تعویض و تعمیر موتور هود آشپزخانه به روش ساده
یکی از لوازمی که امروزه در اکثر آشپزخانهها به چشم میخورد، هود است که هدف از بکارگیری آن، جذب ذرات چربی حاصل از پختوپز و آشپزی محسوب میشود. به همین دلیل هود در قسمت فوقانی اجاق گاز و در یک فاصله استاندارد نصب شده تا موقعیت آن برای جذب این ذرات ایدهآل باشد. فارغ از موقعیت هود، عملکرد این دستگاه در فواصل زمانی مختلف با اختلال مواجه میشود اما چرا؟
مهمترین بخش هود که عملکرد این دستگاه کاملا به آن وابسته است، موتور هود بوده که فن یا پروانه را به حرکت درمیآورد. اگر موتور هود دچار سوختگی شده باشد، شما قادر به استفاده از این دستگاه نخواهید بود. شاید بپرسید که چه عواملی باعث سوختن موتور هود میشوند و برای تعمیر موتور هود باید چه اقداماتی را در نظر بگیریم؟ در این مقاله از مجله آچاره با بررسی مبحث تعمیر سوختگی موتور هود، اطلاعات لازم به منظور رفع این مشکل را در اختیار شما قرار خواهیم داد. با ما همراه باشید.
انواع موتور هود
همانطور که اشاره کردیم موتور هود با به حرکت درآوردن فن یا پروانه، نقش بسیار اساسی را در عملکرد صحیح این دستگاه ایفا میکند. این اهمیت زیاد باعث شده که در سالهای گذشته به منظور افزایش بازدهی موتور، تغییرات زیادی در ساختار این قطعه به وجود بیاید. با در نظر گرفتن این تغییرات موتور هود را میتوان از لحاظ تکنولوژی ساخت به 2 دسته کلی تقسیم کرد که عبارتند از:
- موتور هود توربو
- موتور هود معمولی
تفاوت اصلی این موتورها در قدرت بیشتر موتور توربو بوده که بازدهی آن را به طور چشمگیری افزایش داده است. البته موتور هود را میتوان از لحاظ جنس بدنه به 2 دسته پلاستیکی و فلزی تقسیم کرد که هر کدام دارای ویژگیهای منحصربهفرد خود هستند.
با این وجود فارغ از این که در هود آشپزخانه شما از چه موتوری استفاده شده است، این قطعه در صورت بروز اختلال در عملکردش، علائم مشابهی را به نمایش خواهد گذاشت و شما با توجه به این علائم میتوانید ایراد موجود را در مدت زمان کوتاهتری شناسایی کنید.
توجه داشته باشید که سرعت عمل در بررسی شرایط موتور و شناسایی به موقع اختلال، از گستردهتر شدن مشکل جلوگیری کرده و باعث کاهش هزینههای تعمیر موتور هود شما میشود.
علائم خرابی موتور هود
موتور هود از اجزای مختلفی تشکیل شده و خرابی هر کدام از این اجزا معمولا باعث نمایش علائم متفاوتی خواهد شد. از مهمترین اجزای موتور هود میتوانیم به مواردی همچون کمپرسور، پروانه، گیره و … اشاره کردیم که بروز اختلال در عملکرد هر کدام از آنها، عملکرد کلی موتور را با مشکل مواجه خواهد کرد.
بنابراین خرابی هر کدام از این بخشها را میتوان علت خرابی موتور هود در نظر گرفت. اگر بخواهیم از میانیترین علائم خرابی موتور هود نام ببریم، میتوانیم به موارد ذیل اشاره کنیم:
- پس از روشن کردن هود با کلید، دستگاه روشن نشده و فن شروع به فعالیت نمیکند.
- از ناحیه داخلی هود، بوهای نامطبوعی مثل بوی سوختگی به مشام شما میرسد.
- هنگامی که هود را روشن میکنید، صداهای غیرطبیعی و بیش از حد از دستگاه تولید میشود.
