دلیل سفت شدن ترمز خودرو چیست؟


سفت شدن ترمز خودرو مسئلهای است که نمیتوان آن را نادیده گرفت. تشخیص زودهنگام دلیل سفت شدن ترمز خودرو میتواند تا حد زیادی به کاهش هزینههای تعمیر کمک کند.
در حالت کلی وقتی موتور خودرو روشن باشد فشار دادن ترمز آن آسان است. اما اگر ترمز به اندازهای سفت شود که مجبور شوید برای توقف فشار زیادی وارد کنید بهاحتمال زیاد مشکلی وجود دارد. اگر میخواهید بدانید چرا ترمز ماشین سفت شده و چرا پدال ترمز چوب میشود؟ با ما همراه باشید.
چنانچه در زمینه تعمیرات و علت سفت شدن پدال ترمز خودرو نیاز به مشاوره و خدمات مکانیک سیار ماشین در محل تهران دارید روی لینک کلیک کنید یا به صفحه ثبت سفارش خدمات خودرو در محل وبسایت آچاره مراجعه نمایید و پس از ثبت درخواست از تعمیرکاران ممتاز مشاوره رایگان دریافت کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با شماره سراسری 1471 تماس بگیرید.
- اصلیترین دلیل سفت شدن پدال ترمز کافی نبودن خلاء است.
- برای پیدا کردن علت سفت شدن ترمز خودرو شلنگی که به بوستر میرود را بررسی کنید.
- خرابی دریچه چک بوستر ترمز هم میتواند دلیل سفت شدن ترمز خودرو باشد.
- خرابی و از کار افتادن بوستر ترمز هم یکی دیگر از دلایل سفت شدن پدال ترمز ماشین است.
- برای عیبیابی علت سفت شدن ترمز خودرو باید روغن ترمز را هم از نظر کثیفی و رسوب لجن بررسی کنید.
فهرست مطالب
بررسی علت سفت شدن ترمز در حال حرکت
برای تشخیص و حل مشکل سفت شدن ترمز خودرو ابتدا باید مناطقی که ممکن است مشکل از آنجا ایجاد شده باشد را بررسی کنید. معمولاً سفت شدن ترمز پژو، پراید یا تیبا بهدلیل سطح خلاء نامناسب است.
خرابی بوستر، شلنگ بوستر یا شیر چک هم میتواند باعث بروز این نقص شود. در ادامه چند روش متداول برای حل مشکل را بررسی خواهیم کرد.
علت سفت شدن ترمز خودرو و راه حلهای آن
دلایل مختلفی موجب نقص فنی در بخش ترمز خودرو میشوند. چنانچه تجربه و مهارت انجام امور فنی و مکانیکی را دارید با راهکارهای ارائهشده میتوانید مشکل را رفع کنید. در غیراینصورت توصیه میکنیم بهدلیل حساسیت عملکرد ترمز در امنیت جان سرنشینان خودرو، حتما به یک تعمیرکار مجرب مراجعه نمایید.
1. نبود فضای خلا (بیهوایی)
گاهی دلیل سفت شدن پدال ترمز پراید یا سایر خودروها، نبود فضای خالی کافی در شلنگ است. اگر این مشکل بهطور متناوب پیش بیاید نشان میدهد گاهی فضای خالی وجود دارد و در بعضی مواقع کافی نیست. باید بدانید پیشبینی این مشکل کمی سخت است؛ اما بررسی فضای لولههای ترمز میتواند مفید باشد.
موتور در زمان روشن بودن خودرو مانند پمپ هوا عمل میکند تا خلاء را برای سیستم ترمز خودرو ایجاد کند. خلاء از طریق هوای کشیدهشده توسط منیفولد ورودی هوا ایجاد میشود. بین منیفولد ورودی تا بوستر ترمز شلنگ خلاء کشیده شده است.
وجود این خلاء دارای اهمیت است. چون عملکرد ترمز به دریچهای در وسط بوستر متکی است که وقتی ترمز استفاده نمیشود در موقعیت خنثی قرار میگیرد. زمانی که از ترمز استفاده شود حرکت دیافراگم در دریچه باعث تغییر فشار میشود و ترمز را فعال میکند.
