بررسی دلایل گیر کردن سوزن چرخ خیاطی و رفع آن
گیر کردن سوزن چرخ خیاطی برای کسانی که با این وسیله سروکار دارند، اتفاق ناخوشایند و البته تکراری است. این مشکل با ایجاد وقفه در کار، موجب اتلاف وقت شده و حتی ممکن است موجب نخکش شدن و پارگی پارچههای توری و ظریف نیز بشود. دلایل مختلفی میتوانند موجب شکستن یا گیر کردن سوزن چرخ خیاطی شوند که در ادامه این مقاله از مجله آچاره به بررسی آنها میپردازیم.
چرخ خیاطی چگونه کار میکند؟
برای توضیح بهتر علت گیر کردن و شکستن سوزن چرخ خیاطی، در ابتدا لازم است در خصوص نحوه عملکرد این دستگاه اطلاعات بیشتری کسب کنیم.
مکانیزم و سازوکار تمامی چرخهای خیاطی اعم از قدیمی و مدرن، دیجیتال و الکترومکانیکی، همگی بر 2 اصل کلی استوار هستند:
- دوخت همزمان دو نخ
- هماهنگی کامل دوخت به همراه حرکت پارچه
1. دوخت دو نخ
در دوخت دستی، سوزن بعد از سوراخ کردن پارچه، نخ را از آن عبور میدهد. سپس دوزنده با کشیدن نخ، روی پارچه کوک میزند و در انتهای کار با گره زدن ، دوخت فیکس میشود. اما در دوخت همزمان دو نخ که به وسیله چرخ خیاطی ایجاد میشود، روند کار کاملا متفاوت است و سوزنهای چرخ خیاطی با سوزنهای دستی تفاوت عمدهای دارند. حفره عبوری نخ در سوزنهای چرخ خیاطی در سر آنها تعبیه شده است. به همین دلیل سوزن قادر است بدون این که بهطور کامل از پارچه عبور کند، صرفا با ایجاد یک سوراخ، نخ قرقره را از پارچه عبور دهد.
بعد از این مرحله سوزن کمی بالا میآید و در این حین، قاب ماسوره نخ بالایی را گرفته و به صورت یک حلقه گشاد آن را دور خود میپیچد. وقتی نخ به دور ماسوره یک دور کامل چرخید، نخ پایینی (نخ ماسوره) در حلقه نخ بالایی گیر کرده و یک گره ایجاد میکند. درنهایت سوزن نخ را بالا میکشد و گره در پشت پارچه محکم میشود. یعنی هر یک از کوکهای چرخ خیاطی گره جداگانهای دارند. به همین دلیل دوخت چرخ خیاطی بسیار محکمتر از دوخت دستی است.
مطلب پیشنهادی: 3 علت ندوختن چرخ خیاطی و راهکارهای حل آنها
2. هماهنگی دوخت و حرکت پارچه
آنچه موجب حرکت پارچه روی ریل دوخت میشود، کارکرد تسمهها، محورهای محرک و میل لنگ است که باعث چرخش موتور و حرکت ریل دوخت میگردد. در واقع موتور دستگاه موجب چرخش محورها شده و متعاقب آن تسمه کشیده میشود و دو دیسک را به حرکت درمیآورد. منبع انرژی موتور در چرخ خیاطی مدرن و الکترومکانیکی نیروی برق است و در چرخهای خیاطی قدیمی، چرخش اهرم چرخ خیاطی منبع انرژی محسوب میشود. در واقع ریل دوخت از هر دو طرف به 2 دیسک متصل است و موتور این ریل به حرکت درمیآورد و در ادامه، سوزن بهطور همزمان به سمت بالا و پایین حرکت میکند.
نکته حائز اهمیت این است که قدرت موتور، تعیینکننده میزان قدرت سوزن نیز در نظر گرفته میشود. یعنی برای دوخت پارچههای ضخیم باید به قدرت موتور چرخ خیاطی توجه داشته باشید. زیرا در بسیاری از موارد، این عدم توجه و در نظر نگرفتن قدرت موتور است که مشکلاتی را در دوخت ایجاد میکند.
دلایل اصلی گیر کردن سوزن چرخ خیاطی
فرقی نمیکند که در خیاطی مبتدی هستید یا حرفهای؛ گیر کردن سوزن در داخل پارچه یا درون دستگاه مشکلی است که بنابر دلایل مختلفی ممکن است ایجاد شود. اما از اصلیترین دلایلی که موجب گیر کردن سوزن در چرخ خیاطی میشود، میتوان به موارد زیر اشاره کرد؛
1. سوزن به شکل درست در داخل نگهدارنده قرار نگرفته است
قسمت بالایی سوزنهای چرخ خیاطی پهن است و این قسمت باید بهطور کامل در داخل حفره نگهدارنده سوزن قرار بگیرد. بعضی تصور میکنند همین که سوزن از نگهدارنده جدا نمیشود یعنی در جای درست خود قرار گرفته است، اما اینگونه نیست. شما برای جا زدن سوزن در داخل نگهدارنده باید کاملا سوزن را به سمت بالا فشار دهید و در همین حالت سوزن را نگه دارید و پیچ آن را محکم کنید. اگر سوزن چرخ خیاطی را بهدرستی نصب نکنید، با مشکلاتی مثل گیر کردن یا شکستن سوزن مواجه خواهید شد.
