آموزش تعویض اجزای لیور دنده پراید
یکی از مهمترین اجزای دنده، لیور است که نقش مهمی در حرکت بدون لغزش و سریع دنده دارد و از طرفی دنده را به گیربکس متصل میکند. اما گاهی این قطعه مهم دچار مشکل و نقص میشود و اگر نتوانید این نقص را رفع کنید، آسیب جبرانناپذیری به کل سیستم ماشین وارد میشود. شما با دانستن علائم و علتهای خرابی و همینطور مراحل تعویض لیور میتوانید، عمر خودرو خود را افزایش دهید.
در این مقاله قصد داریم به طور اختصاصی به آموزش گامبهگام تعویض اجزای لیور دنده پراید بپردازیم. با ما همراه باشید تا با این بخش از امور فنی خودرو بیشتر آشنا شوید.
- همواره از قطعات باکیفیت برای تعویض لیور استفاده کنید که طول عمر بالایی داشته باشند.
- در صورتی که تجربه کافی ندارید میتوانید از یک تعمیرکار حرفهای کمک بگیرید.
- اختلال در عملکرد لیور دنده سبب جاگیر نشدن دنده و در نتیجه خرابی گیربکس میشود.
نگاهی به لیور دنده پراید
لیور یا اهرم دنده یکی از مهمترین قطعات در سیستم گیربکس خودرو است. این قطعه با شکلی هلالی، بر روی میل ماهک خودرو متصل میشود. لیور نقش پررنگی در تعویض دنده و همچنین عملکرد صحیح گیربکس خودرو دارد.
علائم خرابی لیور دنده و اجزای آن
از آنجایی که اختلال در عملکرد لیور دنده سبب جاگیر نشدن دنده و در نتیجه خرابی گیربکس میشود؛ به همین دلیل باید علائم و نشانههای آن را جدی بگیرید. تا در اولین فرصت برای حل این مشکل اقدام کنید. مهمترین علائم خرابی لیور و اجزای آن :
- تولید صدای ناهنجار هنگام تعویض دنده
- سختی در حرکت ماشین
- شل شدن دنده
- لغزش دنده خودرو
بررسی قطعات لیور دنده پراید
بررسی قطعات لیور به ما در جهت آسیبشناسی کمک میکند. با شناخت آنها میتوان به راحتی مشکل را پیدا و قطعهای که معیوب شده را به راحتی تعویض کرد. مراحل بررسی قطعات لیور دنده پراید به شرح زیر است:
مرحله اول پیدا کردن لیور دنده
خودرو را بر روی یک سطح صاف و مستحکم قرار دهید و آن را خاموش کنید. حال دنده را خلاص کنید و ترمز دستی را بالا بکشید تا ماشین حرکت اضافی نکند و ایمنی حفظ شود.
پس از انجام این کارها زیر ماشین رفته و لیور دنده را بررسی کنید و از سالم بودن آن اطمینان حاصل نمایید.
مرحله دوم وضعیت بوش های لیور دنده
در این مرحله محافظ گیربکس یا همان کارور لیور دنده پراید را بردارید تا بتوانید به بوشهای لیور برسید. بوشهای دنده نقش مهم و حیاتی در سیستم دنده پراید، ایفا میکند.
این بوشها از سایش و برخورد قطعات فلزی جلوگیری کرده و اجازه میدهند لیور به آسانی حرکت کند. در نتیجه دنده به آسانی حرکت میکند و مشکلی ایجاد نمیشود.
اگر بوشها بشکنند یا آسیب ببینند دنده به درستی در جای خود جا نمیخورد و لیور دچار لغزش میشود. برای بررسی بوشها، دسته دنده را به طرفین حرکت داده و از اینکه بوشها در مکان درستی قرار دارند اطمینان کسب کنید.
مرحله سوم وضعیت میل ماهک دنده
میل ماهک، وظیفه متصل کردن ماهک به گیربکس را بر عهده دارد. این وسیله فلزی حرکت دسته دنده را به گیربکس منتقل میکند. اختلال در این میله سبب نقص در عملکرد و جاافتادگی دنده میشود.
برای بررسی این قطعه لازم است که ابتدا دسته دنده را به طرفین حرکت دهیم و سپس مطمئن شوید که به درستی خم میشود و هیچگونه نقصی ندارد. سپس خود میله را با دقت نگاه کنید، دقت داشته باشید که نباید هیچگونه ترک و شکستگی در میله باشد.
مرحله چهارم وضعیت ماهک دنده
ماهک لیور، نقش تعیینکنندهای در حرکت دایرهوار دنده دارد. این قطعه شکل یک هلال است و با متصل شدن بر روی میله حرکات دنده را از مستقیم به دایرهای و کشویی در گیربکس تبدیل میکند.
