نقشه لوله کشی برق ساختمان چیست؟ [نحوه ترسیم]

ساختمانبرقکاریسیم‌ کشی ساختمان

نقشه لوله کشی برق ساختمان نمودار دقیقی از سیستم الکتریکی خانه شما است. در پشت دیوارهای ساختمان شبکه‌ای از سیم‌ها، کابل‌ها، کلیدها و پریزها پنهان شده‌اند که سیستم برق خانه شما را تشکیل می‌دهند.

هدف از لوله گذاری برق ساختمان محصور کردن، محافظت و هدایت سیم‌کشی یا کابل‌های برق در حین عبور از اطراف سازه‌ها است. لوله‌کشی برق عموماً از فلز یا پلاستیک ساخته می‌شود و می‌تواند محکم یا انعطاف‌پذیر باشد.

میزان مصرف لوله برق در ساختمان به عوامل مختلفی بستگی دارد. تعداد طبقات بنا، متراژ ساختمان و نوع سیم موردنیاز در هر طبقه از جمله عوامل تعیین‌کننده در میزان مصرف لوله برق در ساختمان هستند.

انواع نقشه های برق ساختمان براساس ویژگی‌های مرتبط با تولید و مواد مورد استفاده در فرآیند، طبقه‌بندی می‌شوند. این تمایزات می‌تواند بر نحوه استفاده از لوله‌کشی برق براساس مقاومت در برابر خوردگی، الزامات حفاظتی و غیره تأثیر بگذارد.

نکات کلیدی

  • داشتن نقشه لوله کشی برق ساختمان می‌تواند در شناسایی منبع مشکل برق کمک کند.
  • نقشه برداری مدارها کاری است که باید در نور روز و با کمک فردی باتجربه انجام دهید.
  • لوله ونیکا و UPVC رایج‌ترین لوله‌های مورد استفاده در شبکه برق ساختمان هستند.

نحوه ترسیم مدارهای الکتریکی ساختمان

داشتن نقشه لوله کشی برق ساختمان می‌تواند در شناسایی منبع مشکل برق کمک کند. برق در مسیری دایره‌ای حرکت می‌کند.

این جریان در امتداد سیم «گرم» به سمت لامپ یا پریز حرکت کرده انرژی را به دستگاه می‌رساند. سپس در امتداد سیم «خنثی» برمی‌گردد. این مسیر کامل مدار است.

محاسبه رایگان هزینه خدمات سیم‌کشی و برقکاری ساختمان!

در اصول سیم کشی ساختمان، مدار معمولاً نشان‌دهنده لامپ‌ها یا پریزهایی است که در طول مسیر متصل شده‌اند. هر مدار را می‌توان از ابتدا در پنل تابلو برق یا زیر پنل از طریق پریزهای مختلف، وسایل یا لوازم خانگی ردیابی کرد.نقشه لوله کشی برق ساختمان

گاهی برقکار یا صاحب قبلی خانه مشخص کرده که کدام مدار شکن یا فیوز، کدام مدار را کنترل می‌کند.

اگر پنل تابلو برق ساختمان شما چنین مرجعی ندارد، می‌توانید با ترسیم نقشه لوله کشی برق ساختمان به‌سرعت کلیدهای مدار یا فیوزهای مناسب را برای خاموش‌کردن یا تنظیم مجدد پیدا کنید.

اگرچه دستورالعمل‌های ذیل به کلیدهای مدار اشاره دارد، اما همین پروسه برای پنل‌هایی که از فیوز استفاده می‌کنند نیز صادق است. در ادامه برخی نکات لوله کشی برق ساختمان را مورد بررسی قرار می‌دهیم.

آموزش لوله کشی برق ساختمان

اولین مورد از نکات لوله کشی برق ساختمان، شماره گذاری کلیدهای مدار داخل تابلوی برق است. اعداد باید با هر کلید مدار مطابقت داشته باشند. توجه کنید که بعد از هر عدد، بریکر کدام دستگاه‌ها را کنترل می‌کند.

برای نقشه‌برداری دقیق‌تر، می‌توانید پلان طبقه را ترسیم و روی آن یادداشت‌برداری کنید. سپس برای دقیق‌تر بودن نقشه لوله کشی برق ساختمان اعداد را برای هر لامپ و پریز در همه جای خانه مشخص کنید.

نقشه برداری مدارها کاری است که باید در نور روز با کمک فردی باتجربه انجام دهید. توجه داشته باشید که برق خانه شما در مقطعی از زمان قطع می‌شود؛ بنابراین وقتی کارتان تمام شد باید ساعت‌ها، تایمرها و موارد مشابه را مجددا تنظیم کنید.

برای آسان‌تر کردن نقشه لوله کشی برق ساختمان به یاد داشته باشید که پریزها معمولاً در مدارهایی جدای از لامپ قرار دارند. همچنین لوازم اصلی مانند مایکروویو، یخچال فریزر، ماشین‌ لباسشویی و اجاق‌ برقی اغلب دارای مدارهای اختصاصی هستند.

نحوه لوله گذاری برق داخل ساختمان

در این قسمت از مقاله می‌خواهیم درباره نحوه لوله گذاری برق ساختمان مطالبی را توضیح دهیم. درباره سایز لوله برق ساختمان هم اطلاعاتی را در اختیار شما قرار می‌دهیم.