شما باید به این نکته توجه داشته باشید که مشاهده این علائم به تنهایی نشانه خرابی و سوختگی موتور هود نبوده و شما برای کسب اطمینان از ریشه بروز مشکل باید روند عیبیابی دستگاه را پشت سر بگذارید. به عنوان مثال یکی از دلایلی که میتواند باعث ایجاد صدای غیرطبیعی پس از روشن شده هود شود، شل شدن اتصالات موتور و فن دستگاه است و شما با اصلاح استحکام این اتصالات میتوانید عملکرد صحیح هود خود را بازیابی کنید.
.
دلایل سوختگی موتور هود
خراب شدن و یا سوختن موتور هود میتواند به دلایل مختلفی اتفاق بیافتد که مهمترین آنها مربوط به نگهداری ناصحیح از این دستگاه هستند. در صورتی که شما در نگهداری از هود آشپزخانه برخی از نکات را نادیده بگیرید، احتمال بروز اختلال در عملکرد موتور این دستگاه افزایش یافته و عمر مفید موتور کاهش پیدا میکند. مهمترین نکاتی که رعایت آنها به شما در نگهداری صحیح از هود کمک خواهد کرد، عبارتند از:
1. استفاده از محافظ جهت اتصال به شبکه برق شهری
یکی از دلایل مهم سوختن موتور هود، نوسانات شدید جریان برق شهری محسوب میشود که با اعمال فشار زیاد بر موتور، باعث نیمسوز شدن و یا سوختن کامل این قطعه خواهد شد.
به منظور پیشگیری از بروز چنین مشکلاتی شما باید هود خود را با استفاده از یک محافظ جریان برق، به شبکه برق شهری متصل کنید تا این محافظ در شرایطی که جریان برق بیثبات است، از ورود این جریان به مدار دستگاه جلوگیری کند.
2. عدم نظافت فیلترهای هود
شما باید در بازههای زمانی مشخصی نسبت به نظافت فیلترهای موجود در ساختار هود اقدام کنید، در غیر اینصورت این فیلترها دچار گرفتی و انسداد خواهند شد. از آنجایی که مسدود شدن فیلترها فشار زیادی را به موتور تحمیل میکند، عدم نظافت آنها علت خرابی موتور هود آشپزخانه در نظر گرفته میشود. بنابراین در نظافت این قطعات کوتاهی نکنید و فیلترهای هود را با توجه به اصول ذکر شده در دفترچه راهنمای دستگاه، در فواصل زمانی منظمی تمیز کنید.
3. فاصله نامناسب هود با اجاق گاز (روشن نکردن هود هنگام آشپزی)
یکی از مهمترین نکاتی که شما باید هنگام نصب هود به آن توجه کنید، فاصله این دستگاه از اجاق گاز است. چرا که اگر این فاصله ناایمن باشد، عملکرد اجزای هود به مرور زمان با اختلال مواجه خواهد شد.
مطلب پیشنهادی:نحوه تعویض کلید هود
توجه داشته باشید که کمترین ض 65 سانتیمتر در نظر گرفته شده و کارشناسان توصیه میکنند که این فاصله را 75 سانتیمتر تعیین کنید. نکته دیگری که شما در استفاده از هود باید به آن دقت کنید، روشن کردن این دستگاه هنگام آشپزی است.
در صورتی که هنگام پخت و پز، هود خاموش باشد، حرارت قطعات هود به ویژه موتور آن افزایش پیدا خواهد کرد که در بلندمدت باعث کاهش قابلتوجه عمر مفید این قطعات میشود. توصیه میکنیم که هنگام آشپزی هود خود را حداقل با پایینترین سرعت ممکن فعال کنید.
عیبیابی و تعمیر موتور هود
بسته به این که عملکرد کدام قسمت از موتور با اختلال روبهرو شده باشد، روند تعمیر موتور هود متفاوت خواهد بود. به همین دلیل شما باید در اولین قدم این دستگاه را عیبیابی کنید تا ریشه اختلال شناسایی شود. در ادامه با مرور خرابیهای رایج موتور هود، به شما در رفع آنها کمک خواهیم کرد.
