جوش پلاستیک چیست؟ [انواع + هزینه!]
برای اتصال 2 قطعه پلاستیکی بههم باید یک پیوند مولکولی بین آنها ایجاد کنید. جوش پلاستیک اسباب بازی، جوش پلاستیک لوازم خانگی، جوش پلاستیک لولههای پلیمری همگی جوشکاری پلاستیک هستند. در این مطلب به شما خواهیم گفت که جوشکاری پلاستیک چیست و نحوه اجرای آن چگونه است. در ادامه انواع جوشکاری پلاستیک و کاربرد جوش پلاستیک را هم برایتان توضیح خواهیم داد.
- به جوش دادن 2 قطعه پلاستیکی با استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف جوشکاری، جوشکاری پلاستیک گفته میشود.
- جوشکاری اصطکاکی یا لرزش، جوش التراسونیک، جوش هوای گرم و جوش حلال از روشهای مختلف جوش پلاستیک بهشمار میروند.
- نوع روش جوشکاری پلاستیک، قطعهی موردنظر، میزان ظرافت و دقت کار، مهمترین عوامل تاثیرگذار در تعیین هزینه جوشگاری پلاستیک هستند.
جوشکاری پلاستیک چیست؟
به جوش دادن 2 قطعه پلاستیکی با استفاده از تکنیکها و روشهای مختلف جوشکاری، جوشکاری پلاستیک گفته میشود.
انواع روشهای جوش پلاستیک
در این بخش روشهای مختلف جوشکاری پلاستیک را برای شما توضیح میدهیم.
1. جوش پلاستیک به روش جوشکاری اصطکاکی یا لرزشی
در این روش با ایجاد گرما و حرکتی نسبی، دو قطعه پلاستیکی بههم متصل میشوند. از این روش در صنعت خودرو و هواپیماسازی استفاده میشود. از جمله ویژگیهای جوش پلاستیک اصطکاکی میتوان بهسرعت جوشپذیری با کیفیت بالا و اتصال تمیز در سطح 2 قطعه اشاره کرد.
برای جوشکاری از متخصصین آچاره رایگان قیمت بگیرید و بهترین را انتخاب کنید!
- ساخت و تعمیر نرده و حفاظ آهنی
- ساخت درب و پنجره آهنی
- تعمیرات آرام بند
- ساخت و تعمیر نرده و حفاظ آهنی
- ساخت درب و پنجره آهنی
- تعمیرات آرام بند
2. جوش پلاستیک التراسونیک
این روش هم مانند روش قبلی به ایجاد گرما نیاز دارد ولی با این تفاوت که از فرکانس حرکت مکانیکی حدود ۱۳۰ الی ۱۵۰ برای مالش دو قطعه پلاستیکی استفاده میشود.
از ویژگیهای این روش جوش پلاستیک میتوان بهسرعت جوش بالا، کیفیت اتصال عالی، اتصال بسیار تمیز و محکم و قابل تکرار بودن آن اشاره کرد.
3. جوشکاری پلاستیک به روش هوای گرم
در این روش، گرمای لازم برای اتصال دو قطعه پلاستیکی با استفاده از تفنگ حرارتی ایجاد میشود تا دو قطعه بههم جوش بخورند و تفنگ گرمایی از جریان گاز داغ برای قطعات پلاستیکی استفاده میکند.
موارد استفاده از این روش عبارتاند از جوش دادن مخازن پلاستیکی آب، مواد شیمیایی، مبدلهای حرارتی و اتصالات لولهکشی.
4. جوش پلاستیک توسط حلال
این روش جوشکاری پلاستیک با قرار دادن حلال روی دو قطعه پلاستیکی انجام میشود. معمولاً برای اتصال لولههای PVC یا ABS و در لولهکشی ساختمانها استفاده میشود.
علاوهبر این در تولید نمایشگرهای فروشگاهی، ساخت مدل هواپیما، کشتی و خودرو هم از این روش استفاده میشود. بهطور معمول حلالهای مورد استفاده در این روش از نوع دی کلرومتان یا تتراهیدروفوران هستند.
