علت کار کردن کولر گازی روی فن چیست؟
در پاسخ به این سؤال کاربران که چرا کولر گازی روی فن کار میکند باید گفت عوامل گوناگونی در اینخصوص دخیل هستند. این دلایل در دو گروه کلی دستهبندی میشوند: دسته اول مشکلاتی مربوط به سیستم کولر گازی هستند و دسته دوم در ارتباط با تنظیمات کولر گازی که ممکن است توسط مصرفکننده بر روی کار با فن تنظیم شده باشد. برای بررسی عوامل تأثیرگذار که منجر به کار کردن کولر گازی روی فن میشوند در ابتدا با نحوه کارکرد فن کولر گازی و چگونگی تنظیم نمودن آن آشنا میشویم و سپس به مشکلات دخیل در آن میپردازیم. در ادامه با ما همراه باشید.
فن کولر گازی چیست و چه عملکردی دارد؟
در بین قطعات متنوعی که در ساختار یک کولر گازی وجود دارد، قطعهای به نام فن وجود دارد که کاربرد آن کشیدن هوای گرم اتاق به داخل یونیت و دمیدن هوای خنک تولید شده در داخل کولر گازی به تمام محیط ساختمان است.
یکی از تنظیماتی که در دستگاه کولر گازی در نظر گرفته شده است حالت کار کردن دستگاه بر روی فن است Fan mode، کاربرد این حالت برای زمانهایی است که هوای داخل ساختمان به اندازه کافی خنک است و بدون روشن کردن سیستم و فقط با استفاده از حالت فن، جریان هوای خنک توسط فن در ساختمان پخش میشود.
هنگامی که کولر گازی در حالت فن قرار بگیرد، بلوور (هواپاش) تحت کنترل قرار میگیرد. بلوور قسمتی است که باعث پخش شدن هوا در فضای اطراف میشود. حالت Auto در کولرهای گازی به این معنی است که فن به شکل خودکار و فقط هنگامی که دستگاه در حال گرم کردن یا خنک نمودن محیط اطراف است روشن میشود.
مزیت تنظیم کار کردن کولر گازی روی فن ، صرفهجویی در مصرف برق است که برای کاهش مصرف برق کولر گازی مفید است. به این صورت که زمان استفاده از حالت فن در کولر گازی، انرژی مصرف شده حدود 150 وات است، در حالی که هنگام کارکرد معمولی کولر گازی مصرف انرژی به حدود 1000 وات میرسد. البته این تفاوت در میزان انرژی مصرفی به عوامل دیگری نیز مانند درجه سردسازی یونیت ارتباط دارد؛ بنابراین اگر یونیت بر روی وضعیت سردسازی فوری قرار داشته باشد، تفاوت انرژی مصرفی کمتر خواهد بود.
اما در کنار این نقطه مثبت، کار کردن کولر گازی روی فن یک مشکل نیز دارد و آن هم این است که استفاده بیش از حد از حالت فن موجب میشود که تنها هوای گرم در داخل ساختمان جریان داشته باشد و به این ترتیب مجراهای خروج هوا در کولر گازی گرم میشوند که در نهایت میتواند باعث خراب شدن کمپرسور کولر گازی شود.
از طرف دیگر این را نیز در نظر داشته باشید که کار کردن مداوم فن، نیازهای تعمیر و نگهداری سیستم کولر گازی را افزایش میدهد زیرا هر اندازه فن بیشتر کار کند، فیلتر هم بیشتر فرسوده میشود و خرابی فیلتر در صورتی که تمیز یا تعویض نشود به سیستم آسیبهای جدی وارد میکند.
علاوه بر حالتی که به آن اشاره شد، یعنی تنظیم کردن حالت فن توسط مصرفکننده، مشکل اصلی کار کردن کولر گازی روی فن هنگامی است که دستگاه خود به خود خاموش میشود و روی حالت فن قرار میگیرد. در صورت بروز این مسئله بعد از مدتی کولر گازی فقط باد گرم میدهد و دیگر خنک نمیکند. در ادامه قصد داریم به بررسی عوامل بروز این مشکل بپردازیم.
