روش‌‎های پوساندن کود مرغی با مواد شیمیایی و طبیعی

باغبانینگهداری از گیاهان آپارتمانی

کودهای مرغی، مانند بسیاری از کودهای دیگر نیاز دارند تحت فرآیندی قرار بگیرند تا بتوان از آن‌ها برای دریافت نتایج بهتر استفاده کرد. این کودها از فضولات مرغ تهیه می‌شوند و با پوسیده‌ کردن آن‌ها می‌توان بهترین نتیجه را از این نوع کودها گرفت. در این بلاگ مراحل پوساندن کود مرغ را بررسی خواهیم کرد و به مزایای استفاده از این روش‌ها می‌پردازیم. همراه ما باشید. 

نکات کلیدی

  • استفاده از فضولات مرغ بدون روش‌های کامپوستینگ شما را در دردسر زیادی خواهد انداخت.
  • استفاده از کود مرغ پوسیده نشده، امکان جذب آفات به گیاهان افزایش پیدا می‌کند.
  • فضولات خام مرغ در فصول گرم، احتمال سوزاندن ریشه گیاهان شما را افزایش خواهد داد.

شناخت انواع کود به شما کمک می‌کند بتوانید به بهترین نحو از گیاهانتان نگهداری کنید. ما در یکسری مقالات مدون درباره انواع کود برای گیاهان مختلف صحبت کرده‌ایم. امیدواریم این اطلاعات برای شما مفید باشد.

چرا پوساندن کود مرغ اهمیت زیادی دارد؟

طبق مطالعات صورت گرفته، در صورتی که بخواهید کود مرغی را به صورت خام استفاده کنید و پوسیده کردن آن را جدی نگیرید؛ جان گیاهان و صیفی‌جات شما به خطر خواهد افتاد! بنابراین اگر به فضولات مرغ دسترسی دارید و حالا تصمیم گرفتید در سریع‌ترین حالت ممکن از فضولات مرغ استفاده کنید؛ کودهای پوسانده‌‌شده موجود در بازار بهترین انتخاب خواهد بود! چرا که استفاده از فضولات مرغ بدون روش‌های کامپوستینگ شما را در دردسر زیادی خواهد انداخت. 

اما چه عواقبی در انتظار زمین‌ها و گیاهانی‌ست که توسط فضولات پوسانده نشده‌ی مرغ‌ها کوددهی می‎شود؟ لازم است بدانید استفاده از کود مرغ به صورت پوسیده نشده، امکان جذب آفات به گیاهان افزایش پیدا می‌کند. عدم جذب مواد مغذی توسط گیاهان، افزایش فرسایش خاک دربلند مدت و … همه از عواملی به شمار می‌روند که منجر به آلودگی زیست محیطی خواهد شد.

چرا پوساندن کود مرغ اهمیت زیادی دارد؟

به یاد داشته باشید که فضولات خام مرغ در فصول گرم، احتمال سوزاندن ریشه گیاهان شما را افزایش خواهد داد.

بهترین راه پوساندن کود مرغی چیست؟

راه‌های متفاوتی برای پوساندن کود مرغی وجود دارد که از دو روش طبیعی و شیمیایی صورت می‌‎گیرد. در روش‌های شیمیایی سرعت پوساندن کود بیشتر است اما در انتها هم محیط زیست آلوده می‌شود و هم روی بوی کود تاثیر مطلوبی نخواهد داشت. (در حدی که از استفاده کود پشیمان خواهید شد)

روش‌‌های شیمیایی معمولا در کشاورزی‌های صنعتی مورد استفاده قرار می‌‎گیرند که برای پوساندن کود مرغ به زمانی حدود 3 الی 6 ماه نیاز دارند؛ در صورتی که در روش‌‎های طبیعی پوساندن کود مرغ، این بازه زمانی دو برابر بوده و از سرعت کم‌تری برخوردار است. 

توجه داشته باشید که مواد مورد استفاده در روش «پوساندن شیمیایی» تعادل مواد مغذی، فعالیت باکتری‌های مثبت و جذب مواد مغذی توسط گیاهان را دستکاری کرده و در طولانی مدت منجر به اسیدی شدن خاک، از بین بردن باکتری‎های مثبت و سایر مشکلات خواهد شد. 

پوساندن کود مرغي با مواد شیمیایی 

برای پوساندن فضولات مرغ، از ترکیب‌ها و عناصری استفاده می‌شود که این فرآیند را تسریع می‌‎کنند. موادی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌‎کنیم عملکرد تجزیه مواد حیوانی مانند استخوان، فضولات و … در کود کمک می‌کند. در ادامه این عناصر را بررسی می‎کنیم و عملکرد هر یک را توضیح خواهیم داد. 

