آشنایی با شرایط نگهداری، تکثیر و خواص درمانی گل مینا
گل مینا یکی از قدیمیترین گلها است که در بین مردم کشور ما محبوبیت زیادی دارد. این گل با گلبرگهای رنگی و خاصش یکی از زیباترین گلهایی است که میتوانید در باغچه خود داشته باشید.
گل مینا اندازه کوچکی دارد و وقتی آن را در دستتان بگیرید شاید حتی نتواند تمام دست شما را پر کند؛ اما همین گلبرگهای نازک و کوچک آن آنقدر خواص درمانی دارند که از شنیدن آنها شگفتزده خواهید شد.
این گل زیبا و شگفتانگیز در تمام زمینهها مثل دیزاین و فنگشویی خانه، دیزاین باغچهها و باغها، ساخت دستهگل و همچنین طب سنتی کاربرد دارد و یک گیاه همه فن حریف محسوب میشود.
نگهداری و پرورش گل مینا کار سختی نیست و با توجه به فواید این گیاه ارزش دارد برای یادگیری نکات نگهداری آن وقت بگذارید و این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.
- هنگام شستن ریشه گل مینا برای کاشت بوته آن فقط از آب شیر استفاده کنید. هرگز از آب داغ یا خیلی سرد یا شویندهها برای شستن آن استفاده نکنید.
- برای جدا کردن بوتهها باید از لوازم برنده و تیز استفاده کنید که به سادگی و با یک حرکت بوته را ببرد. چاقو یا لوازم کند باعث آسیب به قسمتهای دیگر گیاه شما میشود و حتی ممکن است بوته شما را کاملا خراب کند.
- بهترین زمان برای تکثیر گل مینا اوایل بهار است. البته شما تا اواخر تابستان برای کاشت و تکثیر آن فرصت دارید.
شرایط نگهداری گل مینا
به نظر میرسد گل مینا با خواص منحصربهفردی که دارد و همچنین کاربرد گستردهاش نیاز به مراقبت زیادی هم داشته باشد.
اما یکی از نقاط قوت و مزایای پرورش این گل این است که به توجه و مراقبتهای خاص و عجیب ندارد و خیلی راحت بعد از کاشتن آن رشد کرده و به ثمر میرسد.
با این حال اگر تصمیم به نگهداری از این گل گرفتهاید بهتر است شرایط کامل نگهداری از آن را بدانید تا بهترین نتیجه را از پرورش آن به دست آورید.
نور مناسب نگهداری
نور مستقیم خورشید مهمترین چیزی است که گل مینا برای رشد به آن نیاز دارد. گل مینا برخلاف اکثر گلها و گیاهان که نور غیرمستقیم نیاز دارند ارتباط خوبی با نور مستقیم خورشید دارد و نیازی به ایجاد سایهبان یا موارد اینچنین برای نگهداری از آن نخواهید داشت.
البته آفتاب جزئی یا کمی سایه چیزی نیست که گل مینا را آزرده کند و روند رشد آن را مختل کند. بنابراین تقریبا تمام فضاها حتی مکانهایی که مقداری سایه دارند یا میزان آفتابگیری کمتری دارند نیز میتوانند پذیرای آن باشند.
نحوه آبیاری
گل مینا از نظر آبیاری نیاز متوسطی دارد. بهترین زمان برای آبیاری این گیاه زمانی است که خاک گلدان آن کمی خشک شده باشد.
ریشههای گل مینا اگر بیشازاندازه آبیاری شوند دچار پوسیدگی خواهند شد. بنابراین میتوانید برای جلوگیری از این مشکل ظرفی را زیر گلدان خود قرار دهید و هر هفته حدودا 2 سانتیمتر به آن آب بدهید.
این روش آبیاری روش مناسبی است که باعث میشود گیاه شما همیشه شاداب و پرآب بماند و حتی مقداری از رطوبت مورد نیاز آن نیز تامین شود.
کوددهی و خاک مناسب
خاکهای غنی و حاصلخیز بهترین شرایطی است که برای رشد گل مینا میتوانید فراهم کنید تا گیاه شما شکوفههایی سالم، زیبا و مقاوم داشته باشد.
