کولر گازی پرتابل چیست؟
کولر گازی پرتابل به کولری گفته میشود که فقط دارای یک یونیت داخلی است و کمپرسور در درون خود دستگاه نصب شده است. از این کولر گازیها معمولاً برای فضاهایی استفاده میشود که امکان نصب کندانسور به صورت جداگانه وجود ندارد. اگر فضای لازم برای نصب کندانسور را ندارید و قصد خرید کولر گازی پرتابل را دارید، باید با نحوه عملکرد و مزایا و معایب آن شوید.
فهرست مطالب
کولر گازی پرتابل چیست؟
کولرگازی پرتابل برخلاف کولرگازیهای پنجرهای، اسپلیت و داکت اسپلیت که روی دیوار نصب میشوند، روی زمین قرار داده میشود و فضای کمی را اشغال میکند و به راحتی قابل جابجایی و انتقال است. شما میتوانید در فضاهای اداری، تجاری، مسکونی و … از این کولرهای گازی استفاده کنید.
نحوه عملکرد کولر گازی پرتابل چگونه است؟
قبل از هر چیز باید بدانید که نصب کولر گازی پرتابل بسیار آسان است. برای استفاده از کولر گازی پرتابل کافی است که دستگاه را از بستهبندی خارج کنید، محل قرارگیری مناسب را تعیین کنید، شلنگ تهویه کولر را وصل کرده و از طریق پنجره یا فضای مناسب دیگر به بیرون منتقل کنید و سپس کولر گازی پرتابل را به برق وصل کرده و روشن کنید. همه کولر گازیهای پرتابل هم محیط را خنک میکنند و هم رطوبت فضا را میگیرند.
این نوع کولر گازی به دلیل جذب رطوبت محیط، با سایر کولرهای گازی تفاوت زیادی در قطعات دارد؛ اما با همه تفاوتها، عملکرد اصلی همه کولرها این است که گرمای محیط را بگیرند و به بیرون منتقل کنند. عملکرد کولر گازی پرتابل بر مبنای چرخه تبرید است. نحوه عملکرد کولرگازی پرتابل به این شکل است:
- هوای گرم و مرطوب اتاق از طریق فن وارد کولر گازی میشود.
- هوای گرم از کویل کندانسور عبور میکند و گرما و رطوبت خود را از دست میدهد.
- هوای گرم در جین عبور از کندانسور، گرمای خود را به ماده مبرد کویل ها میدهد.
- وقتی که هوا به اواپراتور میرسد، گرمای هوا ماده مبرد درون کویل های اواپراتور را تبخیر میکند و در نتیجه مایع مبرد تبدیل به گاز میشود و هوا هم همه گرما و رطوبت خود را از دست میدهد.
- سپس هوای خنک از طریق فن دستگاه به محیط برگردانده میشود.
- رطوبت هوای متراکم شده، قطرهقطره جمع میشود و به بیرون از محیط منتقل میشود.
- میتوانید با استفاده از یک ظرف مناسب آب را جمع کنید و به صورت دستی به بیرون منتقل کنید.
- گاز مبرد بعد از عبور از اواپراتور، وارد کمپرسور شده و فشرده میشود. سپس وارد کندانسور شده و گرمای گرفته شده از هوا از طریق شلنگ تهویه به بیرون منتقل میشود.
قطعات تشکیل دهنده کولرگازی پرتابل
- مبرد برای خنک کردن هوا
- کمپرسور برای متراکم کردن مبرد
- فن برای جابهجا کردن هوا
انواع کولر گازی پرتابل
کولر گازیهای پرتابل در دو نوع کولرگازی پرتابل تک لوله (single hose) و کولرگازی پرتابل دو لوله (double hose) طراحی و تولید میشوند.
1. تک لوله
مدل رایجتر و پرطرفدار کولر گازیهای پرتابل، مدل تک لوله آن است. این کولرها از نظر قیمتی هم به صرفهتر هستند. در این مدل کولر گازی پرتابل، لوله از طریق پنجره یا در یا… به بیرون منتقل میشود و هوا را از داخل به بیرون انتقال میدهد.
