کولر آبی نوعی کولر است که با سازوکار سرمایش تبخیری کار میکند. این کولر ساختاری ساده دارد و از یک موتور، پمپ آب و پروانهای بزرگ تشکیل شده است. موتور مهمترین بخش کولر است که با قدرت بالایی که دارد پروانه بزرگی را چرخانده و باد خنکی تولید میکند و ما را از شر گرمای تابستان خلاص میکند. اما متأسفانه در بعضی مواقع این موتور دچار مشکلاتی شده و از کار میافتد و یک علت روشن نشدن کولر آبی همین مشکل است. در این مقاله از مجله آچاره میخواهیم درباره مشکلاتی که باعث کار نکردن کولر آبی میشود و روشهای حل مشکل صحبت کنیم.
فهرست مطالب
چند علت روشن نشدن کولر آبی
خب همان طور که گفته شد در ادامه قصد داریم به بررسی علل خرابی کولر و معرفی راههای برطرف کردن آن بپردازیم.
1- از کار افتادن فیوز کولر، علت روشن نشدن کولر آبی
متأسفانه در برخی از مواقع هنگام روشن کردن کولر ممکن است فیوزهای آن از کار افتاده یا به اصطلاح عامیانه فیوزهای آن بپرد. در این هنگام ما به بررسی قطعاتی مانند واترپمپ، موتور، محل اتصال سیمها و فیوزها میپردازیم. در صورت خراب نبودن هریک از قطعات با درست کردن فیوزها، کولر میتواند دوباره به کار خود ادامه دهد. فقط توجه داشته باشید هر یک از قطعات در مرحله اول باید به صورت جداگانه مورد بررسی قرار بگیرد. تا از سلامت آنها اطمینان حاصل شود.
2- اختلال در سیستم سرعت کولر آبی
یکی دیگر از خرابیهای احتمالی کولر آبی به وجود آمدن اختلال در سیستم تنظیم سرعت کولر است. که در این موقعیت ما باید به بررسی چند چیز در کولر بپردازیم. اول از همه از سلامت موتور مطمئن شده و بعد از آن به چک کردن اتصالات و کلیدهای آن بپردازیم. در صورت وجود عیب در هر کدام از قسمتهای گفته شده برای رفع آن به متخصیص این حوزه مراجعه کنید تا با تعمیر یا تعویض قطعه کولر آبی مشکل کولر حل شود.
3- کولر خوب کار نمیکند و بادش گرم است
در بعضی از مواقع کولر آبی خوب کار نمیکند و دیگر باد خنکی ندارد. در این مواقع ما باید به بررسی چند چیز در کولر بپردازیم. به خاطر داشته باشید که عواملی همچون کیفیت پوشالها، سیستم آبرسانی و کیفیت کارکرد موتور در خنک بودن باد کولر دخیل هستند. پس باید به چک کردن این قسمتها بپردازیم. اول از همه سیستم آبرسانی و واترپمپ را بررسی میکنیم و بعد از آن به سراغ موتور میرویم. باید ابتدا به بررسی سلامت موتور بپردازیم و بعد از آن از رگلاژ بودن تسمه اطمینان حاصل کنیم و در صورت عیب یایی به رفع آن بپردازیم در ادامه با رگلاژ کردن تسمه آشنا خواهید شد.
بیشتر بخوانید: تعویض برزنت کولر آبی
4- رگلاژ کردن تسمه کولر آبی
همان طور که گفته شد یک علت کار نکردن کولر آبی شل و یا سفت بودن تسمهی کولر آبی است. تسمه باید طوری باشد که وقتی آن را در اطراف پولی جمع میکنیم به اندازه یک بند انگشت اضافه داشته باشد. به این کار رگلاژ میگویند برای انجام این کار باید چهار پیچ زیر موتور را شل کرده و با شل یا سفت کردن، آن را به بالا یا پایین بکشانید.
5- خرابی موتور، علت روشن نشدن کولر آبی
در برخی اوقات موتور کولر و حتی واترپمپ نیز روشن نمیشود (علت کار نکردن پمپ کولر آبی) در این شرایط ابتدا باید از سلامت این دو قطعه مطمئن شویم و پس از اطمینان به سراغ اتصالاتی مانند نول و فاز و فیوزها برویم. برای بررسی نول و فاز صفحه کلید کولر را بررسی میکنیم و با فاز متر از سلامت آنها مطمئن میشویم.
6- اتصال بدنه
اتصال بدنه کولر آبی از عوامل روشن نشدن کولر آبی است. اتصال بدنه میتواند ناشی از خرابی قطعات کولر آبی مثل واتر پمپ کولر آبی باشد و یا سیمها مشکل داشته باشد. ار تعمیرکار بخواهید قطعات را بررسی کنید و درصورت وجود مشکل، آنها را برطرف کند.
دلایل سوختن موتور و جلوگیری از آن
همان طور که قبلا گفتیم موتور مهمترین قطعه کولرهای آبی است و یک علت روشن نشدن کولر آبی میتواند به علت سوختگی این قطعه باشد. از دلایلی که میتواند باعث این عیب شود میتوان به مداوم کار کردن و رگلاژ نبودن تسمه (فشار آوردن به موتور)، گرمای بیش از حد محیط و از همه مهمتر سرویس نکردن سالیانه کولر اشاره کرد.
بیشتر بخوانید رفع بوی بد کولر آبی
خب ما میتوانیم با رعایت برخی نکات از سوختن موتورکولر جلوگیری کنیم و از آن جمله میتوان به سرویس سالیانه، عوض کردن پوشالها در موعد مناسب، رگلاژ تسمه قبل از استفاده و در آخر روانسازی و روغنکاری اشاره کرد.
سخن آخر
همان طور که در ابتدا گفته شد کولر آبی نوعی خنککننده سرمایشی تبخیری است. که حضورش در فصول گرم بسیار ضروری است. بعضی اوقات این وسیله به علل مختلف دچار نواقصی میشود که با آنها آشنا شدید و از مهمترین علتهای به وجود آمدن این عیوب استفاده نادرست و عدم سرویس بهموقع کولر آبی است.