اصول نگهداری گل شمعدانی در زمستان: مراقبت – قلمهزنی و …
شمعدانی یا شمدانی با نام علمی “pelargonium” از جمله گیاهان گلدار است که حدود ۲۰۰ گونه دارد. زیستگاه اصلی این گیاه آفریقا و استرالیا بوده و از طول عمری ۱ ساله یا چندساله برخوردار است. انتخاب نام شمعدانی برای این گل بیشتر مربوط به شکل میوه آن است که در داخل کاسبرگ بهصورت شمعدان قرار میگیرد.
گل شمعدانی از جمله گلهای بسیار زیبا و خوشبویی است که موردپسند ما ایرانیها بوده و بوی آن به شما حس زندگی و آرامش میبخشد؛ البته برخی از افراد به این بو آلرژی دارند. همچنین رنگهای متنوع این گل شامل رنگهای سفید، قرمز و بنفش میشود. در این مقاله علاوهبر آشنایی بیشتر با روحیات این گل، نحوه نگهداری گل شمعدانی در زمستان را نیز مورد بررسی قرار خواهیم داد تا شما در بهار، گلی سرزنده داشته باشید.
انتقال گل شمعدانی از حیاط به منزل چگونه است؟
- ساقههای شمعدانی را بهوسیله یک چاقوی تیز از وسط به 2 قسمت تقسیم کنید.
- با استفاده از بیلچه باغبانی یا هر وسیله دیگری که در دسترس شماست، سعی کنید گل را بدون آسیب زدن به ریشهها، از خاک بیرون بیاورید.
- اکنون میتوانید هر یک از شاخهها را در یک گلدان با ارتفاع ۱۵ الی ۲۰ سانتیمتر بکارید.
- توجه داشته باشید که دمای محیط بیش از حد بالا نباشد. گل شمعدانی باید در طول روز، در دمای ۱۸ درجه سانتیگراد و در طول شب در دمای ۱۲ درجه سانتیگراد باشند.
- گلهای تازه کاشته شده به آب احتیاج دارند؛ بنابراین گلدانها را کاملا پر آب کنید. هر زمان که احساس کردید خاک گلدانها خشک شده است، مجددا به آنها آب دهید.
- حواستان به این نکته باشد که شمعدانیها را در نقاطی از منزل که نور مستقیم خورشید وجود دارد، بگذارید.
- برای اینکه گیاه شما شاخههای مقاومی داشته باشد، در زمستان میتوانید سر شاخههای آن را بچینید. با این کار، گیاه حجیمتر نیز میشود.
نحوه نگهداری گل شمعدانی در زمستان
گل شمعدانی تحمل سرمای سخت زمستان را ندارد و قبل از آمدن اولین موج سرما، باید اصول جابجایی گل شمعدانی را رعایت کرد. بهتر است در زمستان شمعدانی را به منزل ببرید، یا بر طبق اصولی که در ادامه میخوانید، آن را از خاک بیرون آورده و در بهار، دوباره آن را بکارید.
آموزش قلمه زدن گل شمعدانی در زمستان
برای نگهداری گل شمعدانی در زمستان و حفظ آن از سرما، به 2 صورت عمل میکنند که عبارتند از:
روش اول:
- ابتدا گلها را از باغچه به گلدان انتقال دهید. (در بخش قبل توضیح داده شده است.)
- نیمی از گیاه را هرس کنید.
- روی گیاه را با کیسه کاغذی بپوشانید و اجازه دهید تا خاک آن خشک شود.
- گیاه را در محل خشک و خنک در منزل نگهداری کنید.
- خاک گلدان را هر چند وقت یکبار چک کنید تا خشک نشده باشد و با اسپری روی آن آب بپاشید.
روش دوم:
- ساقههای شمعدانی را از وسط نصف کنید.
- بدون آسیب احتمالی به ریشه، گلها را از خاک در بیاورید. آنها را بتکانید تا خاک اضافی گرفته شود.
- گلها را در یک کیسه پلاستیکی خشک قرار دهید.
- کیسه را در دمایی بین ۷ تا ۱۰ درجه سانتیگراد و در یک جای خشک نگه دارید.
- برای آب دادن به آنها کافی است تا ماهی یکبار و به مدت ۲ ساعت، ریشهها را در آب قرار دهید.
- با آمدن فصل بهار دوباره گیاه را به خاک برگردانید.
مطلب پیشنهادی:علت قرمز شدن برگ شمعدانی
محاسبه رایگان هزینه نگهداری از گیاهان آپارتمانی!