علت کار کردن کولر گازی روی فن پس از روشن شدن دستگاه
همانطور که گفتیم گاهی اوقات ممکن است مدت کوتاهی بعد از روشن شدن کولر گازی، دستگاه خود به خود خاموش شده و روی فن قرار بگیرد. عوامل مؤثر در بروز این حالت عبارتند از:
محاسبه رایگان هزینه نصب و تعمیر کولر گازی!
1. یخ زدگی کندانسور
کندانسور مهمترین بخش کولر گازی است و نقش اساسی را در روند کار کولر گازی ایفا میکند. کندانسور به دلایل گوناگونی ممکن است دچار خرابی و مشکل شود که یکی از این عوامل یخ زدگی کندانسور کولر گازی است.
دلایلی که منجر به یخ زدن کندانسور میشود
- نشتی مبرد
- خرابی ترموستات
- آلودگی فیلترها
- سرد شدن ناگهانی هوا
از نشانههای یخزدگی کندانسور این است که کولر گازی بعد از روشن شدن، سریعاً خاموش میشود و در حالت فن قرار میگیرد. برای جلوگیری از بروز این مشکل باید با سرویسهای دورهای کولر گازی، از یخ زدگی کندانسور جلوگیری کرد.
2. کثیف بودن یونیت یا پنل کولر گازی
کار کردن کولر گازی روی فن گاهی اوقات به دلیل کثیف بودن یونیت است. برای جلوگیری از بروز این حالت بهتر است که بهصورت دورهای و ماهی یکبار یونیت کولر گازی را تمیز نمایید که این کار شامل تمیز کردن و یا در صورت نیاز تعویض فیلترهای هوا است. برای کسب اطلاعات بیشتر فیلم آموزش نحوه شستشوی پنل داخلی کولر گازی و فیلم آموزش نحوه شستشوی پنل خارجی کولر گازی (کندانسور) را مشاهده کنید.
3. وجود مشکل در سیستم برق دستگاه
در صورتی که سیستم برق دستگاه شما تنظیم نشده باشد، سیستم، برق کافی به منظور روشن ماندن دریافت نمیکند و این امر باعث کار کردن کولر گازی روی فن میشود. در این حالت خازن استارتر کولر گازی با برق کم روشن میشود و شروع به کار مینماید، اما برای ادامه کار با مشکل کمبود برق مواجه میشود.
بنابراین دستگاه کولر گازی خود به خود خاموش شده و در وضعیت فن قرار میگیرد. برای برطرف کردن این مشکل میتوانید از کمک تعمیرکاران متخصص آچاره در زمینه کولر گازی استفاده کنید و سیستم برقرسانی و کابلهای دستگاه را بررسی کرده و در صورت لزوم، سیمکشی کولر را تعویض نمایید.
4. مسدود شدن سیستم کولر گازی
کولر گازی دارای یک سری لوله است که رطوبت جذب شده از محیط را به شکل آب از یونیت خارجی تخلیه میکنند. در صورت مسدود شدن مسیر حرکت و تخلیه آب، آبی که باید از دستگاه خارج شود ممکن است به داخل دستگاه برگشت داده شود؛ این حالت باعث میشود که در عملکرد کولر گازی وقفه پیش آمده و در نهایت منجر به خاموش شدن دستگاه شود. در صورت بروز این مشکل، باید تمام مسیر تخلیه آب در کولر گازی بررسی شود و هرگونه عامل انسدادی را رفع کرد تا چرخه سیستم مجدداً شروع به کار کند.