در این مدل، فنها را به داخل دستگاه میکشد و بخشی از هوای درون فضا را همراه با گرما به بیرون از محیط منتقل میکند. در نتیجه به تدریج فشار هوای محیط کم میشود و این کاهش فشار باید نوعی جبران شود. در نتیجه این کاهش فشار هوای اتاق، هوای سایر اتاقها به سمت اتاقی که کولر گازی پرتابل در آن قرار دارد کشیده میشود. پس بهتر است از دسترسی کولر به حجم زیادی از هوای گرم جلوگیری کنید و زمانی که کولر را در یک اتاق روشن میکنید، درب اتاق را ببندید.
2. دو لوله
کولر گازیهای پرتابل دو لوله کمتر از کولرهای تک لوله مورد استفاده قرار میگیرند، نصب آنها سختتر است و گرانتر از مدل تک لوله هستند؛ اما میزان مصرف انرژی آنها کمتر است و هوای تازه را جایگزین هوای گرم اتاق میکنند. یکی از لولهها هوای تازه را از محیط بیرون به داخل خانه منتقل میکند و لوله دیگر هوای اتاق را به بیرون منتقل میکند. در نتیجه فشار هوای محیط کم نمیشود.
مزایای کولرگازیهای پرتابل
- کولر گازیهای پرتابل قابل حمل هستند و اگر پایههای چرخدار داشته باشند به راحتی قابل انتقال و جابجایی هستند.
- کولرهای کم هزینهای هستند و هزینه نصب بسیار کمی دارند. اگر خودتان کمی در انجام کارهای فنی مهارت داشته باشید، به راحتی میتوانید کولر گازی پرتابل را نصب کنید.
- مصرف انرژی خیلی کمتری نسبت به سایر کولرهای گازی دارند. مصرف برق کولر گازی پرتابل دو لوله از تک لوله نیز کمتر است.
- نصب این کولرها بسیار آسان است. به هیچ نوع لولهکشی و سیمکشی برای نصب کولر گازی پرتابل نیاز ندارید. تنها با نصب لوله تهویه و وصل کردن دستگاه به برق، کولر خود را راهاندازی کنید.
- کولرگازی پرتابل علاوه بر خنک کردن محیط، رطوبت فضا را نیز جذب میکند و به همین دلیل برای مناطق مرطوب بسیار مناسب است.
- کولر گازی پرتابل به دلیل عدم برخورداری از کندانسور جدا، فضای کمی را اشغال میکند. در این کولرها کندانسور درون خود دستگاه تعبیه شده است.
- کولر گازی پرتابل جدید، دارای محفظهای هستند که آب کولر در آن جمع میشود و زمانی که موقع تخلیه آن فرابرسد، دستگاه هشدار میدهد. در نتیجه دیگر نیازی به شلنگ یا سطل برای تخلیه آب کولر ندارید.
مطلب پیشنهادی : تعمیر کولر آبی دستی
معایب کولر گازیهای پرتابل
- به دلیل قرار گرفتن همه قطعات درون دستگاه، سنگین هستند و جابجایی آنها به دلیل وزنی که دارند، خیلی هم کار آسانی نیست. در صورتی که دارای پایههای چرخدار باشند، جابجایی آنها کار نسبتاً راحتی است ولی بدون داشتن پایههای چرخ دار، کار کمی دشوار میشود.
- سر و صدای نسبتاً زیادی دارند چون کندانسور کولر درون کولر تعبیه شده است. در کولر گازیهای معمولی، کمپرسور بیرون از محیط قرار دارد. سر و صدای تولید شده توسط دستگاه شنیده نمیشود. البته میتوان با عایقبندی کردن بدنه کولر، کمی میزان سر و صدا را کاهش داد.
- یکی دیگر از معایب کولر گازی پرتابل، محدود بودن فضایی است که کولر میتواند خنک کند. فضایی که این مدل از کولرها میتوانند تحت پوشش قرار دهند بسیار کمتر از فضای تحت پوشش کولر گازیهای معمولی است. اگر مولر گازی پرتابل شما تک لوله باشد که فضای تحت پوشش آن از کولر گازی پرتابل دو لوله نیز کمتر است.
مطلب پیشنهادی : با 8 علت آمپر کشیدن کولر گازی