نگهداری شمعدانی در پاییز چگونه است؟
گیاهان نیز مانند سایر موجودات زنده، به توجه و نگهداری نیاز دارند. هنگامی که هوا رو به سردی است، شما باید از شمعدانیهای خود مراقبت کنید. اگر در یک شب پاییزی دمای هوا به زیر صفر درجه برسد، ممکن است این گیاه برای همیشه حیات خود را از دست بدهد. بهمنظور نگهداری شمعدانی در پاییز، به نکاتی که در ادامه مرور میکنیم، دقت داشته باشید:
۱. کود
کود مناسب برای شمعدانی شما، متشکل از کود دامی (تورب) است و در صورت نیاز، مقداری کود شیمیایی حاوی فسفات نیز میتوانید به آن اضافه کنید.
۲. دما
دمای مناسب برای گل شمعدانی در این فصل بین ۱۰ تا ۱۵ درجه سانتیگراد است.
۳. خاک
خاک مناسب برای گلدان باید از ۳ قسمت خاک مرغوب باغچه و ۱ قسمت ماسه تشکیل شده باشد.
۴. هرس کردن گل شمعدانی
در فصل پاییز و زمستان، اکثر شاخههای شمعدانی شما خشک خواهند شد. پس بیدرنگ آنها را هرس کنید و نگران نباشید! زیرا ممکن است گیاه در این فصل گل بدهد اما نه به اندازه فصل بهار و تابستان.
۵. آبیاری
زمانی که سطح خاک گلدان خشک شد، آن را آبیاری کنید. توجه داشته باشید که نباید بیش از حد به گیاه آب داد؛ زیرا باعث ایجاد پوسیدگی در ناحیه ریشه میشود. با استفاده از یک اسپری مقدار کمی از آب را روی سطح خاک اسپری کنید و هر روز به گیاه آب دهید.
۶. نور مناسب شمعدانی
گلدان را در معرض نور مستقیم خورشید قرار دهید. (در پاییز و زمستان نور خورشید شدت زیادی ندارد و میتوان گیاه را بهصورت مستقیم زیر آفتاب قرار داد.)
۷. محل نگهداری
شمعدانیها را به داخل منزل بیاوردید تا از سرمای احتمالی در امان باشند.
چگونه در زمستان یک شمعدانی پر گل داشته باشیم؟
۱. نور مناسب
نور مناسب برای گل دادن شمعدانی در روز باید ۱۲ ساعت باشد. توجه داشته باشید که نور شدید موجب پژمرده شدن این گیاه میشود. اگر گیاه را از مکانی با نور کم ،یکدفعه به مکانی با نور زیاد منتقل کنید، برگهای آن دچار سوختگی خواهند شد.
مطلب پیشنهادی:اصول آبیاری گل و گیاه آپارتمانی
مراقبت و نگهداری از گیاهان آپارتمانی با تیم آچاره
۲. آبیاری مناسب
با آبیاری بهموقع و مناسب میتوانید در رشد و تکثیر گلها بهخوبی عمل کنید. به این منظور هرگاه که سطح خاک گلدان خشک بود، به آن آب دهید. فراموش نکنید که اگر به گیاه بیش از حد آب بدهید، ریشه آن میپوسد.
۳. کود مناسب برای گل شمعدانی
کود دهی زیاد باعث میشود تا شمعدانی شما گل ندهد. بهترین فصل برای کوددهی بهار و تابستان است و شما میتوانید هر 2 هفته یکبار از کودهای NPK محلول در آب استفاده کنید. کودهای حیوانی و با نیتروژن پایین نیز بسیار مناسب هستند.
۴. دمای مناسب
قرار دادن گیاه بر حسب فصول مختلف در دمای مناسب، موجب گل دادن آن میشود. در زمستان دما نباید کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد.
جمعبندی
گل شمعدانی نیز مانند سایر گلها به حیاط خانه و منزل شما شادی و لطافت میبخشد و شما با مراقبتهای ساده، ارزان و بهموقع از این گیاه، میتوانید حضور آن را در تمام فصول سال حفظ کنید. همچنین شما با توجه به نکات ذکرشده در این مطلب و رعایت تمامی نکات در نگهداری گل شمعدانی در زمستان، گلی شاداب و سرزنده را در بهار خواهید داشت. امیدواریم که از مطالعه این مقاله بهره برده باشید.
اگر به نگهداری از گل و گیاه علاقمند هستید و در خانه خود گلخانه دارید؛ میتوانید تمیز کردن آن را به ما بسپارید. نظافت گلخانه تاثیر زیادی بر شادابی گلهای شما دارد. تمیز کردن گلخانه با وجود تعداد زیادی گلدان و ریختن مداوم خاک پای گلدان کار سادهای نیست. از خدمات نظافت منزل آچاره استفاده کنید. برای اطلاع از قیمت سفارش خود را بهرایگان ثبت کنید.
بسیار عالی و جامع
سپاس از شما
با سلام خوشحالیم که مقاله مجله آچاره درباره مراقبت از گیاهان آپارتمانی برای شما مفید بوده.