معرفی 6 روش آسان برای تشخیص روغن زیتون اصل

تغذیهخانه‌داریزیبایی و سلامتسبک زندگی و تندرستینظافت و شستشو

روغن زیتون یکی از بهترین مواد غذایی مفید برای پوست است که کاربرد گسترده‌ای در آشپزی و زیبایی دارد. البته تمام مزایا و خوبی‌های این محصول به اصل بودن این روغن بستگی دارد. ازاین‌رو تشخیص روغن زیتون اصل، شرط اول بهره‌مند شدن از خواص بی‌نظیر آن است.

اگر تا الان درباره اصل یا تقلبی بودن روغن زیتون‌هایی که تا حالا استفاده کرده‌اید مطمئن نیستید بعد از خواندن این مقاله با روش‌هایی برای تشخیص روغن زیتون اصل آشنا می‌شوید که شما را به یک کارشناس تشخیص اصالت روغن زیتون تبدیل خواهد کرد.؛ پس با آچاره همراه باشید.

نکات کلیدی

  • روغن‌های سبز تیره معمولا از زیتون‌های نارس تهیه شده‌اند که معمولا قیمت بیشتری هم دارند.
  • حتما به بسته‌بندی روغن زیتون‌های فروشگاهی توجه کنید. تمام اطلاعات باید روی برچسب‌های این محصولات درج شده باشد.
  • اگر از روغن زیتون‌های فروشگاهی استفاده می‌کنید چک کنید گواهی استاندارد و کیفیت از سازمان غذاودارو داشته باشند.

روش‌های تشخیص روغن زیتون اصل

روغن زیتون تقلبی می‌تواند به صورت مخلوط با روغن‌های دیگر باشد، دارای رنگ و طعم‌دهنده‌های مصنوعی باشد یا از تفاله‌های غیرقابل استفاده زیتون تهیه شده باشد.

در هر صورت آنقدر این روغن‌های تقلبی و فیک شبیه به روغن‌های اصل هستند که در نگاه اول و بدون اینکه روش‌های تشخیص روغن زیتون اصل را بدانید، اصلا نمی‌توانید متوجه تفاوت آن‌ها شوید.

مهمترین فاکتورهایی که به شما در تشخیص روغن زیتون اصل کمک می‌کنند عبارت‌اند از:

1. طعم، بو و مزه روغن

قبل از اینکه روغن زیتون را خریداری کنید مقدار کمی از آن را تست کنید. روغن زیتون اصل و تازه، بوی زیتون تازه یا علف می‌دهد.

همچنین طعم روغن زیتون اصل کمی تلخ است و وقتی آن را مستقیم و بدون هیچ افزودنی بخورید کمی غدد چشایی شما را تحریک کرده و باعث سرفه شما خواهد شد.

علاوه‌برآن چربی روغن زیتون در دهان و گلو ماندگار نیست. یعنی بعد از بلعیدن روغن خیلی سریع حالت چربی آن از انتهای گلوی شما باید از بین برود.

بنابراین اگر روغنی که خوردید باعث شد گلوی شما چرب بماند و بوی تند زیتون در بینی شما ماندگار شود به احتمال زیاد آن روغن اصل نیست.

Identification of original olive oil

2. بسته‌بندی مناسب

یکی از عواملی که در تشخیص روغن زیتون اصل بسیار مهم است بطری و نحوه بسته‌بندی و نگهداری از روغن زیتون است.

به‌طورکلی تمام روغن‌ها حتی روغن‌های سرخ‌کردنی نباید در بطری‌های شفاف و در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند و روغن زیتون هم از این قاعده مستثنی نیست.

هرچه بطری روغن زیتون تیره‌تر باشد و در مکانی تاریک و خنک و به‌دور از نور مستقیم خورشید قرار گرفته باشد کیفیت و خواص روغن بیشتر حفظ خواهد شد.

تقریبا اکثر کارخانه‌هایی و افرادی که روغن زیتون اصل تولید می‌کنند از این موضوع اطلاع دارند و این مورد را در بسته‌بندی و نگهداری روغن‌های خود لحاظ می‌کنند.

3. قیمت را بررسی کنید

هیچ ارزانی بی‌دلیل نیست و هیچ گرانی هم مبنی بر کیفیت نیست؛ اما روغن زیتون اصل جزو مواد غذایی گران قیمت و باکیفیت محسوب می‌شود که حتی اندازه‌های کوچک آن هم خیلی ارزان نیستند.