پوساندن کود مرغي با مواد شیمیایی 

پوساندن کود مرغی با گوگرد 

برای پوساندن فضولات مرغی با استفاده از گوگرد، تنها لازم است 1 یا 2 درصد از کل وزن کود را گوگرد استفاده کنید؛ برای مثال زمانی که یک کیلو کود مرغی دارید، تنها می‌توانید 10 تا 20 گرم گوگرد برای پوساندن فضولات مرغ به کل کود اضافه کنید.

گوگرد از جمله عناصری است که در مجاورت با هوا و تجزیه فضولات حیوانی، گازی با بوی نامطبوع ایجاد می‌کند. زمانی که گوگرد در مجاورت اکسیژن قرار می‌گیرد؛ بویی مانند تخم‌مرغ مانده را از خود ساطع خواهد کرد که همراه با این بو هیدروژن آزاد شده و استفاده از کودهای مرغی را دشوار خواهد کرد.

روش پوساندن کود مرغي با اوره 

 مکانیزم عملکرد اوره به عنوان یک کاتالیزور در فرآیند پوساندن کودهای مرغی؛ شامل آزادسازی نیتروژن بیشتر به گیاهان و ساختار کود می‌شود. متاسفانه به دلیل استفاده بی‌رویه از اوره برای پوساندن کودهای مرغی، سفره‌های آب زیرزمینی دچار آلودگی نیتروژنی شده است. توجه داشته باشید مصرف اوره به میزان زیاد در کودهای مرغی و در نهایت تاثیر آن بر خاک، باعث خواهد شد که اسیدی بودن خاک افزایش پیدا کند و به مرور زمان خاک فقیر شود. 

فسفر در کمپوست شیمیایی کود مرغ

فسفر در فرآیند طبیعی به تعادل مواد آلی کمک می‌‎کند. زمانی که برای نتیجه‌گیری بیشتر، از این عنصر به‌صورت مستقیم در فرآیند پوسیده کردن کود استفاده می‌کنیم؛ به جذب آهن و روی توسط گیاهان آسیب می‌زنیم! در نظر داشته باشید زمانی که از فسفر یا مکمل‌هایی بر پایه این عنصر استفاده می‌‎کنیم، در واقع فلز سنگینی به نام «کادمیم» را وارد محیط زیست کرده‌‎ایم که برای سلامت موجودات زنده به شدت خطرناک است. 

روش پوساندن کود مرغی (سازگار با محیط‌زیست)

برای پوسیده کردن کودهای مرغی، لازم است مقدمات مربوط مانند تهیه مواد کربن‌دار طبیعی، آماده‌سازی محیط مناسب، کنترل فاکتورهای محیطی و بسیاری از مراحل دیگر را درنظر داشته باشد. جالب است بدانید برای پوساندن این نوع از کودها، نیازی به ماشین‌آلات صنعتی ندارید و می‌توانید به راحتی آن را انجام دهید. 

تهیه مواد و محیط ضروری

در مرحله ابتدایی لازم است فضولات مرغ را جمغ‌آوری کرده و آن را از مواد غیرطبیعی مانند خرده پلاستیک، الیاف پارچه و … پاک‌سازی کنید. سپس باید گیاهانی را تهیه کنید که کربن زیادی دارند؛ استفاده از گیاهان خشک مانند باقی‌مانده برگ‌ها، یونجه، علوفه یا حتی کاه نیز از منابع سرشار از کربن برای پوساندن کود مرغی به‌شمار می‌روند و استفاده از آن‌ها باعث می‌شود نیتروژن موجود در این کود به تعادل برسد.  

پس از پاک‌سازی فضولات مرغ و تهیه این گیاهان؛ برای مخلوط کردن این گیاهان با فضولات، باید این ترکیب را در محیطی خشک و به‌دور از رطوبت قرار دهید. یکی از خطوط قرمز در این مرحله گرمای زیاد محیط است که کیفیت فرآیند پوسیده کردن کود را بی‌‎نتیجه می‌‎کند؛ به همین دلیل است که در زمان‌های قدیم، این کار را در اواخر فصل بهار انجام می‌دادند تا نه رطوبت هوا و گرمای زیاد فرایند پوسیده کردن فضولات دام را تخریب نکند.

دما و رطوبت مناسب برای پوساندن کود مرغي

همان‌طور که اشاره کردیم رطوبت نقش بسیار مهمی در فرآیند تخریب کود مرغی ایفا می‎کند. در صورتی که فضای پوساندن کود دارای رطوبت بیشتر از 60 درصد باشد، احتمال به وجود آمدن قارچ و کپک‌های مخرب در کود افزایش پیدا می‌کند. توجه داشته باشید که برای پوساندن این نوع کود، لازم است دمای محیط را بین 50 تا 70 درجه سانتی‌گراد حفظ کنید تا موجودات ذره‌بینی مثبت از بین نروند. 