در حالت عادی فشار آوردن روی پدال ترمز برای ایجاد حرکت در دیافراگم کافی است. اما اگر خلاء به اندازه کافی قوی نباشد فقط فشار دادن روی پدال کافی نخواهد بود. ممکن است دریچه برای شروع در وضعیت خنثی نباشد و برای رسیدن به نتیجه بهتر فشار بیشتری لازم باشد.
در نتیجه مجبورید فشار بیشتری روی پدال ترمز وارد کنید تا آن را به حرکت درآورید. ترمز سفتتر میشود و ممکن است فشار بیشتری لازم باشد تا پدال ترمز حرکت کند. بنابراین کافی نبودن خلاء را میتوان اولین دلیل سفت شدن پدال ترمز خودرو دانست.
محاسبه رایگان هزینه تعمیرات خودرو و تعویض روغن و تعویض باتری خودرو !
2. شلنگ آسیب دیده یا به اشتباه نصب شده است
بیشتر اوقات نگرانی درباره اشتباه بودن شلنگها بیمورد است؛ چون سازندگان خودرو و مکانیکها از تجهیزات مناسب در خودرو استفاده میکنند. به این معنی که بعید است نوع شلنگ اشتباهی در ماشین شما بهکار رفته باشد.
اگر شلنگ بهدرستی کار نکند خلاء کافی ایجاد نمیشود و دریچه در بوستر ترمز بهخوبی کار نمیکند. شلنگهای خودرو در صورت آسیب دیدن باید بهطور منظم تعویض شوند. بدون تعویض منظم ممکن است خشک شوند و انعطافپذیری خود را از دست بدهند.
تغییرات دما در نزدیکی موتور خودرو میتواند باعث فرسودگی سریع شیلنگها شود. اگر بهطور متناوب با مشکل سفت شدن پدال ترمز ماشین مواجه هستید بهتر است همین حالا شلنگهای ترمز را چک کنید. تشخیص زودهنگام مشکل به کاهش هزینه تعمیرات در آینده کمک میکند.
3. دریچه چک بوستر ترمز خراب است
دریچه چک بوستر ترمز، دریچهای است که قبلا در مورد آن صحبت کردهایم. عملکرد این شیر به خلاء ایجاد شده توسط موتور وابسته است تا زمانی که ترمز نمیکنید در حالت خنثی بماند. علاوهبر مشکلاتی که برای سایر تجهیزات پیش میآید ممکن است خود دریچه خراب شود یا آسیب ببیند.
این دریچه برای نگه داشتن خلاء ایجاد شده توسط موتور در جای خود عمل میکند. زمانی که به خلاء نیاز باشد دریچه آن را آزاد میکند. زمانی که به خلاء نیاز نیست این دریچه خلاء را در یک طرف نگه میدارد و از سایر قسمتهای بوستر ترمز محافظت میکند.
اگر علت سفت شدن پدال ترمز خودرو خرابی دریچه چک بوستر باشد باید آن را بررسی کنید. برای این کار باید دریچه را بردارید و شلنگ خلاء را جدا کنید. به شلنگ خلاء ضربه بزنید. اگر هوا از دریچه حرکت میکند پس خراب شده و منبع سفت شدن پدال ترمز ماشین خود را پیدا کردهاید.
4. بوستر ترمز خراب شده است
در حالت کلی امکان خراب شدن سوپاپ بوستر تقویتکننده ترمز نسبت به خود بوستر ترمز امری معمولتر است. با این حال چندین قطعه متحرک دیگر در بوستر ترمز خودرو وجود دارد که ممکن است در طول زمان آسیب ببینند.
بوستر ترمز دارای دریچهای است که برای نگه داشتن خلاء طراحی شده است. علاوهبر این دارای قطعات دیگری است که در کنار هم کار میکنند. به این معنی که ممکن است قطعهای عملکرد اشتباه داشته باشد؛ در حالت کلی ممکن است طرز کار بوستر ترمز خودرو دلیل سفت شدن ترمز تیبا یا پراید شما شود.