5. جوشکاری پلاستیک با استفاده از لیزر
در این روش ابتدا قطعات را تحت فشار گذاشته و سپس پرتو لیزر به آنها تابانده میشود. از جمله ویژگیهای این روش میتوان به تمیزی کار، عدم نیاز به مایع یا بخار، عدم استفاده از مواد مصرفی یا لوله پلاستیکی پرکننده، توان عملیاتی بالاتر، قابلیت کاربرد در هندسه چالش برانگیز، سطح بالای کنترل فرآیند و کارآمد بودن در جوش پلاستیکهای شفاف اشاره کرد.
از این روش جوش پلاستیک در ساخت انواع قطعات تلفن همراه، کلیدهای کنترل از راه دور اتومبیل و آببندی استفاده میشود.
6. جوش پلاستیک با صفحات داغ
در این روش ابتدا 2 صفحه داغ را بههم متصل میکنند و بعد از رسیدن دما به نقطه ذوب، صفحات جدا میشوند تا قطعات پلاستیکی بههم فشار وارد کنند.
تجهیزات مورد استفاده در این روش بهصورت هیدرولیکی و الکتریکی قابلکنترل هستند. از این روش برای جوش دادن انواع قطعات خودرو همچون لوازم جانبی داخلی ماشین و اجزای زیر کاپوت و همچنین لوازم خانگی استفاده میشود.
7. جوش پلاستیک با استفاده از تابش مادون قرمز
در روش جوشکاری پلاستیک با استفاده از مادون قرمز، از پرتوی مادون قرمز برای اتصال دو قطعه پلاستیکی استفاده میکنند. از جمله ویژگیهای این روش عبارتند از تابش پیوسته و انتخاب سطح جهت ذوب پلیمر با تنظیم طول موج تابش IR.
ابزار مورد استفاده در جوش پلاستیک
- میله جوش
- سیم جوش پلاستیک
- هویه جوشکاری پلاستیک
- مفتول
- سشوار
نحوه انجام جوش پلاستیک
- ایمنی را رعایت کنید. گردوخاک و دود را از محیط کار خود دور کنید. در صورت امکان در محیط باز یا محیطی با سیستم تهویه مناسب کار کنید.
از ماسک و عینک پلی کربن استفاده کنید. از دستکش مقاوم در برابر گرما و لباس ایمنی مناسب و کفش عایق و شلوار مخصوص جوشکاری استفاده کنید. - پلاستیک را با آب گرم و صابون تمیز کنید. تا جایی که ممکن است سطوح پلاستیکی که قرار است جوش داده شود را با آب گرم و صابون تمیز کنید. در صورتی که لکههای کثیفی با آب گرم و صابون تمیز نمیشوند، از مایع ظرفشویی و یا شویندههای قویتر استفاده کنید.
وجود هر نوع کثیفی و آلودگی باعث میشود تا جوش ضعیف عمل کند. بعد از تمیز کردن همه سطح را با دستمال تمیز خشک کنید. - میله جوش مناسب با نوع پلاستیک را انتخاب کنید. معمولاً محصولات پلاستیکی یک فرم مشخصات دارند. در این فرم بهدنبال کلماتی مانند PE، PP یا PVC بگردید. بهطور مثال برای جوشکاری پلاستیک پلی تیلن باید از میله جوش پلی تیلن استفاده کنید.
- در صورتی که جنس پلاستیک را نمیشناسید از کیم تست میله استفاده کنید. این کیت برای هر نوع میله جوشی وجود دارد. انتهای میله را حرارت دهید و با استفاده از انبر دست میله را روی سطح پلاستیک بکشید.
اگر به سطح بچسبد یعنی با جنس پلاستیک سازگار است در غیر این صورت باید میله جوش دیگری را امتحان کنید. - با استفاده از سمباده رنگ روی پلاستیک را پاک کنید. در صورت وجود رنگ روی سطح پلاستیک، حتماً از انجام جوش پلاستیک با استفاده از سمباده رنگ را پاک کنید.