اختلال در روند پوساندن کود مرغي

رطوبت بالا منجر به افزایش موجودات ذره‌بینی منفی در فضولات مرغ می‌شود و امکان ایجاد قارچ یا کپک این نوع کود افزایش می‌دهد. درباره نقش دما در محیط می‌توانیم بگوییم که دمای بالای هوا منجر به اختلال در عملکرد میکرواورگانیزم‌های مثبت می‌شود و آن‌ها را از بین خواهد برد؛ به همین دلیل توصیه می‌کنیم اگر زمانی دمای محیط بیشتر از 70 درجه هم شد، می‌توانید با یک اسباف آب مخلوط کمپوست را خنک کنید.

پوساندن کود؛ مرحله دوم 

پس از مهیا کردن محیطی با دمای بین 50 تا 70 درجه سانتی‌گراد و رطوبتی کمتر‌ از 60%، لازم است گیاهان خشکی مانند کاه یا یونجه را با فضولات مرغ ترکیب کنید و در این محیط قرار دهید. توجه داشته باشید که مسیر تردد باد و هوای تازه در این محل باید در نظر گرفته شود تا اکسیژن کافی به این ترکیب برسد. 

اگر امکان فراهم کردن چنین فضایی را ندارید؛ توصیه می‌‎کنیم ترکیب ایجاد شده را (ماهی یک‌بار) هم‎ بزنید تا اکسیژن به میزان یک‌دست و کافی به تمام سطح کود برسد. هم‌زدن یکی از روش‌های موثر و قدیمی محسوب می‌‎شود که از نم‌گرفتن کود و کپک در آن جلوگیری کرده و از سرد شدن مخلوط کمپوست ممانعت خواهد کرد. 

توجه داشته باشید که در مدت پوساندن کود (بین 7 تا 14 ماه) تیره‌تر شدن رنگ کود امری طبیعی‌ست و جای نگرانی وجود ندارد؛ در واقع تیره‌‌ شدن رنگ کود علامت این است که فرآیند تجزیه کود با موفقیت طی شده است! منتها توجه داشته باشید به هیچ وجه نباید بوی کود تند‌تر شده باشد و لازم است بوی این کمپوست ملایم باشد.

مزایای پوساندن کود مرغی

کود مرغی برای محصولاتی نظیر غلات، سبزیجات و ذرت تاثیری بی‌نظیر دارد و یکی از کودهای محبوب نزد کشاورزان محسوب می‌شود. اگر این نوع از کودها به روش مناسب پوسانده شوند؛ می‌توانند میزان اسیدی بودن خاک را به حداقل رسانده و در بهبود کشاورزی ارگانیک کاربرد بسیاری داشته باشند.

مزایای پوساندن کود مرغی

توجه داشته باشید که مصرف نادرست و بیش‌ازحد کود مرغی باعث سوختگی ریشه‌ها و آسیب به گیاهان خواهد شد و آن‌ها را نابود خواهد کرد؛ به همین دلیل لازم است پوساندن کود مرغی (به عنوان یک کود دامی) به درستی انجام شده و تحت کنترل قرار بگیرد.

نتیجه‌گیری

از فضولات طیوری مانند مرغ؛ کود مرغی تهیه می‌‎شود. غلظت بالای نیتروژن در کودهای مرغی، آن را به یکی از کودهای پرقدرت و کاربردی تبدیل کرده است. استفاده از این کود می‌تواند باعث افزایش سریع رشد گیاهان شده و نتایج ملموسی را در کوتاه‌مدت به همراه داشته باشد. پوساندن کود مرغی یا کمپوست کردن فضولات مرغ، یک فرآیند مؤثر برای تبدیل ضایعات طیور به کودهای مفید در نظر گرفته می‌شود.

سوالات متداول

آیا می‌‎توان برای پوساندن کود مرغ از روش‎های شیمیایی کمک گرفت؟

بله، اما برای حفظ محیط‌زیست این روش را توصیه نمی‌‎کنیم.

به جز گیاهان خشک، از چه منابع دیگری برای پوسیده کردن فضولات مرغ می‌توانیم استفاده کنیم؟

وجود برگ و گیاهان مرده یکی از الزامات است و تهیه آن زحمت یا هزینه خاصی ندارد اما می‌توانید از پوست تخم‌مرغ، پوست میده یا استخوان‌های چرخ‌شده در کنار گیاهان خشک استفاده کنید.

فضولات چه نوع مرغ‌هایی برای تولید کود مناسب‌تر است؟

از فضولات مرغ‌هایی که به‌صورت مرتب تخم می‌گذارند، می‌توان نتیجه بهتری گرفت.

آیا کود مرغی شامل لاشه مرغ نیز می‌شود؟

بله، اما به دلیل حساسیت‌های زیست محیطی بهتر است از یک متخصص در تولید این کود استفاده کنید.

به این پست امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ممکن است به این مطالب هم علاقمند باشید

دانلود اپلیکیشن دانلود آچاره

با نصب اپلیکیشن آچاره بیش از 256 خدمت مورد نیاز در جیب شماست.

  • دانلود مستقیم آچاره
  • آچاره در گوگل‌ پلی
  • آچاره در کافه بازار
  • آچاره در  مایکت
دکمه بازگشت به بالا