اما در صورتی که خاک شما به اندازه کافی حاصلخیز یا غنی نباشد هم گل مینا به زندگی خود ادامه خواهد داد و همچنان زنده خواهد ماند.
یکبار کوددهی و استفاده از کمپوستهای آلی در فصل بهار نیز میتواند برای گل مینا شرایط ایدهآلی را فراهم کند.
فراموش نکنید خاک گلدان شما باید زهکشی مناسبی داشته باشد. مهمترین عامل در خاک این گیاه زهکشی بودن آن است. چراکه باقی ماندن رطوبت و آب اضافی باعث پوسیدگی ریشههای گل شما خواهد شد.
برای کسب اطلاعات بیشتر پیشنهاد میکنیم مقاله زمان تعویض خاک گلدان را بخوانید.
روش تکثیر مینا
برای تکثیر گل مینا دو روش وجود دارد که شما میتوانید هر روشی که برایتان مناسبتر و راحتتر بود را انتخاب کرده و بهکار بگیرید.
روش اول: کاشت بذر گیاه
در این روش شما به بذر باکیفیتی از گل مینا نیاز دارید که آنها را در حفرهای از گلدان یا باغچه خود باید قرار دهید. عمق مناسب برای قرار دادن بذرهای این گیاه حدودا 2 تا 3 سانتیمتر است.
بعد از قرار دادن بذرها باید روی آنها را با لایه نازکی از خاک مناسب، غنی و زهکشی بپوشانید و بهطور منظم بذرهای خود را آبیاری کنید.
بهترین زمان برای کاشت بذر جدید گل مینا اوایل بهار تا نهایتا اواخر تابستان است. بعد از کاشتن بذرها بهتر است گلدان خود را در جایی قرار دهید که نور خورشید به اندازه کافی وجود داشته باشد.
پس از بزرگ شدن نهالها میتوانید آنها به گلدانهای بزرگتر و جداگانه یا باغچه اصلی انتقال دهید.
روش دوم: تکثیر از روش تقسیم بوته
اگر درحال حاضر بوتهای از گل مینا دارید، میتوانید از همان برای تکثیر استفاده کنید. در این روش باید ابتدا بوته گل خود را از داخل خاک درآورده و ریشههای آن را با احتیاط و به آرامی کمی بشویید.
هنگام شستن ریشه گیاه دقت کنید تا آسیبی به ریشهها وارد نشود. همچنین نباید ریشهها را بیشاز اندازه بشویید. همینکه مقداری آب روی آنها بگیرید کافی است. در این مرحله باید به کمک یک چاقوی تیز، اره مناسب یا قیچی بوتهها را به چند قسمت مجزا تقسیم کنید.
هر کدام از قسمتهایی که جدا میکنید باید حداقل یک ساقه و چند عدد ریشه سالم داشته باشند وگرنه آن بوته تکثیر نخواهد شد. حالا هر کدام از بوتههای جدید را در گلدانهای جداگانه یا زمین و باغچه بکارید و از آن مراقبت کنید تا گلهای آن شکوفه بزند.
تفاوت گل مینا و بابونه
از آنجایی که هر دو گل مينا و بابونه گلبرگهای سفید دارند در اکثر اوقات افراد آنها را باهم اشتباه میگیرند.
شاید این دو گل زیبا از نظر ظاهری بهم شباهت داشته باشند؛ اما هر کدام از آنها یک گل مجزا و متفاوت هستند و شرایط و نکات نگهداری و پرورش خاص خودشان را دارند.
- گلبرگهای گل مینا خوراکی هستند و مثل سایر سبزیجات میتوانید از آنها برای درست کردن سالاد و… استفاد کنید درحالی که گلبرگهای بابونه اکثرا برای تهیه چای و دمنوش استفاده میشوند و خوراکی نیستند.
- از نظر اندازه و ابعاد گل مینا بزرگتر از گل بابونه است.
- برگ های گل مینا اکثرا صاف و ساده هستند؛ اما برگ های گل بابونه بریدگی و خراش های کوچکی دارند که اگر دقت کنید متوجه آن ها خواهید شد.
- ساقه گل مینا نسبت به گل بابونه قویتر و صافتر است.
