علت پوسته شدن ناخن چیست و چه باید کرد؟ [بزرگسالان و کودکان]
مشکل پوسته یا لایه لایه شدن ناخن، با نام علمی Onychoschizia انیکوشیزیا، بیماریای است که در بستر ناخن اتفاق میفتد و منجر به شکننده و لایه لایه شدن افقی ناخن میشود. اگر میخواهید با این بیماری آشنا شوید، ما در این مقاله تمام و کمال به آن میپردازیم؛ پس با مقالهی «علت پوسته شدن ناخن» همراه ما باشید تا اطلاعات موردنظر خود را پیدا کنید.
آشنایی با انیکوشیزیا
بیماری انیکوشیزیا که به اسم پوسته شدن ناخن بین عموم جا افتاده است، وضعیتی است که در آن، ناخن در بستر خود بهصورت افقی پوسته میشود. این مشکل خیلی وقتها همراه با انیکو رکسیس که در واقع پوسته شدن ناخن بهصورت عمودی است دیده میشود و به مجموع آنها سندرم ناخن شاخهای میگویند.
بررسی علل پوسته شدن ناخن
- خیس و خشک کردن مداوم دستها، اصلیترین و رایجترین علت پوسته شدن ناخن است و به همین علت هم این بیماری بین نظافتچیها، پرستارها، آرایشگرها و زنان خانهدار شایع است.
- شاخه شدن ناخن ممکن است بر اثر استفاده از لوازم زیبایی ناخن هم اتفاق بیفتد. لاک، لاک پاککنها، مواد استفاده شده در کاشت و ژلیش ناخن، و همینطور تماس با مواد شیمیایی مختلفی مثل اسید، سیمان، ترکیبات نمک و شکر و … میتوانند این مشکل را ایجاد کنند.
- زخم و تروما نقش زیادی در ایجاد این مشکل دارد که ممکن است درنهایت منجر به عفونت کردن ناخن شود.
- مشکلات و بیماریهای مختلف مانند سوء تغذیه در بروز این مشکل نقش دارد.
- داشتن بیماریهای پوستی مانند پسوریازیس از قبل، همچنین مشکلاتی که بر اثر مصرف داروهای خوراکی بر پایه ویتامین A ایجاد شدهاند هم در بروز این مشکل نقش دارند.
- مصرف مواد مخدر.
- مصرف دخانیات.
- داشتن کسی با بیماری مشابه در خانواده.
- کم کار بودن تیروئید.
چه کسانی در ریسک ابتلا به بیماری پوسته شدن ناخن هستند؟
این بیماری حدود ۲۰ درصد مردم را درگیر کرده و بین خانمها، بهخصوص خانمهای بالای ۵۰ سال شایعتر است. کسانی که به واسطهی شغلشان دستان خود را مدام خیس و خشک میکنند، بیشتر در معرض این مشکل قرار دارند. البته شما با مراقبت از ناخن خود میتوانید نسبت به بروز چنین مشکلاتی پیشگیری کنید.
نشانهها و علائم انیکوشیزیا
- شاخه شدن ناخن، ناخنهای دست و پا را درگیر میکند. این مشکل ممکن است خود را به شکل یک لایهی افقی جدا روی سطح ناخن، یا چندین لایه نشان دهد.
- همراه با بلند شدن ناخن، ممکن است بیماری به صورت عمودی خود را نشان دهد.
- اگر فرد مشکلاتی نظیر پسوریازیس و یا قارچ داشته باشد، ممکن است این پوسته شدن ناخن در پایین و ریشهی ناخن اتفاق بیفتد.
درمان و رسیدگی به ناخنهای پوسته شده
درمان ناخنهای پوسته میتواند کار سختی باشد اما اگر علت پوسته شدن ناخن را بدانید، با یکسری روشها و داروها میتوان از پیشروی آن جلوگیری کرد. برای مثال، گفتیم که دلیل اصلی بروز این مشکل، تر و خشک شدن مدام دست است. بهتر است در مواقعی که استفاده از آن ضرورت دارد، دستکش بپوشید. ناخنها را به شکل درستی سوهانکشی کنید و بهطور دائم لاک نزنید و تا جایی که ممکن است از لاکهایی استفاده کنید که فیبر نایلونی دارند چون این لاکها به ضخامت و قوی شدن ناخنها کمک میکنند. قرص ویتامین ب ۷ یا بیوتین مصرف کنید. این ویتامین در خوراکیهایی مانند غلات صبحانه، زرده تخممرغ، شیر، گردو و بادام زمینی بهوفور یافت میشود. تحقیقات نشان داده که در بیش از ۹۱ درصد افرادی که این مشکل را داشتهاند، مصرف این ویتامین به مدت چند ماه، در بهبود وضعیت ناخنها تاثیرات مثبت زیادی داشته است.
روشهای مراقبتی
- تعداد دفعات تر و خشک کردن دست را کاهش دهید. اگر تکرر شستشو به علت وسواس است، حتما از یک پزشک کمک بگیرید تا بر این مشکل غلبه کنید.
- موقع انجام کارهای خانه، روی دستکشهای نخی یک دستکش پلاستیکی بکشید.
- ناخنها را کوتاه و مرتب نگه دارید تا حدالمقدور از پوسه شدن ناخن جلوگیری شود.
- روزانه ناخنها را به مدت ۱۵ دقیقه ثابت در آب نگه دارید تا هیدراته شوند.
- از مرطوب کننده استفاده کنید.
- سخت کنندههای ناخن که حاوی اکریلات هستند، برای افزایش مقاومت ناخن مناسبند اما ممکن است به آن حساسیت داشته باشید.
پوسته شدن ناخن در کودکان
پوسته شدن ناخن پا در کودکان آنقدرها شایع نیست اما برخی از کودکان در سالهای اولیهی زندگی به این مشکل میخورند و معمولا هم فقط در ناخنهای شست ایجاد میشود. معمولا علت پوسته شدن ناخن در کودکان، جویدن ناخن، تروما، یا مکیدن شست اتفاق میافتد.
خوراکیهایی که به بهبود ناخنها کمک میکنند
- سیب زمینی پخته
- غلات صبحانه
- ماهی
- حبوبات
- اسفناج
- گوشت قرمز بدون چربی
- شیر
- سفیده تخم مرغ
- قارچ
جمع بندی
امیدوار هستیم که اگر دنبال علت پوسته شدن ناخن بودهاید، این مقاله به دردتان خورده باشد. چنانچه سوالات بیشتری در خصوص این مشکل دارید، میتوانید آنها را با ما در میان بگذارید.