با طرز کار سیفون توالت ایرانی و فرنگی
سیفون توالت بهعنوان بخشی از مخزن توالت ایرانی و فرنگی برای تخلیه کاسه توالت عمل میکند. عمل تخلیه در توالت از طریق خط لوله فاضلاب به سیستم فاضلاب شهری انجام شده و طرز کار سیفون توالت نیز شامل تخلیه آب از مخزن و آزاد کردن آن داخل کاسه میشود. با اینکه سیفون توالت ابداع جدیدی نیست، اما باعث صرفهجویی در آب و حفظ منابع طبیعی شده است. سیفون توالتهای امروزی کمی متفاوت از انواع چند دهه پیش عمل میکنند. بهطوری که طرز کار سیفون توالت در انواع ایرانی و فرنگی دستخوش تغییراتی شده است.
امروزه طیف وسیعتری از مدلهای سیفون توالت، هم برای ساختمانهای مسکونی و هم تجاری در دسترس هستند. با اینکه تا به الان نصب سیفون توالتهای ایرانی رایج بود، اما امروزه افراد میتوانند انواع مکانیسمهای فلاشینگ مانند توالتهای مخزن بالا، کم فلاش و توالتهای هوشمند را انتخاب کنند. با این حال طرز کار سیفون توالت در انواع مختلف آنها یکسان است. همچنین طرز کار سیفون توالت فرنگی و ایرانی از بیشتر جهات مشابه است؛ یعنی آزاد شدن آب کافی برای حذف فاضلاب و تمیز کردن کاسه توالت.
در ادامه این مقاله ابتدا با طرز کار سیفون توالت فرنگی آشنا میشویم و سپس به بررسی طرز کار سیفون توالت ایرانی و تفاوت آن با سیفون توالت فرنگی خواهیم پرداخت.
طرز کار سیفون توالت ایرانی
طرز کار سیفون توالت ایرانی بهصورت گرانشی است. در این نوع سیفون، مخزن به دیوار بالای کاسه توالت نصب شده و فرد میتواند با کشیدن زنجیر، توالت را تخلیه کند تا آب از مخزن به کاسه آزاد شود.
از آنجایی که در سیفون توالت ایرانی مخزن در بالای کاسه قرار دارد، تا حدودی به نیروی گرانش متکی است. در این روند نیروی گرانشی آب را به داخل کاسه هدایت میکند تا از فاضلاب خارج شود.
طرز کار سیفون توالت فرنگی
در قسمت پایین مرکز مخزن، سوراخ بزرگی وجود دارد که به لبه کاسه توالت منتهی میشود. این سوراخ دارای درپوشی برای مسدود کردن آن است و از جاری شدن آب به داخل کاسه جلوگیری میکند. درپوش نیز به زنجیری متصل بوده که به دسته مخزن وصل شده است.
زمانی که اهرم میچرخد یا هل داده میشود، درپوش از سوراخ خارج میشود. سپس آب ذخیرهشده در مخزن بهسرعت وارد کنارههای کاسه شود. با خارج شدن سطح آب در مخزن، کنترل شناور روی دریچه شارژ مجدد پایین میآید. سپس آب جریان پیدا میکند تا مخزن دوباره پر شود.
آب کمتر، فشار بیشتر!
توالتهای جدید فرنگی معمولاً به حداقل فشار 20 تا 25 psi برای تولید جریان آب کافی نیاز دارند. طرز کار سیفون توالت در این توالتها کمی متفاوت است. در این نوع سیفونها دهانهای با اندازه مناسب در پایین و مرکز مخزن آب وجود دارد.
این دهانه به داخل مجرای طولانی که به لبه کاسه توالت منتهی میشود، وصل شده است. همچنین در داخل مخزن آب اهرمی وجود دارد که به فلاشر متصل بوده و در قسمت بیرونی مخزن قرار دارد. وقتی دستگیره فلاشر را بهسمت پایین فشار میدهید، اهرم داخل مخزن بهسمت بالا حرکت میکند.
یک سر زنجیر نازک به اهرم متصل است و سر دیگر آن به درپوش پایین مخزن وصل میشود. درنهایت درپوش روی دهانه بزرگی که به لبه کاسه منتهی میشود، قرار میگیرد. وقتی کسی توالت را آب میکشد، اهرم زنجیر را فعال میکند، درپوش را بالا میبرد و آب به داخل کاسه جاری میشود.
نیروی باز شدن درپوش از دهانه باعث میشود تا آب از مخزن به داخل کاسه توالت برود. این همان چیزی است که به پاک کردن فاضلاب کمک میکند. آب از مخزن به داخل کاسه میرود و سطح آب مخزن پایین میآید. به همین دلیل دارای مکانیزم دیگری در داخل است که شناور توالت نام دارد.
شناور سطح آب در مخزن را کنترل میکند. زمانی که سطح آب کم میشود شناور دریچه را فعال میکند تا آب بیشتری وارد مخزن شود. این آب از خط لوله اصلی توالت تامین میشود. همانطور که مخزن دوباره با آب پر میشود، درپوش دوباره روی دهانه بزرگ میفتد تا آب از آن خارج نشود.
