با 7 مشکل رایج دیگ بخار موتورخانه آشنا شوید!
اغلب اوقات مدیران مجتمعهای مسکونی و تجاری بررسی دورهای دیگ بخار موتورخانه را در برنامه خود قرار میدهند تا در طول فصل سرد زمستان به مشکلی در گرمایش ساختمان بر نخورند. به خصوص اگر دمای بیرون از خانه پایینتر از 0 درجه سانتی گراد باشد. در ادامه لیستی از 7 مشکل رایج دیگ بخار را آوردهایم که گاهی اوقات با یک تعمیر ساده حل میشوند و گاهی به قدری حاد هستند که به ناچار دیگ بخار باید تعویض شود. اگر سیستم دیگ بخار شما با هر یک از مشکلات زیر روبرو شود میتوانید ریشه مشکل را پیدا کنید و در اسرع وقت نسبت به رفع آن اقدام کنید.
فهرست مطالب
مشکلات رایج دیگ بخار
1.نشتی و چکه کردن آب
آیا متوجه آب اضافی در اطراف مخزن دیگ بخار یا لولههایی که به آن متصل است شدهاید؟ نشتی و چکه کردن آب از مخزن دیگ بخار از مشکلات و خطاهای رایج دیگ بخار است. با گذشت زمان، دیگهای بخار قدیمی شده و دچار زنگزدگی میشوند. زمانی که این اتفاق رخ دهد، اجزای سیستم دیگ بخار کارکرد قبلی خود را از دست میدهند و ضعیفتر عمل میکنند. نشتی و چکه کردن آب از دیگ بخار میتواند ناشی از قدیمی شدن قطعات، فشار آب زیاد، کار کردن بیش از حد سیستم یا حتی خوردگی لولهها باشد. برای تعیین علت اصلی نشتی، بهترین راه تماس با تعمیرکار متخصص است. آنها میتوانند با بررسی مخزن و لولههای دیگ بخار منشا اصلی نشتی را پیدا کنند.
2.صدای قل قل آب جوش
حتما تا به حال به صدای قل قل آب در حال جوش کتری گوش دادهاید. ممکن است صدایی مشابه در دیگ بخار نیز به گوش برسد. با گذشت زمان، مبدل حرارتی دیگ بخار شما رسوب میگیرد. این تجمع رسوب از مصرف مداوم آب ناشی میشود و امری عادی است. با این حال رسوبات میتوانند جریان آب را در مبدلهای حرارتی مسدود کنند و باعث بیشتر گرم شدن و در نتیجه صدای قل قل آب میشود.
3.خاموش شدن چراغ پیلوت
هنگامی که چراغ پیلوت خاموش میشود، معمولا به این معناست که ترموکوبل دچار مشکل شده است. ترموکوبل به گازرسانی دیگ بخار کمک میکند. البته سیستمهای دیگ بخار جدید ممکن است با این مشکل مواجه نشوند، اما باز هم احتمالش وجود دارد. برای روشن کردن چراغ پیلوت بهسادگی میتوانید دوباره شعله آن را روشن کنید؛ اما ابتدا باید بررسی کنید که به دیگ بخار شما گاز برسد. اگر گاز به دیگ بخار نرسد، ممکن است به این معنا باشد که جریان گاز کل خانه قطع و یا شیر اصلی گاز بسته است.
پس از تمامی این بررسیها و عیبیابیها و اطمینان از وجود گاز در خانه و روشن شدن چراغ پیلوت، بهتر است با یک تعمیرکار متخصص تماس بگیرید. اگر سیستم دیگ بخار شما نشتی گاز یا مشکل دیگری داشته باشد تعمیرکار متخصص با استفاده از ابزارهای مخصوصی میتواند این مشکل را برطرف کند.
4.منجمد شدن لوله میعانات
دیگهای بخار جدید، دیگهایی چگالشی هستند در این نوع سیستم، برای حذف گازهای زائد تولید شده در دیگ بخار از لوله میعانات استفاده میشود. زمانی که هوا بسیار سرد است، خطر یخ زدن لوله میعانات دیگ بخار بسیار زیاد میشود؛ در نتیجه آب یخ میزند و باعث انسداد لولهها میشود.
این امر با یخزدایی لوله میعانات برطرف میشود. شما میتوانید با استفاده از آب گرم (نه آب جوش!) یا پارچه آغشته به آب گرم و کشیدن روی لوله، آب درون آن را ذوب کنید.
5.خرابی ترموستات
ترموستات دیگ بخار برای حفظ دمای مناسب گرما و آب گرم در خانه استفاده میشود. وقتی دما به اشتباه تشخیص داده شود یا سیستم گرمایش بیجهت خاموش و روشن شود، ممکن است ترموستات نیاز به تعمیر یا تعویض داشته باشد. ترموستاتها ممکن است با گذشت زمان قدیمی شوند یا سیمکشی آنها دچار مشکل شود که در دیگهای بخار قدیمی مشکلی رایج است. گاهی نیز ممکن است ربطی به قدیمی بودن یا سیمکشی آن نداشته باشد و تنظیمات ترموستات بهم خورده باشد.
6.گرمایش نامنظم و نبود آب گرم
هنگامی که آب به سختی گرم میشود یا کلا گرم نمیشود، ممکن است قطعات دیگ بخار دچار خرابی شده باشند. گرمایش نامنظم و نبود آب گرم میتواند به این معنا باشد که ترموستات دیگ بخار نیاز به تنظیم مجدد یا تعویض دارد. البته ممکن است سایر اجزای داخلی نیز دارای مشکل باشند.
7.توقف گرمایش رادیاتور
اگر رادیاتورهای شما گرم نیستند باید بررسی کنید که آیا سالم هستند یا خیر. زمانی که پایین رادیاتور گرم باشد و بالای آن سرد، به این معناست که در کارکرد رادیاتور مشکلی وجود دارد. این مشکل میتواند به دلیل تشکیل لجن و رسوب در قسمت انتقال از دیگ بخار به رادیاتور یا عدم تعادل رادیاتورها ایجاد شود. اگر رادیاتور شما خنک است بهتر است برای تنظیم مجدد آن رادیاتور را هواگیری کنید یا با تعمیرکار تماس گرفته و از او کمک بخواهید.
سخن آخر
عوامل متعددی در بروز مشکلات رایج دیگ بخار دخیل هستند. گاهی اوقات میتوان مشکل را در کوتاهترین زمان ممکن و بدون کمک گرفتن از کسی برطرف کرد. اما اغلب اوقات این کار میتواند بسیار خطرناک باشد. توصیه میکنیم هرگز بدون تجربه و تخصص دست به تعمیر دیگ بخار نزنید.