی چربی و کلسترول بالایی هستند، خودداری کنید. در این صورت میتونید امیدوار شید که جواب دقیقتری خواهید داشت.
اگر مجبور هستید که به توصیه پزشک مربوطه، هر چند وقت یکبار اون رو انجام بدید، رژیم غذاییتون رو تغییر ندید؛ چرا که پزشک با توجه به رژیم غذایی روزمره شما میتونه تشخیص بده که چرا کلسترول خون شما بالاست.
از پزشک و یا آزمایشگاه مربوطه بپرسید که آیا محدودیتی در خوردن قهوه دارید یا نه، چون در برخی موارد شما اجازه دارید که قهوه بخورید حتی اگر در ساعتهای ناشتایی باشید.
نکات لازم قبل از تست تحمل گلوکز (Glucose Tolerance Test GTT)
- از 3 روز قبل از اون رژیم غذایی معمول رو رعایت کنید.
- ۱۲ساعت ناشتایی باید رعایت بشه.
- آزمایش حتما قبل از ساعت 9 صبح شروع و از انجام آزمایش در ساعات دیرتر خودداری کنید.
- در زمان مقرر برای انجام خونگیریها حتما در آزمایشگاه حضور داشته باشید.
- درفواصل خونگیریها از خوردن آب نبات، آدامس، شیرینی و انجام فعالیتهای بدنی جدا خودداری کنید.
- نوشیدن آب در فواصل خون گیری بلا مانع هست.
نکات لازم قبل از آزمایش آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA)
- این آزمایش برای تشخیص زود هنگام بزرگی یا سرطان پروستات درخواست میشه و انجام اون از اواسط چهل سالگی به طور منظم و حداقل سالی یکبار توصیه میشه.
- یک هفته پیش از مراجعه به آزمایشگاه، نباید معاینه پروستات و بیوپسی پروستات انجام شده باشه.
- یک هفته پیش از انجام اون نباید معاینه مقعد انجام شده باشه.
- رادیوتراپی و مصرف داروهایی مثل تستوسترون میتونه موجب افزایش مقادیرPSA بشه: بنابراین در این موارد آزمایشگاه یا پزشک معالج رو مطلع کنید.
- چهل و هشت ساعت پیش از انجام آزمایش نباید انزال یا مقاربت داشته باشید.
- چهل و هشت ساعت پیش از انجام اون نباید دوچرخه سواری کرد.
نکات لازم قبل از آزمایش پرولاکتین
- نمونه گیری باید حداقل دو ساعت بعد از بیدار شدن از یک خواب آرام و کافی باشه.
- استرس باعث نتایج بالای کاذب در آزمایش میشه.
- در صورت استفاده از داروی خاص، آزمایشگاه رو مطلع کنید.
نکات لازم قبل از آزمایش اوره تنفسی (UBT)
- این آزمایش برای بررسی عفونت فعال هلیکوباکتر پیلوری در معده استفاده میشه.
- 6 ساعت ناشتایی رعایت بشه.
- از مصرف آنتیبیوتیک و بیسموت، در طی 4 هفته پیش از آزمایش خودداری کنید.
- از مصرف انواع آنتی اسید، سایمتیدین و رانیتیدین ، به مدت یک هفته پیش از آزمایش خودداری کنید.
نکات لازم قبل از آزمایش کشت ادرار(urine culture)
- بهترین نمونه، اولین ادرار صبحگاهیه که حداقل 8 ساعت در مثانه باقی مونده و غلیظ شده، در غیر این صورت، میشه از نمونههای ادرار تصادفی، استفاده کرد.
- بیمار نباید در 72 ساعت گذشته آنتی بیوتیک مصرف کرده باشه.( مگر با تجویز پزشک معالج)
نکات لازم قبل از آزمایش جمعآوری نمونه مدفوع
یک هفته قبل از انجام آزمایش از مصرف روغن کرچک ، روغنهای معدنی ، بیسموت ، شربتهای حاوی منیزیم ، ترکیبات ضد اسهال ، تنقیه با باریم و آنتی بیوتیکها و همچنین مواد مورد استفاده در رادیو گرافی خودداری کنید. این نکات را قبل از آزمایش مدفوع حتما در نظر بگیرید.