بنابراین این فرضیه وجود دارد که روغن‌هایی که خیلی ارزان هستند حتی اگر رنگ و بوی مناسبی هم داشته باشند اصل نبوده و احتمالا ناخالصی دارند.

4. تست روغن زیتون در یخچال

یکی از مواردی که در تشخیص روغن زیتون اصل می‌تواند به شما کمک کند این است که مقدار کمی از روغن را در یخچال قرار دهید.

روغن زیتون اصل در یخچال به صورت مات، سفت و غلیظ‌تر از حالت عادی درمی‌آید. این آزمایش می‌تواند به شما کمک کند چربی‌های غیر اشباع و ناخالصی‌هایی که احتمال دارد در روغن به‌کار رفته باشد را متوجه شوید.

نکته دیگری که وجود دارد روغن زیتون وقتی در یخچال قرار می‌گیرد حالت یکنواخت خود را از دست نمی‌دهد و همچنان یکدست است.

Identification of original olive oil

5. تست اشتعال

برای تشخیص روغن زیتون اصل می‌توانید مقدار کمی از آن را برداشته و به کمک فندک یا کبریت آتش بزنید. روغن اصل آنقدر اشتعال دارد که بتواند یک چراغ را روشن نگه دارد، همچنین روغن زیتون اصل هنگام سوختن دود قابل توجهی ندارد و شعله‌وری زیادی هم ندارد.

6. تاریخ انقضا

روغن زیتون اصل که فرآوری نشده باشد بعد از تولید و باز شدن درب بطری آن نهایتا بین 30 تا 60 روز مهلت استفاده دارد.

بنابراین اگر تاریخ انقضای بسیار طولانی روی بسته‌بندی روغن زیتون درج شده بود احتمالا آن روغن زیتون فرآوری شده و دارای مواد نگهدارنده‌ است.

روغن زیتون اصل چه رنگی است؟

بسیاری افراد تصور می‌کنند هرچه روغن زیتون تیره‌تر باشد کیفیت بهتری دارد و اصل است؛ اما در واقع این فقط یک افسانه است.

رنگ اصلی روغن زیتون اصلا تیره نیست و این تصور باعث شده تا برخی سودجویان با بسته‌بندی‌های تیره و افزودنی‌های رنگی روغن‌های تقلبی خود را به خوبی به افراد بفروشند.

روغن زیتون اصل رنگ ملایمی در طرف زرد و طلایی مایل به سبز دارد. رنگ آن نه به زردی روغن‌های مایع و سرخ‌کردنی است و نه به سبزی برگ و میوه درخت زیتون.

البته نباید فکر کنید هر روغن زیتونی که رنگ روشن‌تر و یکنواخت‌تری داشت پس دیگر اصل ست و هیچ تقلبی در تولید آن نشده است. در واقع رنگ روغن زیتون به عوامل متعددی بستگی دارد و تشخیص روغن زیتون اصل از روی رنگ به تنهایی روش مطمئنی نیست. 

برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد می‌کنیم راهنمای تفاوت روغن آووکادو و روغن زیتون را مطالعه کنید.

عوامل تاثیرگذار بر رنگ روغن زیتون

با این حال در ادامه مقاله برخی عواملی که بر رنگ روغن زیتون تاثیرگذار هستند را با هم بررسی خواهیم کرد.

  • زمان چیده شدن زیتون

شهریور تا آذر زمان طلایی برای چیدن زیتون است. بدیهی است زیتونی که در شهریور چیده می‌شود تازه‌تر یا به‌نوعی کال‌تر است و رنگ سبز روشنی دارد و روغن چنین زیتونی هم رنگی شفاف و روشن دارد.

هرچه از شهریور به آذر ماه نزدیک‌تر شویم زیتون پخته‌تر و رسیده‌تر شده و رنگ آن تیره‌تر می‌شود. تا جایی که زیتون‌هایی که در آذر چیده می‌شوند از شدت تیرگی به رنگ بنفش و کبود متمایل می‌شوند.

بنابراین روغن این زیتون‌ها تیره‌رنگ‌تر است؛ اما باز هم هیچ زیتونی روغن سیاه به شما تحویل نخواهد داد.

