کامپیوتر گیمینگ چیست؟ (همه چیز درباره خرید سیستم گیمینگ)
به عنوان یک گیمر یا کسی که هر روز با کامپیوتر سروکار دارد، بهتر است بدانید که کامپیوتر گیمینگ چیست و با تفاوتهای آن با سیستمهای شخصی معمولی و سیستمهای رندرینگ آشنا باشید.
در این مقاله به ویژگیهای کیس کامپیوتر گیمینگ، مزایای کامپیوتر گیمینگ، تفاوت سیستم گیمینگ با سیستم رندرینگ و … خواهیم پرداخت.
کامپیوتر گیمینگ چیست؟
سیستمهای گیمینگ دارای ویندوزهای رده بالا بوده و بهصورت دسکتاپ و لپتاپ برای تجربه یک بازی حرفهای طراحی شدهاند.
- کامپیوتر گیمینگ: پی سی گیمینگ، یک دسکتاپ طراحیشده بهمنظور افزایش عملکرد در بازیهای رایانهای مدرن است که بهصورت سفارشی تولید میشوند.
این نوع سیستم، قدرت گرافیکی و پردازشی بالایی دارند و یکی از مهمترین تفاوتهای سیستمهای معمولی با پی سی گیمینگ، در پردازش ویدئو است.
در سیستمهای گیمینگ کارتهای ویدیویی شامل رم اختصاصی، پردازنده گرافیکی و سیستم خنککننده هستند؛ در حالی که در رایانههای شخصی معمولی از یک کنترلکننده گرافیکی داخلی استفاده میشود.
- لپ تاپ گیمینگ: لپتاپ مخصوص بازی لپتاپی بوده که بهصورت سفارشی برای انجام بازیهای رایانهای طراحی شده است. برخلاف لپتاپهای معمولی، این سیستمها دارای کارت گرافیک با قدرت پردازنده بالایی هستند.
در حال حاضر یکی از محبوبترین برندهای لپ تاپ مناسب بازی در بازار، لپتاپ Alienware است که توسط شرکت Dell تولید میشود.
کیس گیمینگ چیست؟
کیس کامپیوتر گیمینگ از اصلیترین تجهیزات سیستم گیمینگ محسوب میشود. کیس گیمینگ، دارای ویژگیهایی است که سیستم گیمینگ را از سیستمهای معمولی متمایز میکند:
1. پردازنده (CPU) قدرتمند
CPU یا واحد پردازش مرکزی، قطعهای است که دستورالعمل برنامهها را پردازش میکند. اطلاعات را از یک برنامه جمعآوری کرده و سپس دستورات را رمزگشایی و اجرا میکند. پردازندهها با تعداد هستههای متفاوت مانند دو هستهای، چهار هستهای، شش هستهای، هشت هستهای و … تولید میشوند.
در انتخاب کیس کامپیوتر گیمینگ خود اگر به دنبال هستههای بالا هستید، یک پردازنده چهار هستهای یا شش هستهای در برنامههای کاربردی سنگین بازیهای کامپیوتری بسیار مناسب است. پردازندههای هشت هستهای معمولاً توسط برنامهنویسان استفاده میشوند.
سرعت پردازنده بسته به مدل و ولتاژ متفاوت است، معمولاً CPU با سرعت 2.0 گیگاهرتز، 3.0 گیگاهرتز و 4.0 گیگاهرتز برای کیس کامپیوتر گیمینگ مناسب است.
2. مادربرد کیس کامپیوتر گیمینگ
برد اصلی یا مادر بورد یکی دیگر از اجزای مهم کیس کامپیوتر گیمینگ است که باید به آن توجه شود. از این گذشته، CPU، حافظه و کارت(های) ویدیو همگی روی مادربرد قرار دارند و مستقیماً به مادربرد متصل میشوند. در این مقاله به معرفی ۵ مدل از بهترین مادربردهای گیمینگ ۲۰۲۱ پرداختهایم.
هنگام خریداری پی سی گیمینگ، باید به دنبال مادربردی باشید که دارای اسلاتهای کافی برای مقدار حافظهای که میخواهید استفاده کنید و اندازه کارت گرافیکی که نصب میکنید، باشد.
همچنین، اگر قصد دارید دو یا چند کارت گرافیک نصب کنید، مطمئن شوید که مادربرد شما از SLI یا CrossFireX (اصطلاحات NVIDIA و AMD برای تنظیمات چند کارت گرافیک) پشتیبانی میکند.
محاسبه رایگان هزینه تعمیر کامپیوتر!