هرگونه مشکلی مثل شکستگی و آسیب به ماهک که سبب تغییر فرمت شود قطعا برای خودرو شما مشکلساز میشود.
برای بررسی آن حتما چند بار دنده را در حالتهای مختلف امتحان کنید هرگونه کندی، گیری و لغزش دنده دلیلش میتواند آسیب ماهک باشد.
راههای پیشگیری از خرابی لیور دنده پراید
اقدامات پیشگیرانه از ایجاد خرابیهای وسیع و هزینهبر جلوگیری میکند. در خصوص لیور دنده نیز شما میتوانید قبل از خرابی و اقدام برای تعویض لیور دنده پراید، با چند اقدام ساده از خراب شدن این قطعه مهم پیشگیری کنید.
در این مورد به نکات زیر توجه داشته باشید:
- در هنگامی که رانندگی میکنید، دائم دستتان را روی دنده قرار ندهید و پس از هر بار عوض کردن دنده، دستتان را بردارید. این کار سبب خرابی لیور و ماهک آن به مرور زمان میشود.
- لیور را گریس بزنید. گریسکاری منظم و دورهای به لیور، سبب افزایش طول عمر و عملکرد بهتر آن میشود.
- هرگاه لرزش یا مشکل کوچکی در دنده احساس کردید، ماشین را سریعا به تعمیرگاه ببرید تا بیشتر از این، صدمه به لیور دنده وارد نشود.
- کاور لیور را چک کنید تا خراب و پاره نشده باشد. زیرا پاره شدن این قطعه باعث ورود گرد و خاک به داخل دنده و افت کیفیت و کارایی لیور دنده میشود.
آموزش گامبهگام تعویض اجزای لیور دنده پراید
هنگامی که قطعات لیور خراب شدند، باید آن قطعات را عوض کنید. اگر تجربه و مهارت در امور فنی خودرو داشته باشید میتوانید طبق مراحل زیر و به آرامی لیور دنده را تعویض کنید. در غیراینصورت لازم است از یک مکانیک کمک بگیرید.
خاموش کردن خودرو
برای تعویض اجزای لیور دنده پراید، ابتدا باید ماشین را خاموش کنید و سپس دنده را روی حالت خلاص بگذارید. از طرفی برای امنیت بیشتر، ترمز دستی را هم به سمت بالا بکشید.
باز کردن دسته دنده
باز کردن دسته دنده کار آسانی است. فقط کافیست پلاستیک زیر دسته را باز و دنده را از سر جای خود بیرون بکشید. این عمل باعث میشود لیور برای تعویض در دسترس قرار بگیرد.
جدا کردن لیور دنده
پس ازآنکه به آرامی دسته دنده را باز کردید؛ لیور متصل به گیربکس را را جدا کنید. برای این کار از ابزارهایی مثل آچار و پیچگوشتی استفاده کنید و این کار را بدون عجله انجام دهید.
تعویض قطعات خراب
قطعاتی که طی سالها آسیب دیدهاند مانند بوشها ماهک و میله را عوض کنید. حتی اگر کوچکترین خس یا انحرافی را مشاهده کردید، قطعه را عوض کنید. توجه داشته باشید هر نقص کوچکی بر عملکرد درست دنده تاثیر میگذارد.
اتصال لیور دنده جدید
در آخرین مرحله و به عنوان آخرین کار تعویض اجزای لیور دنده پراید، لیور جدید را به گیربکس متصل و اجزا را به هم وصل کنید. سپس دنده را همانطور که جدا کردید قرار دهید، کار تمام است.
کلام آخر
لیور دنده پراید، یکی از اجزای حیاتی برای سیستم انتقال قدرت خودرو است. با شناخت این قطعه و علائم خرابی آن میتوانید به راحتی از مشکلات جدی در خودرو جلوگیری کنید.
اگر در خصوص تعویض اجزای لیور دنده پراید یا سایر اشکالات فنی خودرو، سوالی دارید، در کادر پایین همین صفحه ثبت کنید. پاسخ کارشناسان آچاره از طریق ایمیل برای شما ارسال خواهد شد.
سئوالات متداول
خرابی لیور دنده باعث بروز چه مشکلاتی میشود؟
خرابی لیور، منجر به لرزشهای غیرعادی دنده، جانیفتادن دندهها و عدم عملکرد صحیح خودرو میشود.
آیا میتوانیم خودمان لیور را تعویض کنیم؟
تعویض اجزای لیور دنده نیاز به تجربه و مهارت دارد و بهتر است توسط مکانیک باتجربه انجام شود.