اگر بوستر ترمز خودرو خراب باشد بهاحتمال زیاد باید آن را تعویض کنید. اما بررسی آن چندان دشوار نیست و میتواند شما را یک قدم به تشخیص نوع مشکلی که دارید نزدیکتر کند.
ماشین خود را بهطور کامل خاموش کنید و چند بار ترمز را فشار دهید تا خلاء ایجادشده در موتور از بین برود. آخرین باری که ترمز را فشار دادید کمی روی آن تمرکز کنید. فرض کنید میخواهید ماشین را متوقف کنید.
موتور خودرو را روشن کنید. زمانی که برای اولین بار خودرو را روشن میکنید، پدال ترمز باید حدود یک سانتیمتر به سمت پایین حرکت کند. اگر حرکت کرد یعنی درست کار میکند. اگر پدال ترمز ثابت میماند وقت آن است که بوستر و دریچه را بررسی کنید تا ببینید مشکل از کجاست.
تعمیرات تخصصی خودرو و تعویض روغن و تعویض باتری خودرو با تیم حرفهای آچاره
5. روغن ترمز را بررسی کنید
بهغیر از قطعات مکانیکی، روغن ترمز هم میتواند علت سفت شدن ترمز خودرو باشد. روغن ترمز در طول زمان با رسوبات لجن کثیف میشود و اینطور بهنظر میرسد که بوستر ترمز یا یکی از سوپاپهای سیستم ترمز بهدرستی کار نمیکنند.
در حالت عادی روغن ترمز باید شفاف و به رنگ عسلی باشد. اگر مشکوک هستید که روغن ترمز کثیف علت سفت شدن ترمز خودرو در حال حرکت است، مخزنی که مایع در آن قرار دارد را بررسی کنید.
مقداری از روغن ترمز را بهآرامی با چوب یا پیچگوشتی دوسو از سطح مخزن بردارید و محتویات آن را بررسی کنید. اگر ظاهر آن شفاف یا عسلی رنگ باشد پس کثیف نیست و در نتیجه علت سفت شدن ترمز خودرو محسوب نمیشود.
جمعبندی
در این مقاله به بررسی علت سفت شدن ترمز خودرو پرداختیم. سفت شدن پدال ترمز ماشین چندین علت دارد؛ از جمله خرابی بوستر، آسیب دیدگی شلنگ بوستر یا معیوب شدن دریچه چک بوستر. در صورت مواجهه با هر یک از این خرابیها بهتر است با تعمیرکار خودرو تماس بگیرید.
اگر در زمان رانندگی پدال ترمز خودروی شما سفت شود عملاً باید روی پدال بایستید تا سرعت را کاهش دهید یا متوقف کنید. سفت شدن ترمز خودرو یک خطر ایمنی جدی است که باید فوراً تعمیر شود؛ چون در این شرایط کاهش سرعت خودرو دشوارتر میشود.
سوالات متداول
چرا پدال ترمز خودرو سفت میشود؟
کمبود فشار خلاء شایعترین علت سفت شدن پدال ترمز است. بوستر ترمز برای کار کردن نیاز به منبع خلاء دارد.
چرا پدال ترمز خودرو سفت و دوباره نرم میشود؟
این اتفاق میتواند بهدلیل برخی مشکلات باشد: نشتی در شلنگ ترمز، کاهش فشار درون سیلندر اصلی بهدلیل خرابی عایقبندی، یا هوای وارد شده به سیستم ترمز.
آیا پدال ترمز باید سفت باشد؟
در شرایط بهینه، پدال ترمز خودرو باید در طول مسیر رانندگی کمی سفت باشد. هر چه بیشتر آن را فشار دهید احساس میکنید سفتتر میشود.
آیا میتوانیم با بوستر ترمز خراب رانندگی کنیم؟
بوسترهای ترمز با افزودن نیرو به سیلندرهای اصلی، که مایع تحت فشاری را پخش میکند، نیروی لازم برای کارکرد ترمز را کاهش میدهد. جدای از آسیبی که به ماشین شما وارد میشود رانندگی با بوستر ترمز معیوب برای سلامت شما و دیگران در جاده بسیار خطرناک است.