  • تازه یا کهنه بودن روغن زیتون

وقتی روغن زیتون تازه‌‌ای که همین حالا روغن‌گیری شده را ببینید در تیره‌ترین حالت خودش قرار دارد؛ اما به مرور هرچه زمان می‌گذرد رنگ آن روشن‌تر می‌شود.

البته روش نگهداری روغن زیتون هم در این تغییر رنگ آن تاثیرگذار است. اگر روغن زیتون شما در ظرف‌های شیشه‌ای و تیره و به دور از نور مستقیم خورشید قرار بگیرد تغییر رنگ آن کندتر اتفاق خواهد افتاد.

  • نژاد و نوع زیتون

آیا می‌دانستید ما در ایران و جهان انواع و اقسام زیتون‌ها را داریم که هرکدام رنگدانه‌های مخصوص به خودشان را دارند؟

رنگ روغن زیتون اصل تا حد زیادی به نژاد و نوع زیتون هم وابسته است. برای مثال زیتون‌های ماری روغن‌های شفاف و طلایی تولید می‌کنند در حالی که برخی از زیتون‌ها به دلیل رنگ‌تیره‌تری که دارند، روغن‌های تیره‌تری هم تولید می‌کنند.

بنابراین دانستن اینکه روغن زیتون انتخابی شما از چه نوع زیتونی گرفته شده باعث می‌شود اطلاعات کامل‌تری از رنگ روغن زیتون داشته باشید و از انتخابتان مطمئن‌تر شوید.

جمع‌بندی

روغن زیتون اصل طلای مایعی است که برای پوست، مو و خوراک یک محصول شگفت‌انگیز و عالی محسوب می‌شود.

با وجود اینکه تشخیص روغن زیتون اصل در برخی موارد ممکن است کمی سخت، زمان‌بر یا پیچیده باشد؛ اما ارزشش را دارد تا شما به کمک گرفتن از روش‌هایی که برای این موضوع وجود دارد یک محصول ارگانیک و مفید را تهیه کنید.

یک نکته مهم درباره تولید و فروش روغن‌های تقلبی مصرف‌کنندگان هستند. مصرف‌کنندگان نقش مهم و پر رنگی در توقف چرخه تولید محصولات تقلبی دارند. در واقع شما با انتخاب روغن زیتون اصل فقط به سلامت خودتان و خانواده‌تان کمک نمی‌کنید بلکه با اینکار از تولیدکنندگان واقعی نیز حمایت می‌کنید.

پس نه‌تنها برای حفظ سلامتی خودتان و خانواده‌تان، بلکه برای کمک به تولیدکنندگان واقعی و سایر افراد جامعه بهتر است با به‌کارگیری روش‌هایی که یاد گرفتید خرید روغن‌ زیتون تقلبی را به حداقل برسانید.

سوالات متداول

آیا روغن زیتون اصل تیره است؟

همانطور که در مقاله هم به این موضوع اشاره کردیم رنگ و تیرگی روغن زیتون به تنهایی نمی‌تواند اصل یا تقلبی بودن آن را مشخص کند. رنگ روغن زیتون به عوامل مختلفی بستگی دارد و تیره بودن آن نشان دهنده اصل بودن روغن زیتون نیست.

روغن زیتون اصل چه طعمی دارد؟

روغن زیتون اصل در ابتدا کمی شیرین و بعد کمی تلخ می‌شود. تلخی بیش‌ازحد یا طعم‌دار بودن روغن زیتون می‌تواند یکی از نشانه‌های کیفیت پایین آن باشد چراکه روغن زیتون اصل طعم غالب و تندی ندارد.

روغن زیتونی که در بطری پلاستیکی باشد تقلبی است؟

بهترین روش برای نگهداری روغن زیتون استفاده از بطری‌های شیشه‌ای است؛ اما نمی‌توان گفت تمام روغن زیتون‌هایی که بطری پلاستیکی دارند تقلبی هستند. برای اطمینان از اصل بودن چنین روغن زیتونی باید موارد دیگر را هم بررسی کنید.

به این پست امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ممکن است به این مطالب هم علاقمند باشید

دانلود اپلیکیشن دانلود آچاره

با نصب اپلیکیشن آچاره بیش از 256 خدمت مورد نیاز در جیب شماست.

  • دانلود مستقیم آچاره
  • آچاره در گوگل‌ پلی
  • آچاره در کافه بازار
  • آچاره در  مایکت
دکمه بازگشت به بالا