-به سرعت از شر کهیر خلاص شویم! (درمان خانگی + دارویی)
کهیر نوعی عارضه پوستی است که ناشی از شرایط آب و هوایی، حساسیت به دارو، عفونت و یا بیماری خود ایمنی به شکل دانههای ریز و جوشهایی با رنگهای سفید، صورتی و قرمز، در اشکال مختلف روی پوست ظاهر میشو. این جوشها اغلب منجر به خارشهای شدید در فرد میشوند. اگر بهدنبال درمان کهیر هستید، در ادامه این مقاله از مجله آچاره با ما همراه باشید، تا با چند روش درمان خانگی و دارویی برای خلاصی از شر کهیر و خارش آشنا شوید.
فهرست مطالب
آیا کهیر خطرناک است؟
کهیر که دراصطلاح پزشکی Urticaria نامیده میشود، جوشهای خارشدار ناشی از عفونت و واکنشهای آلرژیک است. کهیر میتواند در اثر استرس، حساسیت به دارو، نیش حشرات، نور خورشید، دمای هوای پایین و عفونت برروی پوست بروز پیدا کند. بهطورکلی کهیر خطرناک و نگران کننده نیست اما در صورتی که بیش از 6 هفته باقی بماند به کهیر مزمن تبدیل خواهد شد.
درمان خانگی کهیر
درمان کهیر اغلب نیاز به مراجعه به پزشک ندارد و با روشهای خانگی میتوان آن را به سرعت برطرف کرد. در ادامه به معرفی رایجترین روشهای درمان خانگی کهیر میپردازیم:
1. کمپرس سرد
استفاده از مواد خنک روی پوست میتواند در تسکین خارش مؤثر واقع شود. چند عدد یخ را در یک حوله یا پارچه بپیچید و به مدت 10 دقیقه روی ناحیه آسیبدیده نگه دارید. درصورت نیاز این کار را چندین بار درطول روز تکرار کنید.
2. درمان کهیر با گیاه فندق جادوگر
تان مادهای است که بهطور طبیعی در گیاهان وجود دارد و سرشار از آنتی اکسیدان و مواد ضدمیکروب است. فندق جادوگر گیاهی سرشار از تان است که به تسکین سوزش ناشی از کهیر کمک بسیاری میکند. برای استفاده از این گیاه جهت درمان کهیر مراحل زیرا دنبال کنید:
- 5 تا 10 گرم از پوست گیاه را له کنید.
- 1 فنجان آب به آن اضافه کنید.
- مخلوط را در یک قابلمه بریزید و اجازه دهید تا جوش بیاید.
- ماده را از صافی رد کنید و اجازه دهید تا خنک شود.
- حدود 20 دقیقه روی نواحی آسیبدیده بمالید و سپس بشویید.
3. درمان کهیر با آلوئهورا
گیاه آلوئهورا به دلیل خواص درمانی بالای خود بسیار شناخته شده است. برای درمان کهیر، کافی است مقداری از آن را روی پوست خود بمالید اجازه دهید 24 ساعت بماند سپس آن را بشویید. اگر برای اولین بار از آلوئهورا استفاده میکنید برای جلوگیری از بروز حساسیت آن را روی ناحیهای از پوست خود امتحان کنید در صورت اطمینان از عدم بروز نشانههای خارش و سوزش از آن استفاده کنید. ژل وکرمهای آلوئهورا نیز در رفع کهیر میتوانند مؤثر واقع شوند.
4. روغن درخت چای
روغن درخت چای دارای خواص ضد اتهاب قوی است که به رفع خارش و درمان کهیرکمک بسیاری میکند. چند قطره از این روغن را با روغن بادام شیرین ترکیب کنید و بر روی نواحی آسیبدیده بمالید و به آرامی ماساژ دهید. این کار را 1 تا 2 بار در روز تکرار کنید.
مطالب پیشنهادی: 21 روغن روشن کننده پوست صورت را بیشتر بشناسید!
5. درمان کهیر با زردچوبه
زردچوبه به دلیل دارا بودن کورکومین به التیام خارش پوست کمک بسیاری میکند. کافیست 1 قاشق چایخوری از آن را با مقداری آب مخلوط کنید تا حالت خمیری به خود بگیرد و آن را بر روی ناحیهای که کهیر زده است بمالید و اجازه دهید تا خشک شود، سپس با آب گرم بشویید. هنگام شستن پوست خود به این نکته توجه داشته باشید که استفاده از صابونهای عطری ممکن است باعث خشکی پوست و خارش شوند. بنابراین توصیه میشود از صابونهای مخصوص پوستهای حساس استفاده کنید. همچنین از مصرف مرطوب کنندهها یا لوسیونهای محرک پوست نیز خودداری کنید.