قبل از ازمایش مدفوع چه نخوریم
مواد غذایی زیر می تواند نتایج آزمایش مدفوع را تحت تأثیر قرار دهد:
1. مواد غذایی حاوی آهن: آهن می تواند به طور کاذب نتایج آزمایش خون مخفی در مدفوع را مثبت کند. این مواد غذایی عبارتند از:
- گوشت قرمز
- جگر
- غذاهای غنی از آهن، مانند غلات صبحانه غنی شده با آهن
2. مواد غذایی حاوی ویتامین C: ویتامین C می تواند به طور کاذب نتایج آزمایش خون مخفی در مدفوع را منفی کند. این مواد غذایی عبارتند از:
- مرکبات
- سبزیجات برگ سبز
- گوجه فرنگی
3. مواد غذایی حاوی رنگدانه های غذایی: رنگدانه های غذایی می توانند نتایج آزمایش خون مخفی در مدفوع را تحت تأثیر قرار دهند:
- کلم بروکلی
- هویج
- تربچه
- چغندر
- انگور
4. مواد غذایی حاوی فیبر بالا: فیبر بالا می تواند باعث شود که نمونه مدفوع رقیق شود و این امر می تواند تشخیص خون مخفی در مدفوع را دشوار کند. غذاهایی مانند:
- حبوبات
- غلات کامل
- سبزیجات دارای برگ سبز
- میوه های دارای هسته
برای جلوگیری از تداخل با نتایج آزمایش مدفوع، توصیه می شود که حداقل 3 روز قبل از آزمایش از خوردن این مواد غذایی خودداری کنید.
قبل از آزمایش مدفوع از مصرف داروهای زیر خودداری کنید
در صورت مصرف هر یک از این داروها، با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا باید قبل از آزمایش مدفوع آنها را قطع کنید یا خیر.
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)، مانند آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن
- داروهای رقیق کننده خون، مانند وارفارین و هپارین
- داروهای حاوی آهن
با پیروی از این دستورالعمل ها، می توانید اطمینان حاصل کنید که نتایج آزمایش مدفوع شما دقیق و قابل اعتماد است.
نکات لازم قبل از آزمایش آنالیز اسپرم(sperm Analysis)
- این آزمایش برای شمارش اسپرم و بررسی موروفولوژی اون درخواست میشه و مشخصات فیزیکی مایع منی(semen) مانند حجم، رنگ، قوام، PH و مشخصات مورفولوژیک و توانایی حرکتی اسپرم مورد بررسی قرار میگیره.
- 4 -3 روز قبل از نمونهگیری نباید انزال یا مقاربت رخ داده باشه.
- وجود تب در طول 3 روز پیش ازانجام آزمایش ، نتیجه رو تحت تاثیر قرار میده.
بایدها و نبایدهای قبل از انجام آزمایش خون مخفی در مدفوع
2 تا 3 روز قبل از آزمایش، رژیم غذایی فاقد سبزیجات خام (به خصوص شلغم و تربچه)، گوشت قرمز، گوشت سفید (مرغ و ماهی) رعایت بشه.
مصرف داروهای آهن، ویتامین ث، ایندومتاسین، کلشیسین، آسپرین، بروفن و کورتونها باید 48 ساعت پیش از انجام آزمایش و دوره جمعآوری نمونه قطع بشه.
نکات قبل از آزمایش مدفوع و آزمایش کولونوسکوپی
قبل از انجام اون به بیمار دستوراتی جهت آماده ساختن و پاک کردن روده بزرگ داده میشه. استفاده کامل از ماده ملینی که تجویز شده، از اهمیت زیادی برخورداره؛ البته در موارد کولیت اولسروز شدید و در زمان فعالیت قبل از کولونوسکوپی بهتره از روغن کرچک استفاده نشه، چون خطر مگاکولون توکسیک در این موارد زیاده؛ همچنین افزایش مصرف مایعات شفاف مثل آب، روز قبل از آزمایش، میتونه جهت پاکسازی روده بزرگ کمک کننده باشه.
در این آزمایشها ناشتا بودن ضروریه
ناشتا بودن قبل از انجام آزمایشات زیر ضروریه و هر نوع ماده غذایی که قبل از اون خورده بشه، میتونه منجر به نادرستی نتیجه تست بشه:
- آزمایش اندازهگیری قندخون ناشتا
- چربی خون
- کلسترول
- تریگلیسیرید و HDL کلسترول خوب
چرا باید قبل از آزمایش خون ناشتا باشیم؟
زمانی که غذایی رو میخوریم، بدن شروع به تجزیه مواد غذایی کرده و بعد این مواد از طریق رگها وارد جریان خون میشن. از اونجایی که خون مورد آزمایش از هر نظر (میزان قندخون، ترکیبات موجود در خون و …) مورد بررسی قرار میگیره، بنابراین ناشتا نبودن به هنگام دادن خون میتونه بر روی جواب آزمایش تاثیر منفی گذاشته و پزشک مربوطه رو در تشخیص درست و دقیق، دچار اشتباه کنه و باعث بشه پزشک برداشت نادرستی از عملکردهای فیزیولوژیک فرد داشته باشه.
آزمایش در محل:
امروزه با پیشرفت تکنولوژی، تمام کارها برای ما آسونتر شده؛ یکی از این کارها، خدمات آنلاین سایتها و اپلیکیشنهای مختلفه و یکی از این خدمات، انجام آزمایش در محل هست؛ آچاره سامانه هوشمند درخواست خدمات، این سرویس رو با همکاری بهترین آزمایشگاهها و توسط متخصصین آزمایشگاه مجرب به شما عزیزان ارائه میده.
برای نمونه گیری و آزمایش از بهترین متخصصین شهر خود قیمت بگیرید!