3. حافظه رم
این قطعه سختافزاری اغلب به عنوان RAM شناخته میشود. حافظه موجود در رایانه فضایی را برای دسترسی به دادهها توسط CPU فراهم میکند.
اساساً رم به رایانه شما این امکان را میدهد که از دادهها بهسرعت استفاده کند؛ بنابراین رم بیشتر در رایانه به معنی عملکرد سریع یک برنامه یا بازی کامپیوتری است. سیستمهای گیمینگ به رم بیشتری نسبت به کامپیوترهای معمولی نیاز دارند و یک کامپیوتر گیمینگ ممکن است به 8 گیگابایت رم یا بیشتر نیاز داشته باشد.
در واقع برخی از مادربردها میتوانند حجم زیادی از حافظه مانند 128 گیگابایت را در خود جای دهند؛ بنابراین گزینههای شما تقریباً بیپایان هستند.
به عنوان یک قاعده کلی، میتوانید فرض کنید که 12 گیگابایت حافظه برای پشتیبانی از اکثر بازیهای ویدیویی کافی است.
قبل از خرید کیس، کمی تحقیق کنید تا ببینید چه مقدار RAM برای اکثر بازیهای مورد علاقه خود نیاز دارید.
4. کارت گرافیک گیمینگ (GPU)
کارت گرافیک حیاتیترین قطعه کیس گیمینگ محسوب میشود که برای تجربه بصری بهتر بازی ضروری است.
اگر بهتازگی شروع به بازی کردهاید، به دنبال کارت گرافیکی باشید که حداقل رم ویدیوی GDDR3 یا بالاتر (GDDR5 یا GDDR6) داشته باشد و از DirectX 11 و یا DirectX 12 پشتیبانی کند.
5. هارد SSD
هارد دیسک فضایی است که فایلها ذخیره میشوند. ممکن است بازی ویدیویی که میخواهید دانلود کنید حدود 50 گیگابایت فضای هارد دیسک نیاز داشته باشد و پس از نصب و چند بار ارتقاء بازی، حالا به 70 گیگابایت فضا نیاز باشد.
فرض کنید 5 بازی ویدیویی روی سیستم گیمینگ ذخیره شود؛ در این صورت، با یک حساب سرانگشتی متوجه میشوید که برای تعداد محدودی بازی به فضایی نزدیک 350 گیگابایت نیاز دارید.
علاوهبر حجم زیاد هارد، باید به این فکر کنید که چه نوع هارد دیسکی نیاز است. هارد درایوهای حالت جامد (SSD) بسیار سریعتر از درایوهای سخت (HDD) هستند. SSDها زمان بوت سریعتر و سرعت انتقال فایل بیشتری را ارائه میدهند. از سوی دیگر، SSDها (که هیچ قسمت متحرکی ندارند) دادهها را سریعتر بازیابی و ارائه میکنند.
سیستم رندرینگ چیست؟
سیستمهای رندرینگ، کیسهای قدرتمندی هستند که در 3 دسته پایین رده، میان رده و بالارده تقسیمبندی میشوند. سیستمهای رندرینگ برای رندر گرفتن در نرمافزارهای ساخت انیمیشن، طراحی معماری، تجسم طراحی، شبیهسازها، بازیهای ویدئویی و جلوههای ویژه تلویزیونی استفاده میشوند.
در کیسهای رندرینگ از پردازندههای قوی AMD EPYC استفاده میشود که این پردازندهها دارای 64 هسته و یا 128 هسته هستند. سیستمهای رندرینگ همچون سیستمهای گیمینگ به RAM، CPU و GPU قوی احتیاج دارند تا در پروسه پردازش برنامههای طراحی سه بعدی یا اجرای برنامههای سنگین گرافیکی حرفهای، عمل کنند.
سیستم گیمینگ با سیستم رندرینگ چه تفاوتی دارد؟
میتوان گفت نوع پردازنده و کارت گرافیک از بارزترین تفاوت سیستم گیمینگ با سیستم رندرینگ است. کیس گیمینگ به GPU قویتری احتیاج داشته، در حالی که سیستم رندرینگ به CPU قویتری نیاز دارد.
در ادامه به تفاوت قطعات این 2 نوع سیستم بیشتر خواهیم پرداخت:
1. سی پی یو
بارزترین تفاوت سیستم گیمینگ با سیستم رندرینگ معمولاً مربوط به CPU مورد استفاده است. تقریباً هر سیستم رندرینگ دارای یک CPU قدرتمند بوده تا بتوانند بهطور همزمان، چند فرمان را با هم انجام دهند.