- هشدار: عیبیابی و تعمیر هود یک روند بسیار تخصصی است و افراد برای انجام این روندها باید از مهارت کافی برخوردار باشند. در صورتی که در این زمینه تجربهای ندارید، از انجام هرگونه اقدامی در این راستا بپرهیزید و تعمیر موتور هود خود را به یک فرد دارای صلاحیت بسپارید.
1. روشن نشدن موتور هود
زمانی که پس از روشن کردن دستگاه موتور شروع به فعالیت نمیکند، 2 احتمال وجود دارد. اولین احتمال نرسیدن جریان برق به موتور بوده و دومین احتمال خرابی یا سوختن موتور هود است. اگر ریشه بروز این مشکل علت اول باشد، شما باید با بررسی شرایط صفحه کلید، پریز، دوشاخه، سیمها و …، علت نرسیدن جریان برق به موتور را شناسایی کنید.
پس از این که اختلال موجود را در یکی از این قسمتها شناسایی کردید، در صورت امکان بخش موردنظر را تعمیر کنید. در صورتی که علت روشن نشدن هود، سوختن موتور آن باشد، راهکاری جز تعویض موتور هود پیش روی شما وجود ندارد و شما باید اقدامات لازم برای تعویض این قطعه را در نظر بگیرید.
2. تولید صدای غیرطبیعی
رایجترین علتی که باعث تولید صدای غیرطبیعی توسط هود میشود، پوشانده شدن پروانه با ذرات چربی است. از آنجایی که فن یا پروانه هود به صورت مستقیم در معرض ذرات چربی قرار دارد، با گذشت زمان یک لایه چربی بر روی سطح این قطعه تشکیل میشود. این لایه به مرور زمان ساختار آیرودینامیک پروانه را تغییر داده و باعث تولید صدای غیرعادی توسط آن میشود. در این شرایط شما با تمیز کردن فن هود میتوانید این مشکل را برطرف کنید.
مطلب پیشنهادی:مراحل نصب استاندارد هود آشپزخانه
علت دیگری که میتوان برای بروز این اختلال در نظر گرفت، موقعیت ناصحیح فن هود است. در صورتی که فن به صورت دقیق در مرکز موقعیت تعیینشده قرار نگرفته باشد و یا هنگام چرخش با قطعات اطراف خود برخورد کند، صدایی غیرطبیعی بر اثر چرخش پروانه ایجاد خواهد شد. شما باید با بررسی موقعیت پروانه از مناسب بودن این موقعیت اطمینان حاصل کنید. اگر موقعیت این قطعه به اصلاح نیاز داشت، با استفاده از دفترچه راهنمای هود، اصلاحات لازم را اعمال کنید تا عملکرد دستگاه به حالت طبیعی خود بازگردد.
3. کشیده نشدن ذرات چربی به داخل هود
اگر پس از روشن شدن فن، ذرات حاصل از پختوپز به سمت داخل هود کشیده نمیشوند، شما باید در اولین قدم شرایط فیلترهای هود را مورد بررسی قرار دهید. مسدود شدن فیلترها بر اثر تمیز نشدن آنها میتواند مسیر عبور جریان هوا را به کلی مسدود کند که در نتیجه آن، هود قادر به مکش ذرات چربی نخواهد بود.
در صورتی که فیلترهای هود دچار انسداد شده بودند، آنها را باز کرده و با استفاده از آب و شوینده مناسب بشویید. توصیه میکنیم که برای شستن فیلترهای هود از شوینده حاوی فرمول ضدچربی استفاده کنید.
علت دیگری که میتوان برای بروز این اختلال در نظر گرفت، انسداد مجاری عبور هوا در هود است که معمولا بر اثر تجمع ذرات چربی در این نقاط رخ میدهد. در این شرایط شما با تمیز کردن این مجاری میتوانید عملکرد صحیح دستگاه را بازیابی کنید.