ثبت رایگان درخواست تعمیر کولر گازی
5. کثیف بودن رادیات یا اواپراتور کولر گازی
در صورت کثیف بودن کویلهای اواپراتور، اواپراتور دیگر نمیتواند هوای گرم را جذب کند و همین مسئله باعث توقف کارکرد دستگاه میشود. برای جلوگیری از بروز این وضعیت، باید کویلهای اواپراتور یا رادیات کولر گازی هر چند وقت یک بار شستشو داده شده و تمیز شوند.
6. خراب شدن کمپرسور
کمپرسور اصلیترین قطعه در کولرهای گازی است که اگر مشکلی برایش پیش آید، مستقیماً بر روی عملکرد کولر گازی تأثیر منفی میگذارد و منجر به خاموش شدن دستگاه خواهد شد.
عوامل ذکر شده در موارد قبلی، از جمله نشتی گاز مبرد، یخ زدگی کندانسور، کثیفی فیلتر و اواپراتور میتوانند باعث داغ شدن کمپرسور و سپس خراب شدن آن شوند.
اصلیترین دلایل کار نکردن کمپرسور کولر گازی
1- ترموستات کنترل دمای کولر گازی
ترموستات کنترل دما دارای محلهای اتصال الکتریکی است که در طی گذشت زمان دچار فرسودگی میشوند؛ در چنین وضعیتی ترموستات ممکن است که بتواند موتور فن را روشن نماید اما موتور کمپرسور روشن نمیشود.
2- خراب شدن خازن
خازن کمپرسور وظیفه کمک در هنگام استارت و راهاندازی کمپرسور را دارد و دائماً در مدار است؛ لذا اگر خازن کمپرسور دچار مشکل شود، کمپرسور نیز نمیتواند شروع به کار کند و موجب کار کردن کولر گازی روی فن میشود.
3- برد فرمان
برد الکترونیکی کولر گازی، وظیفه صدور دستور تأمین ولتاژ موتور فن و کمپرسور را به عهده دارد. در صورت خرابی برد فرمان، ولتاژ مناسب به کمپرسور نمیرسد و همین امر باعث میشود کولر گازی روشن نشود. در اکثر موارد خراب بودن برد فرمان اشتباه تشخیص داده میشود، به همین خاطر قبل از این که بخواهید برد فرمان دستگاه را تعویض کنید، اطمینان کسب نمایید که قطعاتی از جمله اورلورد کمپرسور، خازن و خود کمپرسور دچار خرابی نشده باشند. در صورت مطمئن بودن از سالم بودن این قطعات، آنگاه اقدام به تعویض برد فرمان کنید.
4- سنسور دمای کولر
سنسور دما، وظیفه مانیتور کردن دمای هوا را دارد. هنگامی که دمای هوا از دمای تعیین شده بالاتر رود، میکرو سوئیچ تأمینکننده برق فن کولر و کمپرسور، توسط سنسور فعال میشوند؛ بنابراین در صورت خرابی سنسور، کمپرسور نمیتواند فعال شود.
5- خراب شدن کمپرسور
کمپرسور کولر گازی دارای دو بخش مکانیکی و الکتریکی است که هر کدام از این بخشها در اثر استهلاک یا استفاده غیر اصولی و عدم سرویس، دچار آسیب میشوند. در این حالت به اصطلاح گفته میشود کمپرسور کولر گازی سوخته است و راه حل، تعویض آن است. اگر کار کردن کولر گازی روی فن به دلیل خرابی کمپرسور باشد، برای رفع مشکل کمپرسور حتما باید از یک تعمیرکار متخصص کولرگازی کمک بگیرید. البته پیشنهاد ما به شما این است که کمپرسور را تعویض کنید تا در آینده مشکل دیگری برای دستگاه شما پیش نیاید.
با توجه به مباحث مطرح شده در این مقاله، علاوه بر این که نیاز است که کولر گازی را به صورت دورهای و سرویس نمود. در صورتی که متوجه شدید کار کردن کولر گازی روی فن شدید، برای تشخیص دلیل و رفع آن میتوانید از تعمیرکاران ماهر و متخصص آچاره کمک بگیرید.