پردازندههای سیستم رندرینگ اغلب فراتر از نیازهای یک گیمر هستند. سی پی یو این سیستمها به هسته بیشتری نیاز دارند به همین دلیل انتخاب سی پی سو i5 و i3 نیز برای کیسهای گیمینگ مناسب است.
این در حالی است که برای یک کیس رندرینگ (رده پایین و با کمترین هزینه)، کمتر از اینتل Core i7 و Ryzen 7 نمیتوان در نظر گرفت. از پراستفادهترین پردازندهها در سیستمهای رندرینگ میتوان به Intel Core i9 و AMD Rezen Thrdripper اشاره کرد.
2. کارت گرافیک
در یک سیستم رندرینگ، وجود کارت گرافیک قدرتمند برای مدلسازی سهبعدی، ویرایش ویدیو، و عملیات محاسباتی فشرده برنامهها ضروری است. در میان تولیدکنندگان پردازندههای گرافیکی، اساسا تنها 2 شرکت NVidia GeForce و AMD Radeon خودنمایی میکنند.
این دو برند، پردازندههای گرافیکی Quadro و RadeonPro که مخصوص سیستمهای رندرینگ هستند را ارائه میدهند. آنها با GPUهای سیستم گیمینگ در میزان حجم حافظه کارت گرافیک تفاوت دارند. این پردازندهها برا بازی طراحی نشدهاند و بهطور کلی سرعت کلاک بالاتری را ارائه میدهند.
3. رم
وقتی صحبت از رم به میان میآید، داشتن 8 یا 16 گیگابایت رم این روزها تقریباً استاندارد است، و این مقدار برای عملکرد نرم و روان کامپیوتر گیمینگ کافی است.
در مقابل سیستمهای رندرینگ، اغلب به مقادیر زیادی RAM برای پردازش دادههای فشرده نیاز دارند. رم استفادهشده در سیستمهای رندرینگ را میتوان بین 32 تا 64 گیگابایت، حتی تا ظرفیت 128 گیگابایت و بالاتر یافت.
در سیستمهای رندرینگ از نوع دیگری RAM به نام حافظه (ECC) استفاده میکنند. این نوع RAM میتواند ثبات برنامهها را بهبود بخشد و از خراب شدن دادههای شما جلوگیری کند و با تشخیص خرابی داده آن را مدیریت میکند.
استفاده ار این نوع رم در کامپیوتر گیمینگ کارعاقلانهای نیست؛ زیرا هم پرهزینه است و هم در بعضی موارد باعث اختلال در عملکرد سیستم گیمینگ میشود.
4. تفاوت در کارت صدا و مادربرد
از آنجایی که سیستمهای رندرینگ اغلب از CPU و RAM خاصی استفاده میکنند، مادربرد آنها تعداد اسلات بیشتری دارند. در برخی مواقع برای سیستمهای رندر رده بالا و قدرتمند 2 CPU در یک سیستم استفاده میشود که این کار برای کامپیوترهای گیمینگ مناسب نیست.
همچنین با توجه به کامپیوترهای بازی، بزرگترین تفاوت به ظرفیت صدا مربوط میشود. سیستم صوتی و کیفیت صدا در کامپیوترهای گیمینگ بسیار مهم است و در این زمینه نسبت به سیستمهای رندرینگ قویتر هستند.
5. هارد
از نظر میزان حافظه داخلی، سیستمهای رندرینگ علاوهبر هارد SSD فوق سریع با حجم بالا، به چندین ترابایتهارد HDD نیاز دارند. اما برای سیستمهای گیمینگ یک هارد SSD با حجم حداکثر 2 ترابایت کافی است.
مزایای کامپیوتر گیمینگ چیست؟
وقتی صحبت از بازیهای ویدیویی میشود، گیمرها گزینههای زیادی روی میز دارند. پلتفرمهای کنسول، موبایل، VR، سیستمهای گیمینگ و … همه و همه زمینه تجربه یک بازی حرفهای را فراهم میکنند.
اما از میان تمام این گزینهها چرا باید پی سی گیمینگ را انتخاب کنیم. در اینجا به مزایای کامپیوتر گیمینگ اشاره میکنیم:
- به جرات میتوان گفتن برای یک تجربه بازی باورنکردنی، هیچ پلتفرمی سیستم گیمینگ را شکست نمیدهد. اجرای بروزترین بازیها با سرعت 60 فریم در ثانیه یا بالاتر واقعاً خیرهکننده است؛ بنابراین برای لذت بردن از بازیهای 4K کامپیوتر گیمینگ بهترین انتخاب است.