همانطور که اشاره کردیم اگر شما پس از پشت سر گذاشتن روند عیبیابی متوجه سوختگی موتور هود شوید، راهکاری جز تعویض موتور هود پیش روی خود ندارید و باید موتور سوخته را با یک موتور جدید جایگزین کنید. در بخش بعد اطلاعاتی که شما به منظور تعویض موتور هود به آنها نیاز دارید را مرور خواهیم کرد.
تعویض موتور هود
شما با دنبال کردن مراحلی که در ادامه ذکر خواهیم کرد، میتوانید روند تعویض موتور هود خود را به صورت ایمن و در مدت زمانی کوتاه پشت سر بگذارید. لازم به ذکر است که در طول این روند رعایت نکات ایمنی را فراموش نکرده و با رعایت این نکات، سلامت خود را در معرض خطر قرار ندهید.
1. جریان برق را قطع کنید
برای شروع اتصال هود با شبکه برق شهری را قطع کنید. البته توصیه میکنیم که این اتصال بهکلی و از سمت تابلو برق ساختمان قطع شود تا احتمال بروز خطرات احتمالی به صفر برسد. همچنین پیشنهاد میکنیم که بر روی میز کار خود که قصد قرار دادن هود بر روی آن را دارید، یک حوله با ضخامت مناسب پهن کنید.
2. فیلترها و پنل زیرین را جدا کنید
در این مرحله ابتدا با باز کردن گیره فیلترها، هر دو فیلتر هود را از موقعیت خود خارج کنید. سپس پیچهایی که پنل زیرین را در موقعیت خود نگه داشتهاند را باز کرده و این پنل را از بدنه هود جدا کنید. توجه داشته باشید که قبل از باز کردن پیچ آخر، دست خود را زیر پنل بگیرید تا پس از باز شدن پیچ، پنل سقوط نکند.
3. پنل کناری را جدا کنید
به منظور جدا کردن پنلهای کناری هود، ابتدا اتصال کانکتور سیمهایی که لامپ را روشن میکنند، جدا کنید. در قدم بعد پنلهای کناری را از جلو به سمت داخل بکشید تا قفل آنها باز شود. پس از باز شدن این قفلها، پنلهای کناری را به آرامی از موقعیت خود خارج کرده و در گوشهای قرار دهید.
.
4. هود را از کابینت جدا کنید
در قدم اول سیمکشی منبع تغذیه را جدا کنید. سپس گیره سیم منبع تغذیه را از داخل باز کنید تا این سیم هنگام جدا کردن هود، همراه با آن به سمت بیرون حرکت کند. پس از این که موقعیت سیم تغذیه را ایمن کردید، پیچ نگهدارنده وسط را باز کنید. سپس 4 پیچ کناری دستگاه را به صورت نصفه تا 4 سانتیمتر باز کنید.
در مرحله بعد هود را حدود 2 سانتیمتر به سمت جلو بکشید تا گیرههای کناری آن باز شوند. در قدم بعد هود را به آرامی به سمت پایین کشیده و آن را به صورت برعکس روی میز قرار دهید.
- هشدار: از آنجایی که وزن هود تقریبا زیاد است، توصیه میکنیم که برای خارج کردن آن از موقعیت خود، از کمک یک شخص دیگر نیز استفاده کنید.
5. تیغههای پروانه را جدا کنید
به این منظور ابتدا گیره فنری نگهدارنده پروانه را باز کنید تا این قسمت قابلیت جدا کردن داشته باشد. پس از خارج کردن گیره فنری، تیغههای پروانه را به سمت بیرون کشیده و آن را از هود جدا کنید.
6. موتور هود را از دستگاه خارج کنید
در این مرحله ابتدا سیم زمین که با رنگ سبز قابل مشاهده است را از بدنه جدا کرده و در قدم بعد، دیگر سیمهایی که موتور هود متصل هستند را باز کنید. پس از جدا کردن سیمها، 3 پیچی که موتور هود را در موقعیت خود نگه داشتهاند را باز کرده و موتور را از بدنه هود خارج کنید.