درمان دارویی کهیر
اگر درمانهای طبیعی و خانگی مؤثر واقع نشدند میتوانید از داروهای بدون نسخه برای تسکین خارش خود استفاده کنید. برخی از داروهایی که میتوانید استفاده کنید به شرح زیر هستند:
1. لوسیون کالامین
لوسیون کالامین ترکیبی از اکسید روی و اکسید آهن است که برای درمان موضعی خارش از آن استفاده میشود. کرم را قبل از استفاده به خوبی تکان دهید تا مواد آن به خوبی با یکدیگر ترکیب شوند، سپس مقداری از آن را روی یک پنبه بزنید و آن را مستقیم روی کهیرها قراردهید و اجازه دهید تا پماد جذب شود.
2. دیفن هیدرامین
این دارو برای درمان آلرژی مصرف میشود و میتواند در درمان کهیر و سایر علائم آن مانند خارش مؤثر واقع شود. قبل از مصرف دارو حتما دستورالعمل روی جعبه را بهطور کامل مطالعه کنید. معمولا تاثیرات این دارو یک ساعت پس از استفاده از آن شروع میشود.
3. پردنیزون (دلتاسون)
کاربرد پردنیزونها برای درمان آلرژی شدید است. مصرف این دارو برای طولانی مدت میتواند عوارضی مانند فشار خون، آب مروارید و بیماریهای کلیوی را با خود به همراه داشته باشد؛ بنابراین توصیه میشود با دوزکم و با مشورت پزشک مصرف شود.
4. داپسون
این آنتی بیوتیک به صورت موضعی و خوراکی استفاده میشود که میتواند در درمان کهیر یا سایر بیماریهای پوستی ناشی از عفونت باکتریایی موثر واقع شود.
5. داروی زولیر (اومالیزوماب)
این دارو باید زیر پوست تزریق شود و در صورتی استفاده از آن توصیه میشود که کهیر شما ماهها بر روی پوست باقی مانده باشد. سردرد، سرگیجه، درد گوش داخلی و علائم سرماخوردگی رایجترین عوارض جانبی مصرف این دارو هستند.
نکته: در صورتی که دچار بیماریهای زمینهای هستید، از مصرف هرگونه دارویی بدون مشورت با پزشک خود خودداری کنید.
چه عواملی باعث ایجاد کهیر میشوند؟
شناسایی فوری این عارضه و منشا آن اهمیت بالایی دارد زیرا اگر عوامل محرکی که باعث ایجاد آن شده است را شناسایی کنید، میتوانید از تماس با آنها اجتناب کرده و از تشکیل شدن کهیرهای بیشتر بر روی پوست خود جلوگیری کنید. برخی از مهمترین عواملی که باعث ایجاد این عارضه پوستی میشوند به شرح جدول زیر هستند:
عامل محرک |
مدت زمان ظاهر شدن کهیر |
بادام زمینی و سایر مغزها، تخم مرغ و صدف | 1 ساعت پس از خوردن غذا |
موز، شاه بلوط، کیوی یا انبه | 12 تا 24 ساعت پس از خوردن غذا |
رنگها و نگهدارندههای مورد استفاده در غذاها، ویتامینها و سایر مکملها، ادویهها، لوازم آرایشی و محصولات مراقبت از پوست | 12 تا 24 ساعت |
آنتی بیوتیکها، آسپرین و ایبوپروفن | کهیر میتواند بلافاصله، روزها، هفتهها یا سالها پس از شروع مصرف دارو ایجاد شود. |
سرما و گرما | کهیر بلافاصله بعد از قرار گرفتن در معرض سرما و گرمای هوا بر روی پوست ظاهر میشود. |
آب (علت بسیار نادر) | 1 تا 3 دقیقه پس از تماس آب با پوست |
آدرنالین: استرس، ورزش، گرما و دوش آب گرم مواردی هستند که باعث ترشح آدرنالین در بدن می شوند. | 30 تا 60 دقیقه |
سخن پایانی
کهیر نوعی عارضه پوستی همراه با خارش شدید است که در اثر قرار گرفتن در برابر عواما حساسیتزا ایجاد میشود. در این مقاله از مجله آچاره به روشهای درمان خانگی و دارویی کهیر و بررسی عوامل مؤثر در ایجاد آن پرداختیم. شما میتوانید سوالات و نظرات خود را در بخش دیدگاهها با ما درمیان بگذارید تا پاسخ خود را از کارشناسان سلامت آچاره دریافت کنید. از اینکه تاپایان این مطلب با ما همراه بودید، سپاسگزاریم.