زندگی در ساختمانهای چند طبقه و آپارتمانها و برجها بدون آسانسور ممکن نیست. تا به حال به سیستم حرکتی آسانسور دقت کردهاید؟ آسانسور همیشه همسطح با کف هر طبقه توقف میکند. این کار به کمک قطعهای به نام سنسور طبقات آسانسور صورت میگیرد.
سنسور طبقات آسانسور چگونه کار میکند
سنسورهای مغناطیسی مورد استفاده در آسانسور از نوع لچ است و آخرین حالت خود را حفظ میکنند. اگر قطب منفی آهنربا روبروی حسگر قرار گیرد، کنتاکت بسته میشود و اگر قطب مثبت آهنربا روی سنسور قرار گیرد، کنتاکت باز میشود. برای شناسایی هر طبقه چند آهنربا را نزدیک به هر طبقه و روی ریل کابین تعبیه میکنند تا سنسور طبقات کابین آهنربا را شناسایی کند و موجب توقف آسانسور شود.
انواع سنسور در سیستم جدید برای شناسایی عبارتاند از:
- دور انداز
- استوپ طبقه
این دو از طریق تراول کابل به مدار فرمان وصل میشوند و خواندن سیگنالهای مغناطیسی، وظیفه این سنسورها است. البته برای استوپ طبقه در هر طبقه یک آهنربا کافی است ولی برای دور اندازی در هر طبقه ۲ آهنربا نیاز است. یکی برای جهت بالا و یکی برای جهت پایین. برای بالاترین و پایینترین طبقه، استفاده از یک آهنبای دور انداز کافی است.
انواع سنسور طبقات در آسانسور
- مغناطیسی با آهنربای گرد
- مغناطیسی با آهنربای تخت
نحوه عملکرد انواع سنسور طبقات آسانسور
حسگر مدادی آسانسور
برای توقف کابین آسانسور در طبقه مورد نظر، سنسور مغناطیسی یا حسگر مدادی باید به تابلوی فرمان دستور دهد. نوع مغناطیسی یک سیم خروجی دارند که وقتی آهنربا را حس میکنند و در میدان مغناطیسی قرار میگیرند، دو سیم را قطع و یا به هم وصل میکنند. در آسانسورهای مدرنتر این کار توسط اینکودرها انجام میشود.
در حسگرمغناطیسی طبقات آسانسور، زمانی که آهنربا در مسیر حسگر قرار میگیرد و آسانسور از جلوی سنسور عبور میکند با قطع و وصل شدن ۲ سیم خروجی، سنسور طبقه مورد نظر را تشخیص میدهد. برای تشخیص طبقه علاوه بر سنسور طبقات، سوئیچ پروانهای نیز لازم است.
دور انداز آسانسور
برای استفاده از دور انداز، دو آهنربا یکی برای جهت بالا و یکی برای جهت پایین مورد نیاز است. مدار فرمان آهنرباها را به صورت یکی در میان میشمارد و یکی را در نظر نمیگیرد.
معایب سنسورهای طبقات آسانسور
- حسگر طبقات به مرور زمان خاصیت خود را از دست میدهد
- عدم تشخیص درست قطبهای آهنربا در برخی مواقع
- با گذشت زمان کنتاکتها در حفظ حالت خود ناتوان میشوند
۴ ویژگی اصلی:
- عملکرد بالا و مطمئن و سریع سنسور طبقات
- پایین بودن هزینه
- نصب آسان به همراه کابل ۴ متری و جعبه منبع تغذیه
- مصرف کم
اجزای تشکیل دهنده حسگر طبقات آسانسور:
- دیود: این قطعه وظیفه دریافت امواج الکترومغناطیسی را بر عهده دارد.
- آهنربای خطی
- آهنربای نقطهای: دقت بیشتری نسبت به آهنربای خطی دارد.
- سنسور مغناطیسی با آهنربای گرد
- حسگر مغناطیسی با آهنربای تخت
- آهنربای دور انداز: وظیفه تنظیم سرعت حرکت اتاقک را برعهده دارد.
ویژگیهای سنسور طبقات مغناطیسی
- حسگر آهنربایی، سنسور غیر تماسی است.
- هیچ اتصال مکانیکی ندارد.
- طول عمر زیادی دارند.
- ساختاری دارند که در محیطهای آلوده، چرب و روغنی به خوبی عمل کنند.
حسگر الکتروسیگنال طبقات آسانسور
این سنسورها در آسانسور بسیار فعال هستند و از بارزترین ویژگی آن عملکرد مطمئن و سریع آن است. از دیگر ویژگیهای سنسور الکتروسیگنال طبقات آسانسور میتوان به عملکرد و دقت بالا، قیمت بسیار مناسب، نصب آسان همراه با کابل 4 متری و جعبه منبع تغذیه اشاره کرد.
اجزای تشکیلدهنده سنسور طبقات الکتروسیگنال آسانسور
سیستم تشکیل دهنده حسگر الکتروسیگنال بسیار ساده است و به وسیله دیود تعبیه شده در مرکز آن، امواج مغناطیسی را دریافت میکند. در گذشته، در آسانسورها به جای آهنربا، از صفحات فلزی استفاده میشد که دیگر منسوخ شده است.
آهنربا های مورد استفاده در حسگر طبقات الکتروسیگنال آسانسور:
- آهنربای خطی
- آهنربای نقطهای
آهنرباهای خطی به علت قدیمی بودن نمیتوانند به طور دقیق به حسگرها، نیروی مغناطیسی وارد کنند و معمولاً کمی خطا دارند که این خطا توسط آهنرباهای نقطهای برطرف گردیده است.
تفاوت سنسور مغناطیسی و حسگر القایی
مدل القایی شدت مغناطیسی را تشخیص میدهد و فاصله دید و سرعت آن به قدرت آهنربایی که به حسگر نزدیک میشود بستگی دارد. در نتیجه سرعت عملکرد و دقت سنسور مغناطیسی از حسگر القایی کمتر است.