- شما میتوانید تجهیزات مختلف پی سی گیمینگ را در طی سالها ارتقاء دهید. همیشه امکان اضافه کردن سختافزار و یا نرمافزار جدید وجود دارد. شما هر زمانی میتوانید رم و کارت گرافیک سیستم را ارتقاء دهید.
این در حالی است که کنسولها فقط توانایی ارتقاء هارد را دارند و باید هر ساله منتظر ارائه طرحهای بعدی از طرف شرکت سازنده باشند. - امکان اجرای نسخه مودشده بازیهای مورد علاقهتان در سیستم گیمینگ وجود دارد. همچنین امکان اجرای تمام بازیهای قدیمی وجود دارد. در حالی که در برای اجرای بازیها قدیمی در کنسول حتما باید تمامی نسلهای کنسول را جمعآوری کنید.
- سیستم گیمینگ قابلیت انجام تمام کارهای یک سیستم معمولی را دارد و از آن میتوانید برای ادیت ویدیو، عکس، استفاده از اکسل و… استفاده کنید. علاوهبر آن سیستمهای گیمینگ به دلیل نداشتن محدودیت فریم ریت، به تلویزیون متصل میشوند.
- با داشتن یک پی سی گیمینگ بهراحتی میتوانید در سرویسهای آنلاین بازی مثل Steam بازی کنید.
- هنگام بازی با سیستم گیمینگ دیگر محدودیتی برای کلیدهای کنترلکننده بازی ندارید و علنا اختیارات شما به اندازه تمام ترکیبات کلیدهای کیبورد گسترش خواهد یافت. در نتیجه کنترل بازی را در دست خواهید داشت. همچنین شما میتوانید از کنترلر PS4 یا Xbox One بر روی پی سی خود استفاده کنید!
معایب کامپیوتر گیمینگ چیست؟
- هزینه بالای خرید: سیستم های گیمینگ یا لپتاپهای گیمینگ سطح بالا میتوانند بیش از چند 10 میلیون تومان قیمت داشته باشند و در مقایسه با اکثر کنسولهای سطح بالا گرانتر هستند.
- تعمیرات پرهزینه: تعمیر کامپیوتر و تجهیزات سیستم گیمینگ بسته به اینکه از کجا خریداری شده یا از چه قطعاتی برای ساخت آن استفاده شده است، میتواند اذیتکننده باشد. تعمیرات گرانقیمت و طولانی مدت از معایب کامپیوتر گیمینگ محسوب میشود.
- نیاز دائمی به ارتقاء: واقعیت این است که سیستمهای گیمینگ بهمنظور بهبود عملکرد، همواره در حال تغییر هستند. شما ممکن است قدرتمندترین سیستم گیمینگ را داشته باشید اما یک سال بعد همان سیستم منسوخ باشد.
به همین دلیل است که قابلیت ارتقاء دادن سیستم گیمینگ میتواند یک عیب هم محسوب شود؛ بنابراین گیمر باید همواره با تغییرات جدید سیستمهای گیمینگ آپدیت باشد تا در صورت نیاز اقدام به ارتقاء دادن سیستم نماید.
در این مقاله سعی کردیم پاسخ جامعی به پرسش کامپیوتر گیمینگ چیست ارائه دهیم. امیدواریم که برای شما مفید بوده باشد.
سوالات متداول
آیا سیستم گیمینگ از هدستهای VR پشتیبانی میکنند؟
هدستهای VR ممکن است با سیستمهای گیمینگ سازگار باشند. با این حال، پلتفرمهای VR مانند Oculus Rift، پردازشکننده (CPU) بسیار قدرتمندی نیاز دارند.
آیا میتوان از یک pc معمولی برای بازی استفاده کرد؟
این امکان وجود دارد. اما برای بازیهایی با گرافیک پیشرفته، به احتمال زیاد به یک کارت گرافیک قدرتمند مانند کارتهای موجود در سیستم گیمینگ نیاز خواهید داشت.
آیا میتوان از سیستم رندرینگ برای گیمینگ استفاده کرد؟
بله. اگر در سیستم رندرینگ از کارت گرافیکهای انویدیا کوآدرو استفاده شده باشد، این سیستمها به مراتب از سیستمهای گیمینگ قویتر هستند.
سیستمهای رندرینگ به دلیل وجود پردازندههای قدرتمند و کارتهای گرافیک بسیار قوی، نسبت به سیستمهای گیمینگ ترند و نرخ تازهسازی بالاتری به شما ارائه میدهند. اما به دلیل قیمت بسیار بالا، استفاده از سیستم رندرینگ برای گیمینگ عاقلانه به نظر نمیرسد.
درود
مقاله بسیار کاربردی بود
سپاس فراوان