7. موتور جدید را نصب کنید
برای نصب موتور جدید شما باید در قدم اول سیم زمین که سبزرنگ است را متصل کنید. سپس سیمهای موتور هود را از ناحیه کناری وصل کرده و موقعیت آنها را ایمن کنید.
پس از این که سیمهای موتور جدید متصل شد، آن را در موقعیت خود تنظیم کرده و با استفاده از پیچها، آن را به بدنه هود ببندید. پس از سفت کردن سیمها از مستحکم و ایمن بودن موقعیت موتور هود اطمینان حاصل کنید.
8. پروانه را نصب کنید
پروانه یا فن هود را مجددا در موقعیت خود قرار داده و با استفاده از گیره فنری، موقعیت قرارگیری آن را ایمن کنید. در این مرحله دقت کنید که گیره فنری به درستی در موقعیت خود قرار گرفته و فن را ایمن کرده باشد.
9. هود را به موقعیت خود بازگردانید
برای بازگرداندن هود به موقعیت خود ابتدا این دستگاه را به این موقعیت نزدیک کرده و گیره سیم منبع تغذیه را ببندید. سپس هود را وارد موقعیت خود کرده و پس از متصل شدن گیره کناری، 4 پیچ گوشههای هود را ببندید. در قدم بعد پیچ نگهدارنده وسط را بسته و اتصال تمامی پیچها را محکم کنید. بعد از این که موقعیت هود ایمن شد، سیم منبع تغذیه را نیز مجددا وصل کنید.
10. قطعات را به موقعیت خود بازگردانید
در این مرحله شما باید تمامی قطعاتی که از هود جدا کردهاید را دوباره در موقعیت خود قرار داده و آنها را نصب کنید. به این منظور ابتدا پنلهای کناری دستگاه را نصب کرده و سپس اتصال سیم متصل به لامپها را برقرار کنید. حالا پنل زیرین را با استفاده از پیچ در موقعیت خود قرار داده و در نهایت فیلترها را به جایگاه خود بازگردانید.
پس از پشت سرگذاشتن این مراحل برای کسب اطمینان، شرایط تمامی اتصالات را مورد بررسی قرار داده و در صورت نیاز اصلاحات لازم را اعمال کنید.
.
11. جریان برق را وصل کنید
پس از به اتمام رسیدن مراحلی که تا به اینجا به آنها اشاره کردیم، جریان برق را متصل کنید تا جریان برق وارد مدار هود شود. پس از وصل شدن جریان برق، با روشن کردن هود عملکرد موتور دستگاه را چک کرده و از صحیح بودن این عملکرد مطمئن شوید.
در این مقاله از مجله آچاره تلاش کردیم تا با مرور نکات لازم به منظور تعمیر موتور هود و تعویض موتور هود، در این روندها به شما کمک کنیم. شما با توجه به این نکات میتوانید اقدامات لازم در راستای تعمیر سوختگی موتور هود را در نظر گرفته و عملکرد صحیح این دستگاه را در مدت زمان کوتاهی بازیابی کنید. صرفا توجه داشته باشید که رعایت نکات ایمنی در این روند اولویت اصلی بوده و شما تحت هیچ عنوانی نباید سلامت خود را در معرض خطر قرار دهید.
در صورتی که در مرحلهای از صحیح بودن اقدامات مطمئن نبودید، این روند را متوقف کرده و تعمیر موتور هود خود را به یک فرد متخصص بسپارید. کارشناسان مجرب آچاره به منظور تعمیر و تعویض موتور هود در کنار شما خواهند بود و شما میتوانید با استفاده از خدمات این متخصصین، با اطمینان خاطر به یک نتیجه ایدهآل دست پیدا کنید. امیدواریم که از مطالعه این مقاله بهره برده باشید.