زمانی که آب و شناور به سطح از پیش عیینشده در مخزن رسیدند، دریچه پر کردن مجدد بسته شده و ریختن آب متوقف خواهد شد. این پروسه باعث میشود تا صدای پر کردن مجدد که پس از شستشو ایجاد میشود، متوقف شود.
خلاص شدن از شر فاضلاب
در آخرین مرحله از طرز کار سیفون توالت سیستم تخلیه مرکزی فاضلاب را به خارج از ساختمان منتقل میکند. سیستم تخلیه فاضلاب به لولههای پشت دیوار متصل میشود. این سیستم ضایعات را تخلیه کرده و دریچهای برای خروج فاضلاب و گازهای زائد به هوا ایجاد میکند.
لولههای هواکش روی پشت بام ساختمان قرار میگیرند. در حین خروج گازها، فشار اتمسفر به لوله هواکش مکیده شده و از نفوذ گازها به داخل توالت جلوگیری میکند. سالها پیش، خطر نشت گاز به داخل حمام و توالت وجود داشت اما امروزه دیگر نه نگرانی وجود دارد و نه استفاده بیش از حد از آب.
مطلب پیشنهادی:نظافت سرویس بهداشتی و از بین بردن آلودگی
شکل سیفون توالت
سیفون توالت در 2 شکل P و S تولید میشوند و در این میان نوع P کاربرد بیشتری دارد. بدنه داخلی سیفون در واقع بسیار ساده بوده و تنها چیزی که در قسمت بیرونی توالت وجود دارد، دکمه فلاش است. این روزها، بیشتر دکمههای فلاش به 2 قسمت نیمه فلاش و فلاش کامل تقسیم میشوند.
زمانی که این دکمه را فشار دهید، تمام آب مخزن به داخل کاسه توالت میرود و تخلیه میشود. قسمتهای داخلی توالت فرنگی هم 2 کار اصلی انجام میدهند. پر کردن مخزن و تخلیه مخزن.
اگر به داخل مخزن و شکل سیفون توالت نگاه کنید، خواهید دید که تنها 2 بخش برای انجام این کارها وجود دارد؛ یعنی شیر پرکننده و شیر فلاش که وظیفه شیر پرکننده، پر کردن مخزن با آب است.
فلوتر را میتوانید در بالای شیر پر کننده ببینید. فلوتر مانند شناور کار میکند و همانطور که آب بالا میآید، شناور هم بالا میرود. درست مانند شناور روی سطح دریاچه. زمانی که آب، فلوتر را به نقطه تنظیم خود میرساند، آب ورودی متوقف میشود. در صورت نیاز شما میتوانید سطح فلوتر را تنظیم کنید تا سطح آب بالاتر یا پایینتر شود.
طرز کار سیفون توالت به زبان ساده این گونه است که پس از شستشوی توالت، آب از شیر پر میشود. شناور تا سطح تنظیم شده خود بالا میرود. بالا آمدن آب متوقف میشود و مخزن پر شده و برای شستشوی بعدی آماده میشود.
وظیفه شیر فلاش این است که آب را از مخزن به داخل کاسه توالت بریزد تا فاضلاب را بشویید. این عملیات را با فشار دادن دکمه فلاش که توسط یک کابل به شیر فلاش وصل شده، آغاز میکنیم. تقریباً مانند ترمز دوچرخه با شستشوی توالت، کابل شیر فلاش را میکشد و آن را بالا میبرد.
درزگیر لاستیکی نیز در پایین شیر فلاش وجود دارد. زمانی که شیر فعال میشود، این درزگیر لاستیکی بالا میرود، آب را از مخزن خارج میکند و به داخل کاسه توالت میرساند. زمانی که تمام آب خالی شد، شیر فلاش به پایین میفتد و مخزن برای جایگزینی تمام آب دریچه آماده است.
طرز کار سیفون توالت را به عبارت ساده میتوان اینگونه توضیح داد: دکمه فلاش را فشار میدهید. کابل اتصال شیر فلاش را بالا میکشد و آب به زور از مخزن خارج میشود. سپس به داخل کاسه توالت میرود و شیر به پایین میفتد.
مطلب پیشنهادی:آموزش نصب سیفون روشویی
جمعبندی
ظاهر توالتها در طول زمان تغییر کرده و همراه با آن اجزای داخلی مانند سیفون هم شاهد تحولاتی بودهاند. در این میان طرز کار سیفون توالت ایرانی و فرنگی از برخی جهات دارای تفاوتهایی هستند. سیفون توالت ایرانی برای عملکرد بهینه به نیروی گرانشی زمین وابسته است.
با این حال در سیفون توالت فرنگی سیستم کاملا متفاوت است. سیفون توالت فرنگی از نظر صرفهجویی در آب نیز دارای مزیتهایی است. با این حال هر 2 نوع سیفون با هدفی مشترک تعبیه میشوند؛ یعنی ورود آب به کاسه توالت و خروج فاضلاب.
امیدواریم که از مطالعه این مقاله بهره برده باشید.