- با استفاده از گیره دو قطعه پلاستیکی را بههم وصل کنید. قبل از شروع جوش پلاستیک ابتدا قطعات را کنار یکدیگر محکم کنید و بههم فشار دهید. از گیرههای C شکل برای این کار استفاده کنید.
میتوانید از چسب نواری هم برای این کار استفاده کنید، فقط باید دقت کنید که چسب سطح مورد نظر برای جوشکاری را نپوشاند. - بهمدت دو دقیقه تفنگ جوشکاری را گرم کنید. برای اینکه تفنگ جوشکاری پلاستیک شما آماده باشد، باید ابتدا آن را به دمای بین 200 تا 300 درجه سانتیگراد برسانید.
هر دمایی بیشتر از این بازه پلاستیک را میسوزاند و دمای کمتر از این هم نمیتواند آن را ذوب کند. - ابتدا انتهای قطعات پلاستیکی را به یکدیگر جوش دهید. برای انجام این کار از دمای کم استفاده کنید و منتظر بمانید تا پلاستیک ذوب شود. این کار باعث عدم جابجایی قطعات در حین کار میشود.
- انتهای میله جوش را با استفاده از یک انبر قیچی بهصورت زاویهدار ببرید.
- میله جوش را داخل نازل سرعت تفنگ جوشکاری قرار دهید.
- نوک تفنگ جوشکاری را بهآرامی روی پلاستیک حرکت دهید.
- حداقل بهمدت 5 دقیقه برای خنک شدن پلاستیک صبر کنید.
- جوش انجام شده را با سمباده صاف کنید.
عوامل مؤثر بر تعیین هزینه جوش پلاستیک
- نوع روش جوشکاری پلاستیک
- قطعهی موردنظر
- میزان ظرافت و دقت کار
- مکانی که قرار است جوشکاری پلاستیک در آن انجام شود.
کاربرد جوش پلاستیک در صنایع مختلف
- جوشکاری ورقهای ژئوممبران، پارچهها و کفنپوشهای ترموپلاستیکی کفپوش سالنهای ورزشی، بیمارستانی و واگنهای قطار شهری و اتوبوسها
- ABS PA, LDPE, HDPE, PE, PVC, جوشکاری انواع لوله و اتصالات
- لاینیگ و ایزولاسیون دیواره تونل متروها، لاگونها و لولههای بتنی انتقال فاضلاب
- ساخت مخازن و تانکهای نگهداری و انتقال آب، استخرهای پرورش ماهی، عایقکاری مخازن آبکاری و ضد اسیدی ماشین آلات بستهبندی بهویژه تونلهای شرینک با ویژگی کمترین میزان مصرف انرژی برق
- بهعنوان ابزار پیش گرم در فرآیندهای فرم دهی و حرارتی
- خشککنهای صنعتی و نیمهصنعتی، کورههای کونینگ
- ماشینآلات تیوپ پرکن
- پروفیل رپینگ و لمینیتینگ ماشینآلات
- کاربردهای عمومی در بخشهای تأسیساتی، نگهداری و تعمیرات (بیرون آوردن بلبرینگ، بوشها و بیرون آوردن پیچ و مهرههای قفل شده، ساخت درخت سیم، شرینک سرکابلها، کانکتورها و خشککردن مایعات نفوذی در تأسیسات)
- صنعت ساختمان
- صنایع خودروسازی
- صنعت چوب و مبلمان
- صنعت چاپ و بستهبندی
- صنعت نساجی
- صنعت چادرسازی و سازهای بادی
- صنایع الکترونیک و مخابرات
- صنعت لوازمخانگی
کلام آخر
برای اتصال دو یا چند قطعه پلاستیکی به یکدیگر از جوش پلاستیکی استفاده میشود. جوشکاری پلاستیک در روشهای مختلفی از جمله اولتراسونیک، لیزری، مادون قرمز، هوای گرم و … انجام میشود. از جوش پلاستیکی در جوش پلاستیک اسباب بازی، جوش پلاستیک لوازم خانگی و لولههای پلیمری هم استفاده میشود. در نهایت فراموش نکنید که شما میتوانید انواع خدمات جوشکاری را از کارشناسان خبره آچاره بخواهید!