- تعداد گلبرگهای گل مینا بیشتر و پرتر از گل بابونه است. گلبرگهای گل مینا ظریفتر از گل بابونه است و در تعداد بیشتر اطراف مرکز گل را احاطه کردهاند.
تفاوت گل مینا و داوودی
- گلهای داوودی نسب به گل مینا بزرگتر و پرپشتتر هستند و همچنین گلبرگهای گل داوودی ضخامت و پهنای بیشتری هم دارند.
- تنوع رنگ گلهای داوودی از گل مینا بیشتر است. شما میتوانید گل داوودی به رنگ قرمز، نارنجی و زرد را هم پیدا کنید.
- از نظر شکل گلبرگ گل داوودی دارای شکلهای متنوعتری است. برای مثال گل داوودی با گلبرگها لولهای یا پهن یکی از تفاوتهای این دو گل با یکدیگر است.
- برگ گلهای مینا ساده و یکدست است و هیچ بریدگی ندارد درحالی که برگ گل داوودی اغلب دندانهدار هستند و بریدگی و شکافهای کوچکی هم در آنها به چشم میخورد.
- هر کدام از گلهای داوودی و گل مینا در فصلهای مختلفی گل میدهند. زمان گلدهی گل مینا در بهار و اوایل تابستان است درحالی که گل داوودی در پاییز و زمستان گل میدهد.
کاشت گل مینا در فضای باز
گل مینا یک گل زینتی و درمانی است که همانطور که مطالعه کردید روش نگهداری خاصی هم ندارد. به همین علت و بیشتر به دلیل اینکه این گل توانایی تحمل نور مستقیم خورشید را دارد میتوانید به راحتی و بدون ترس از خراب شدن آن را در فضای باز نیز کاشته و استفاده کنید.
بنابراین این گل بهترین انتخاب برای کاشت در باغچه خانه، باغچههای خیابانی، پارک یا بوستانها، باغهای شخصی یا باغهای مخصوص مراسمها به شمار میرود.
این گل با گلبرگهای رنگی و زیبایی که دارد مثل نگین جواهر در میان باغچه شما میدرخشد و به زیباسازی فضای شما کمک بزرگی میکند.
اگر به دنبال گیاه مناسبی هستید که در فضای باز خانه یا ویلای خود بکارید گل مینا علاوهبر اینکه بسیار زیباست و روش نگهداری آسانی دارد، یک گل درمانی با دهها خواص مختلف است که میتواند به بهبود و التیام زخمها، درمان دردهای قاعدگی بانوان، درمان بیماریهای رحمی، ضدعفونی قوی برای بدن و…. کمک کند.
جمعبندی
نگهداری و پرورش گل مینا آسانترین کاری است که ثمره بینظیری به دنبال خود دارد. در واقع بعد از کاشت گل مینا هیچ نگهداری خاصی برای آن وجود ندارد و فقط هر چند روز یکبار آبیاری این گل تنها کاری است که برای آن انجام میدهید.
نگهداری از گل مینا باعث میشود با خواص درمانی آن هم بیشتر آشنا شده و حتی برای درمان بسیاری از بیماریهای خود بهجای داروهای شیمیایی و مضر بتوانید از آن استفاده کنید.
سوالات متداول
گل مینا چه خواص درمانی دارد؟
این گل برای تسکین دردهای میگرنی، کاهش دردهای قاعدگی، ضدعفونی کردن بدن، تقویت سیستم ایمنی، درمان مشکلات پوستی و هضم غذا به شما کمک خواهد کرد.
چطور میتوان از خواص درمانی این گل بهرهمند شد؟
برای استفاده از خواص دارویی و درمانی گل مینا باید از متخصصان طب سنتی کمک بگیرید؛ اما بهطور کلی معمولا از روغن گل مینا و دمنوش طبیعی آن استفاده میکنند.
عمر گل مینا چقدر است؟
عمر این گل به عوامل مختلفی مثل نحوه نگهداری از آن، نوع گونه آن و... بستگی دارد اما بهطور معمول برخی از انواع این گل عمر یکساله و برخی دیگر عمر چند ساله دارند.