لوله گذاری برق ساختمان

برق‌کشی و اجرای تاسیسات برقی را می‌توان مهم‌ترین مرحله از ساختمان‌سازی دانست. لوله‌گذاری برق باید با مشورت مهندس و طبق نقشه لوله کشی برق ساختمان انجام گیرد. البته مرحله لوله گذاری برق ساختمان پس از سیم‌کشی اجرا می‌شود.

پروسه لوله‌کشی برق براساس نوع نقشه و ساختمان متفاوت خواهد بود. در عین حال می‌توان گفت که روند کلی کار برای تمام سازه‌ها یکسان است. مراحل لوله‌کشی در تمام انواع ساختمان‌ها و برای هر نقشه‌ای به شرح ذیل است:

1. لوله‌کشی در زمان ساخت سازه

در مرحله ساخت بنا، باید محل دقیق پریزها، آنتن، کلیدهای برق و غیره بر اساس نقشه لوله کشی برق ساختمان مشخص شود. هدف از این مرحله سهولت در انجام لوله گذاری برق ساختمان است. سپس لوله گذاری براساس نقشه اجرا می‌شود.

2. لوله‌کشی همزمان با مراحل ساخت داخلی

در این مرحله از سیم کشی ساختمان، کابل‌ها و سیم‌ها باید از لوله‌های برق عبور داده شوند. اتصالات هم در این مرحله انجام می‌گیرد. همچنین لوله‌کشی و کابل کشی مربوط به نمای ساختمان هم در این مرحله باید اجرا شود.

3. لوله‌کشی بعد از انجام مراحل ساخت داخلی

حال نوبت به سومین مرحله برق کشی ساختمان می‌رسد. مرحله‌ای که تجهیزات برقی از جمله سوکت‌ها در جای خود تعبیه می‌شوند. سوکت‌ها باید به کابل‌های اصلی متصل شده و پریزها نصب شوند. اتصال پریزها به برق و سیم‌ها در این مرحله انجام می‌شود.

در این بخش از پروسه اجرای نقشه لوله کشی برق ساختمان باید برق اتاق‌ها، سقف، آیفون و سایر قسمت‌ها به دقت راه‌اندازی شود. رعایت دقت در این مرحله تضمین‌کننده اتصالات درست و جریان برق همیشگی و بدون نقص است.

در صورتی که ساختمان دارای سقف غیر کاذب است، لوله گذاری برق ساختمان به‌صورت لوله گذاری برق پشت بام یا کف طبقه بالایی انجام می‌گیرد. در سقف‌های غیر کاذب همچون سقف بتنی، کرومیت و تیرآهن دهانه لوله‌ها از راه سوراخ‌هایی به پایین هدایت می‌شوند.

انواع لوله‌ها برای لوله گذاری برق ساختمان

برای لوله‌کشی برق ساختمان انواع مختلفی از لوله‌ها به کار می‌روند. در ادامه با مشخصات این لوله‌ها آشنا می‌شویم:

1. لوله UPVC یا خم گرم

لوله UPVC یا خم گرم یکی از انواع لوله کشی برق است که استحکام بالایی دارد. جنس خشک و انعطاف‌ناپذیر این نوع لوله‌ها آن‌ها را به گزینه‌ای مناسب برای تاسیسات فاضلاب تبدیل کرده است. البته با کمک حرارت می‌توان این لوله‌ها را به شکل دلخواه خم کرد.لوله گذاری برق پشت بام

2. لوله UPVC یا خم سرد

لوله UPVC یا خم سرد نوع دیگری از لوله کاربردی در لوله گذاری برق ساختمان است. جنس این نوع لوله انعطاف‌پذیر بوده و به‌راحتی با فنر خم کاری به شکل موردنظر در می‌آید. کاربرد اصلی این نوع لوله در لوله گذاری برق، در قسمت راه‌پله ساختمان است.

3. لوله ونیکا

لوله ونیکا در مقایسه با لوله‌های UPVC جنس نرم‌تری دارد و انعطاف‌پذیرتر است. سایز لوله برق ساختمان از نوع ونیکا سایز 20 است که پرکاربردترین نوع محسوب می‌شود. این نوع لوله مانند انواع UPVC در بسته‌های 25تایی در بازار موجود است.

میزان مصرف لوله برق در ساختمان

متراژ لوله‌های ونیکا 6 متری است و بیشتر برای لوله گذاری برق ساختمان در کابل‌های آسانسور به کار می‌رود. برای برش دادن این لوله‌ها می‌توان از کاتر یا کمان اره استفاده کرد.

جمع‌بندی

طراحی نقشه لوله کشی برق ساختمان مهم‌ترین و اولین مرحله پروسه سیم کشی برق ساختمان است. در این مرحله از سیم‌کشی، محل نصب لوله‌ها برای لوله گذاری برق ساختمان تعیین می‌شود. همچنین محل نصب پریزها، کلیدها، لامپ‌ها، جعبه تقسیم، جعبه فیوز و غیره نیز باید مشخص شود.

فراموش نکنید که اجرای دقیق نقشه لوله کشی برق ساختمان زیر نظر مهندس باتجربه می‌تواند آسودگی خاطر ساکنین از مشکلات احتمالی در آینده را تضمین کند. کارشناسان کاربلد آچاره به این منظور در کنار شما خواهند بود.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ممکن است به این مطالب هم علاقمند باشید

دانلود اپلیکیشن دانلود آچاره

با نصب اپلیکیشن آچاره بیش از 256 خدمت مورد نیاز در جیب شماست.

  • دانلود مستقیم آچاره
  • آچاره در گوگل‌ پلی
  • آچاره در کافه بازار
  • آچاره در  مایکت
دکمه بازگشت به بالا