مطلب پیشنهادی: علت سوختن لامپ چرخ خیاطی و نحوه تعویض آن
2. مسیر نخکشی چرخ خیاطی را بهدرستی طی نکردید
برای رسیدن نخ از قرقره تا حفره سوزن، باید نخ را از مسیر نخکشی چرخ خیاطی عبور دهید. اگر در این قسمت اشتباهی رخ دهد یا نخ به دور خود بپیچد، موجب کشش سوزن به سمت بالا میشود و در نتیجه سوزن گیر میکند.
3. گیر کردن سوزن چرخ خیاطی، سوزن تغییر شکل داده یا شکسته است
در زمان گیر کردن سوزن به شکل ظاهری آن توجه کنید. زیرا ممکن است به دلیل استفاده طولانیمدت از سوزن و یا دوخت پارچههای ضخیم، سوزن خمیده شده یا ترک خورده باشد. در این صورت سوزن بهدرستی از پارچه عبور نکرده و گیر میکند.
4. اندازه سوزن با نوع پارچه تناسب ندارد
معمولا در دفترچه راهنمای چرخ خیاطی، اندازه سوزنهای مناسب با پارچههای مختلف قید شده است. شما با مطالعه این موارد میتوانید شماره سوزن مناسب پارچه را انتخاب کنید. زمانی که این مورد رعایت نشود، مسلما در هنگام دوخت سوزن گیر خواهد کرد.
5. گیر کردن سوزن چرخ خیاطی، کیفیت نخها خوب نیست!
یکی دیگر از دلایل گیر کردن سوزن در چرخ خیاطی، استفاده از نخهای بیکیفیت است. نخهای بیکیفیت بافت صاف و یکدستی ندارند و اگر با دقت به آن نگاه کنید، پرزها و شیارهایی را روی آنها خواهید دید که نشان از کیفیت پایین این نخها دارد. اصولا این نخها در هنگام کشش یا پاره میشوند یا در زیر پارچه ایجاد کلاف کرده و موجب گیر کردن سوزن میشوند.
6. کشش نخ بالایی دچار مشکل است
در نحوه عملکرد چرخ خیاطی توضیح دادیم که نخ بالایی پس از عبور از پارچه مانند یک قلاب نخ داخل ماسوره را گرفته و سپس با حرکت سوزن به سمت بالا میکشد. زمانی که نخ بالایی کشش مناسبی نداشته باشد، با حرکت مداوم سوزن در قسمت زیر پارچه بههم ریختگی ایجاد شده و نخها به هم گره میخورند و کلاف درست میکنند. در این صورت سوزن از حرکت ایستاده و گیر خواهد کرد.
برای حل مشکل باید پایه چرخ خیاطی را بلند کنید و کلاف ایجادشده را از هم باز کنید. مراقب باشید که سوزن نشکند. سپس مجددا ماسوره را نخ کرده و در صورت لزوم نخکشی را مجددا انجام دهید. در صورتی که مرتبا با این مشکل مواجه میشوید، احتمال اینکه مشکلاتی در تسمه و بوبین دستگاه ایجاد شده باشد نیز وجود دارد. برای رفع مشکل بهتر است از یک تعمیرکار مجرب کمک بگیرید.
7. قطعات دستگاه نیاز به نظافت و روغن کاری دارد
تسمهها، ریل دوخت و دیسکها مرتبا در معرض گردوغبار و پرزهای پارچه هستند که در میان این قطعات گیر میکنند. اگر بهطور مرتب به وسیله برس مخصوص چرخ خیاطی، این قطعات را تمیز نکنید، این پرزها به مرور زمان مسیر رفت و برگشت ریل دوخت و دیسکها را مسدود میکنند. به این ترتیب سوزن با عبور از پارچه در میان قطعات مسدودشده گیر میکند. همچنین لازم است در فواصل زمانی معینی نسبت به روغنکاری قطعات مکانیکی دستگاه اقدام نمایید تا از خوردگی و فرسایش آنها پیشگیری کنید.
8. گیر کردن سوزن چرخ خیاطی، سفت بودن بیش از اندازه ماکو
ماکو که با نام جاماسورهای نیز شناخته میشود، همان قطعهای است که ماسوره روی آن قرار میگیرد. میزان سفت بودن ماکو روی کشش نخ پایین تاثیرگذار است و با روغنکاری و چرخاندن پیچ آن میتوان شل بودن یا سفت شدن کشش نخ را تنظیم کرد. اگر میزان کشش کم باشد، اصطلاحا موجب ریزش دوخت شده و گرههای زیر پارچه بهدرستی شکل نخواهند گرفت. این شرایط در بسیاری از موارد موجب گیر کردن سوزن خواهد شد. همچنین اگر میزان کشش بسیار زیاد باشد، موجب پاره شدن نخ خواهد شد. بنابراین با تنظیم درست ماکو میتوانید مشکل گیر کردن سوزن چرخ خیاطی را برطرف کنید.
کلام پایانی
همانطور که اشاره شد، عوامل مختلفی موجب گیر کردن سوزن چرخ خیاطی میشوند. در بسیاری از موارد این مشکلات بسیار جزئی بوده و با تمیز کردن و روغنکاری قطعات برطرف میشوند. اما در صورتی که با راهحلهای ارائهشده مشکل رفع نشد، بهتر است برای تعمیر چرخ خیاطی خود اقدام کنید. تعمیرکاران مجرب آچاره آماده خدمترسانی در این زمینه هستند و شما میتوانید با ثبت سفارش در سایت آچاره، از متخصصان مربوطه مشاوره دریافت کنید. متخصصان آچاره به صورت تلفنی نیز راهنماییهای لازم را به شما ارائه میدهند و در صورت عدم رفع مشکل برای بررسی چرخ خیاطی به محل مراجعه خواهند کرد.