لوله کشی گاز و مراحل گازکشی ساختمان
احتمالا اگه سن چندانی نداشته باشید، با پرس و جو از بزرگترها، متوجه میشید که قدیمترها که لوله کشی گاز وجود نداشت، چقدر شرایط برای پخت و پز، سرمایش و حتی گرمایش خونه سخت بود. صفهای طولانی برای پر کردن کپسول گاز، فقط یکی از سادهترین سختیهای اون دوران بود.
اما در حال حاضر، تقریبا همه ساختمانها به لوله کشی گاز مجهز شدن و به راحتی با افزایش انشعاب میشه اونها رو گسترش داد.
اما در مقاله مربوط به لوله کشی گاز، از چه مباحثی صحبت میکنیم؟
ما متوجه هستیم که بسیاری از مخاطبینی که به این صفحه میان، به دنبال پیدا کردن اطلاعات تخصصی زیادی نیستن، چرا که لوله کشی گاز مثل سایر بخشهای لوله کشی، کاملا تخصصی هستند و احتمالا نیاز چندانی به دونستن درباره اونها نداریم.
با این پیش فرض، آچاره اطلاعات زیر رو در این مقاله آورده :
- پیشینهای از لوله کشی گاز در دنیا و ایران
- مراحل مورد نیاز برای لوله کشی گاز ساختمان
- قیمت بر حسب تعرفه اتحادیه
امیدواریم بتونیم اطلاعات مفیدی در این حوزه ارائه بدیم. خوشحال میشیم در ادامه این مقاله ما رو همراهی کنید و نظرات ارزشمندتون رو با ما درمیان بگذارید.
لوله کشی های گاز در دنیا و ایران
اول بار، گاز طبیعی در کشورهای اروپایی و آمریکا و از گاز زغال سنگ حرارت دیده به دست میاومد. اونها ازاین گاز برای مصارف شهری استفاده میکردند.
*** نور حاصل شده از این گازها در چراغهای گازی، زندگی مردم اروپایی رو تا حد زیادی تغییر داد، چرا که اونها میتونستن مدت بیشتری از شبانه روز رو به مطالعه و کار کردن اختصاص بدند.
- ویلیام مورداک، همون فردی که اولین سیستم لوله کشی متمرکز رو در اروپا اختراع کرد و جزئیات اون در مقاله “لوله کشی ساختمان” اشاره شده، متوجه شده، گاز منبع انرژی مناسبتری نسبت به زغال سنگ هست و اختراع خودش رو در این زمینه اول بار، توی خونه خودش امتحان کرد.
- جالبه بدونید شرکت ملی گاز ایران، در سال 1344 تاسیس شد و سرمایه اولیه اون، 25 میلیارد ریال بود.
- در حال حاضر، شرکت ملی گاز ایران با سابقه 54 ساله، حدود 75 % از گاز کشور رو تامین میکنه.
- اولین مناطقی که در ایران از گاز طبیعی برای مصارف تامین سوخت منزل استفاده کردند، مناطق نفتخیز مسجد سلیمان، آغاجاری، هفتگل و آبادان بود.
- کارخانه سیمان شیراز اولین کارخانهای بود که گازی شد و به تدریج گاز کشی به سایر شهرهای ایران هم شروع شد.
- اولین کارخانه چراغ گاز در ایران بعد از مسافرت ناصرالدین شاه به اروپا و مشاهده چراغ های گازی در سطح شهر، در ایران راه اندازی شد.
- قبل از انقلاب و در روز 13 اسفند 56، شرکت ملی گاز ایران، اولویتهای اجرای طرح لوله کشی گاز رو مشخص کرد. این اولویتها در شهر تهران، مربوط به مناطق شمال، گیشا، زعفرانیه و دروس بود.
محاسبه رایگان هزینه خدمات لولهکشی ساختمان!
آمارهای جالبی از وضعیت منابع و مصارف گازی در ایران نسبت به دنیا
- بر اساس آخرین آمارهای رسمی تا پایان سال 2017 که در وب سایت رسمی شرکت ملی گاز ایران ثبت شده، ایران جایگاه دوم از جهت میزان ذخایر نفتی رو داره.
- همچنین بر اساس این آمار، رتبه سوم تولید گاز طبیعی در جهان رو داره.
- اما متاسفانه یک آمار هم وجود داره که ایران رو در رتبه چهارم مصرف گازی در دنیا قرار میده که بعد از کشورهای آمریکا، روسیه و چین هست. این در حالیه که میزان تولیدات صنعتی و صادرات ما، بسیار کمتر از سه کشور اشاره شده است.
قیمت لوله کشی گاز
قیمت لوله کشی گاز، بر اساس تعرفههای انتشار یافته اتحادیه تاسیسات ساختمان تعیین میشه. البته در حال حاضر، تعرفههای لوله کشی گاز سال 98 رو انتشار ندادند، اما معمولا تعرفه سال 97 با حدود 5% تغییر، برای سال 98 میتونه مورد استفاده قرار بگیره.
همچنین این نکته رو فراموش نکنید: قیمتها به دو شکل مصاحبه میشه:
- نرخ بر مبنای متر طول لوله کشی
- نرخ بر مبنای تشخیص و محاسبات مجری (چکی) : این مورد نسبت به حالت اول، شفاف و واضح نیست.
به این ترتیب، بخشی از قیمتهای لوله کشی گاز ساختمان 97 به ترتیب زیر خواهد بود
تا قطر 1 اینچ، به صورت توکار، هر متر طول: 19500 تومان
به قطر 2 اینچ به صورت روکار، هر متر طول: 21 هزار تومان
دستمزد لوله کشی گاز به صورت توکار هر واحد ساختمانی تا 100 متر مربع: 800 هزار تومان قیمتهای این چنینی رو میتونید به طور جامعتر در وب سایت اتحادیه ساختمان، پیدا کنید. همچنین تعدادی از قیمت های مربوط به لوله کشی ساختمان هم در صفحه لوله کشی آچاره وجود داره.
مراحل لوله کشی گاز برای هر ساختمان
- وقتی در یک جامعه زندگی میکنیم، مجاز به انجام خیلی از کارها نیستیم، مگر آنکه اجازه اون صادر بشه. برای استفاده از گاز خانگی هم ابتدا باید به سراغ گرفتن مجوز بریم و مشخصه که این مجوز رو هم از شرکت ملی گاز ایران باید دریافت کنیم.
- برای دریافت این مجوز، باید در سازمان نظام مهندسی و تعیین ناظر پرونده تشکیل بدید.
- در مرحله بعد باید یک پیمانکار (مجری) لوله کشی گاز مجرب و متعهد پیدا کنید تا کار رو انجام بدند.
- در این مرحله انتخاب مصالح رو هم باید انجام بدید که بهتره اینکار رو به عهده متخصص بگذارید. اونها به مصالح آشنا هستند و دقیق میتونن به چه میزان مصالح نیاز هست
- مهندس ناظر باید لوله کشی انجام شده رو تائید کنه تا امکان نصب علم و کنتور گاز فراهم بشه.
منبع: شرکت ملی گاز ایران