درز انبساط در گرمایش از کف چیست؟ محل اجرا آن کجاست؟
اگر قرار است که ساختمانی مجهز به سیستم گرمایش از کف شود، حتماً باید درز انبساط در گرمایش از کف، در اجرای آن رعایت شود. به فاصلهای که بین بتن و سرامیکی که برای کفپوش استفاده میشود و روی لولههای گرمایش از کف قرار میگیرد، درز انبساط در گرمایش از کف گفته میشود.
درز انبساط بهمنظور جلوگیری از اثرات تخریبی ناشی از انبساط و انقباض بتن و گرم و سرد شدن آن اجرا شده و از ترک خوردن بتن و سرامیک یا جدا شدن کفپوش نصبشده روی لولهها جلوگیری میکند.
در ادامه این مقاله از مجله آچاره، این موضوع و تعمیر پکیج را بیشتر بررسی میکنیم.
محل اجرا و اندازه درز انبساط در گرمایش از کف
- دور تا دور دیوارهایی که در اطراف بتنی که رو سطح دارای سیستم گرمایش از کف قرار دارد.
- مابین بتنهایی که مساحتش آنها بیش از 40 متر مربع است.
- مابین بتنهایی که طولشان بیشتر از 8 متر است.
- مابین فضاهای مجزا از قبیل فضای اتاق خواب و فضای سالن پذیرایی، حمام، راهرو و …
بهمنظور ایجاد درز انبساط در گرمایش از کف، باید فاصله یک سانتیمتری ایجاد شود که این فاصله، بهوسیله فوم پلی اتیلن که از ضخامت 1 سانتیمتری و ارتفاع 10 سانتیمتری برخوردار است، اجرا خواهد شد. این فوم باید بهدرستی در جای خود قرار بگیرد؛ طوری که دیگر جدا نشود.
در صورتی که درز انبساط بهصورت صحیح اجرا نشود، بعد از گذشت چند سال سرامیکهایی که بهعنوان کفپوش در ساختمانها استفاده شدهاند، ترک میخورند.
مطلب پیشنهادی:نصب سیستم گرمایش از کف با پکیج
نکاتی که باید در زمان اجرا رعایت شود
لولههای استفاده شده در سیستم گرمایش از کف، منجر به گرم شدن بتن میشوند و آن را منبسط میکنند. در صورتی که ساختمانی دارای بخشی یکپارچه با مساحتی بیش از 40 متر مربع باشد، طراح باید فضا را بخشبندی کرده و درز انبساط در گرمایش از کف را در آن اجرا کند. در این صورت وقتی که بتن در اثر گرمای لولهها منبسط میشود، با فشرده کردن درز انبساطی، بهراحتی منبسط میشود. زمانی که بتن فضای کافی برای منبسط شدن داشته باشد، دیگر به کفپوشها فشاری وارد نمیشود؛ در نتیجه آنها دچار ترکخوردگی نخواهند شد.
البته اگر درز انبساط در گرمایش از کف اجرا نشود، بتن فضای لازم برای منبسط شدن را ندارد؛ در نتیجه به سرامیک یا سایر متریال استفادهشده در کفپوش فشار وارد شده و باعث ایجاد ترک و آسیب در کفپوش میشود که با گذر زمان موجب ناهموار شدن کف ساختمان خواهد شد.
ویژگیهای درز انبساط در گرمایش از کف
- جنس درز انبساطی EPE یا XPE و انعطافپذیر است.
- ارتفاع درز انبساط باید هماندازه با ارتفاع بتن یا کمی بیشتر باشد. (حدود 15 سانتیمتر)
- ضخامت درز انبساط 12 سانتیمتر است.
- در بخشهای مختلف ساختمان، دما متفاوت بوده و میزان حرارتی که به بتن وارد میشود نیز متفاوت است. به همین دلیل باید در هر بخش از ساختمان مانند سرویسها، اتاق خواب و … درز انبساط در گرمایش از کف اجرا شود.
- در بخشهایی از خانه که لوله عبور نمیکند، مانند کابینتها، کمد و …، اجرای درز انبساطی الزامی است. با این کار از منتقل شدن حرارت به این بخشها جلوگیری شده و از آسیب دیدن احتمالی آنها جلوگیری میشود.
- اجرا در مکانهایی که لوله فاضلاب رد شده است، ضروری است و لوله گرمایش از کف باید با رعایت حداقل فاصله مجاز (10 سانتیمتر) اجرا شود.
- تا جایی که ممکن است از اجرای درز انبساطی زوی مدارها یا لوپها خودداری شود. در صورتی که این کار انجام شود، در محل تقاطع باید با لوله خرطومی به طول 30 سانتیمتر اطراف لولههای گرمایشی پوشانده شوند.
یکی از سادهترین روشها در اجرای درز انبساط در گرمایش از کف، استفاده کردن از عایق در بین هر دو لوپ گرمایشی است. با عایقی با عرض 2 تا 3 و ضخامت ۳ سانتیمتر، یک شکاف ایجاد میشود که همان درز انبساطی موردنظر است.
مطلب پیشنهادی: مقایسه هزینه گرمایش از کف با شوفاژ رادیاتور
جمعبندی
در صورتی که درز انبساطی بهصورت اصولی و درست اجرا نشود، با گذشت زمان و کار کردن سیستم گرمایشی، سرامیکها ترک میخورند و حتی ممکن است که بهصورت کلی کنده شوند. زمانی که با چنین مشکلی روبهرو شوید، یعنی درز انبساط در گرمایش از کف اجرا نشده است و این احتمال نیز وجود دارد که بتن استفادهشده در کف، دارای ناخالصی بوده یا از آهک در آن استفاده شده باشد.
فراموش نکنید که کارشناسان آچاره از طریق بخش نظرات پاسخگوی شما در انواع زمینهها مانند تعمیر پکیج بوتان خواهند بود.
امیدواریم که از مطالعه این مقاله بهره برده باشید.