مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر

زیبایی و سلامتتغذیهسبک زندگی و تندرستی

اگر ورزشکار هستید، احتمالا با پروتئین‌ها و اهمیت مصرف آن‌ها در رژیم غذایی آشنایی دارید. پروتئین در سلامت بدن نقشی بسیار پررنگ دارد و حذفشان، شما را با انواع مشکل‌ها و کمبودها مواجه می‌کند. ما در این مقاله تصمیم گرفتیم که دو تا از مهمترین پروتئین‌هایی که ورزشکاران مصرف می‌کنند، یعنی پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر را بررسی کنیم؛ پس اگر مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر برای شما هم مهم است و به انتخاب بهترتان کمک می‌کند، با ما همراه باشید. 

آشنایی با پروتئین و تعدادی از نقش‌های آن

پروتئین‌ها، زنجیرهای طویل آمینو اسیدی هستند که با عملکردهای درون‌سلولی، به اشکال مختلفی به ما کمک می‌کنند. به‌طور کلی حدود ۲۰ آمینو اسید در بدن ما وجود دارند که با پیوستن به هم به شکل‌های مختلف، پروتئین‌ههای متفاوتی می‌سازند. 

پروتئین‌ها به ترمیم بافت‌های بدن کمک می‌کنند و زنانی که به تازگی زایمان کرده‌اند یا افرادی که عمل‌های جراحی انجام داده‌اند و ورزشکاران، باید بیش از دیگران پروتئین استفاده کنند.

از دیگر نقش‌های مهم پروتئین، انجام واکنش‌های بیوشیمی در بدن است. پروتئین‌ها در هضم غذا و بهبود عملکرد سیستم گوارشی، جلوگیری از لختگی خون، جلوگیری از منقبض شدن عضلات، تولید انرژی و هضم قند، تاثیر زیادی دارند. همچنین، عملکرد سیستم ایمنی بدن را به طرز چشمگیری افزایش می‌دهند و در درمان عفونت‌ها، تولید آنتی‌بادی، و حفاظت از بدن در برابر عوامل بیماری‌زا چون باکتری‌ها و ویروس‌ها نقش دارند.

میزان پروتئین مورد نیاز بدن

میزان پروتئین مورد نیاز بدن 

ما در تمام طول زندگی‌مان به پروتئین‌ها نیاز داریم تا بافت‌سازی کنیم و سیستم ایمنی‌مان بتواند از ما در برابر عوامل بیماری‌زا محافظت کند؛ اما لازم است با میزان پروتئین مورد نیاز بدن آشنا شویم که بیش از حد آن را مصرف نکنیم چون مصرف زیاد نیز می‌تواند به ما آسیب برساند. در ادامه میزان پروتئین مورد نیاز را به شما خواهیم گفت اما این مقدار حدودی است  و فرد به فرد می‌تواند متفاوت باشد. بهتر است برای اطمینان دقیق از میزان پروتئین مورد نیاز خود، با پزشک مشورت کنید تا دچار کمبود پروتئین یا مصرف بی‌رویه آن نشوید.

  •  افراد زیر ۴ سال: حدود ۱۳ گرم 
  • افراد سنین بین ۴ تا ۸: حدود ۲۰ گرم
  • افراد سنین بین ۹ تا ۱۳: حدود ۳۵ گرم
  • دختران سنین ۱۴ به بالا: حدود ۴۵ گرم
  • پسران سنین ۱۴ تا ۱۸: ۵۳ گرم
  • آقایان بالای ۱۹: ۵۶ گرم

عوارض مصرف بیش از حد پروتئین

عوارض مصرف بیش از حد پروتئین

مشکلاتی چون عطش قطع نشدنی، کاهش میل به غذا خوردن، خستگی ممتد، درد در نقاط مختلف بدن، یبوست و نفخ، و حالت تهوع، مشکلاتی هستند که اگر بی‌رویه پروتئین مصرف کنید، دچارشان خواهید شد.

آشنایی با پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر

دانه‌های سویا، سرشار از پروتئین، با چربی کم هستند و برای افراد گیاهخوار که مایل به استفاده از پروتئین‌های حیوانی مانند شیر نیستند، گزینه‌ی کاملی به‌شمار می‌آیند. سویایی که توسط تولیدکنندگان به پروتئین تبدیل می‌شود به شکل پودر است و ورزشکاران با آن شیک‌های پروتئینی می‌سازند. سازندگان این پودرها، با افزودن دیگر مواد مغذی به این پروتئین، به آن طعم و بافت و ارزش بیشتری می‌دهند.

پروتئین آب پنیر که پروتئین وی هم به آن گفته می‌شود، ساخته شده از شیر گاو است. همه می‌دانیم که لبنیات منبع اصلی پروتئین هستند و شیر گاو نیز به‌طور خالص چیزی در حد ۳/۵ درصد پروتئین دارد. پس از این‌که این شیرها در کارخانه پاستوریزه شدند، آنزیم‌هایی به آن افزوده می‌شود که آب پنیر از شیر جدا شود و با عملیاتی که روی آب پنیر انجام می‌شود، تبدیل به یک پودر غنی پروتئینی می‌شود که ورزشکاران از آن برای عضله‌سازی استفاده می‌کنند.

مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر

 

تفاوت‌ها و مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر

  1. طعم: اول از همه باید بدانید که این دو پروتئین، به علت این‌که ریشه‌های متفاوتی دارند، طعم و بافت متفاوتی خواهند داشت. پروتئینی که از شیر گاو گرفته شده، بافت لطیف‌تر و خامه‌ای‌تری خواهد داشت، اما پروتئین سویا تردتر است. از آن‌جا که طعم لبنیات برای اکثر ما خوشایندتر و آشناتر است، پروتئین آب پنیر طرفداران بیشتری دارد. (البته این نکته را باید در نظر بگیرید که برندهای مختلف مکمل‌سازی، با افزودن مواد مختلف به ترکیبات، می‌توانند کاری کنند که طعم‌ها شبیه هم شود و بافت‌ها شکل متفاوتی داشته باشند.)
  2. ماندگاری: در مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر، باید به ماندگاری آن‌ها هم اشاره داشته باشیم. با این که هر دو محصول مواد نگهدارنده دارند که به سالم ماندن آنها تا بیش از یک سال کمک می‌کند، اما از آن‌جا که پایه پروتئین آب پنیر شیر است، احتمالا زودتر خراب شود. زمانی که پروتئین خراب شود، طعم و ارزش غذایی خود را از دست می‌دهد.
  3. محدودیت‌ها: اگر گیاهخوار هستید، نمی‌توانید از پروتئین آب پنیر که از شیر گاو ساخته شده استفاده کنید. همچنین، حساسیت به لاکتوز که یک آنزیمِ موجود در شیر است، حساسیت شایعی است و در صورتی که شما این حساسیت را داشته باشید، نمی‌توانید پروتئین آب پنیر استفاده کنید چون مشکلات گوارشی و دیگر مشکلات جانبی برایتان پیش خواهد آمد. 
  4. ارزش غذایی: پودرهایی که به صورت آماده تهیه می‌کنید، علاوه بر پروتئین شامل مواد تشکیل دهنده دیگری هم هستند که در هر برندی می‌تواند متفاوت باشد. به‌طور کلی، در پودرهای پروتئین‌ سویا، ویتامیلن‌های گروه ب، ای و مواد معدنی مختلفی از جمله آهن و فسفر و پتاسیم یافت می‌شود. در پودرهای پروتئین آب پنیر، کلسیم، آهن و منیزیم، و دیگر مواد مورد نیاز هست که همانطور که گفتیم، در هر برند می‌تواند متفاوت باشد.

مطلب پیشنهادی:تمام نکات ضروری آفتاب گرفتن

نگرانی‌هایی درباره مصرف پروتئین سویا 

از آن‌جا که سویا برای خیلی‌ها هنوز کمی ناشناخته است و همچنان اکثر افراد فقط محصولات حیوانی را منبع اصلی پروتئین می‌دانند، حواشی و نگرانی‌ زیادی در خصوص مصرف این ماده وجود دارد.

مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر

آیا مصرف پروتئین سویا موجب افزایش استروژن و کاهش تستوسترون می‌شود؟ 

خیر، هیچ تحقیقی تابحال چنین چیزی را ثابت نکرده است اما از گذشته، خیلی از افراد چنین نگرانی‌ای را داشته‌اند. مصرف پروتئین سویا، همانند پروتئین آب پنیر به رشد عضلات و ماهیچه‌سازی کمک می‌کند.

تاثیر پروتئین سویا در جذب مواد مغذی

سویا حوای فیات است که جذب آهن و روی را مختل می‌کند اما اگر رژیم درستی داشته باشید که مصرف آهن و روی در آن به اندازه کافی باشد، مشکلی پیش نخواهد آمد.

تاثیر پروتئین سویا بر تیروئید

باور خیلی‌ها بر این است که عملکرد تیروئید به دست این پروتئین مختل می‌شود و غده تیروئید نمی‌تواند هورمون تولید کند، اما تحقیقات انجام شده چنین چیزی را نشان نداده است.

مطلب پیشنهادی:معرفی بهترين گیاهان خواب آور

منابع گیاهی سرشار از پروتئین (مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر)

ماده خوراکیمقدارمیزان پروتئین
کاهو۵۵۰ گرم۷.۳ گرم
گوجه فرنگی۵۵۵ گرم۴.۹ گرم
فلفل دلمه‌ای۳۲۳ گرم۳.۲ گرم
کلم بروکلی۲۹۵ گرم۸.۳ گرم
هویج۲۴۵ گرم۲.۳ گرم
لوبیا سویا۶۸ گرم۸.۸ گرم

منابع جانوری سرشار از پروتئین

ماده خوراکیمقدارمیزان پروتئین
میگو۵۰ گرم۱۲ گرم
سوشی۵۰ گرم۱۲ گرم
سفیده تخم مرغ۲ عدد۲۴ گرم
گوشت گاو۱۰۰ گرم۲۶ گرم

جمع بندی و حرف پایانی «مقایسه پروتئین سویا و پروتئین آب پنیر»

دو پروتئین، در این مقاله به طور کامل بررسی شدند. همچنان ابهاماتی در خصوص استفاده از پروتئین سویا وجود دارد و خیلی‌ها به آن بی اعتماد هستند. تاکنون خیلی از ورزشکاران و بدنسازان معروف دنیا، پروتئین سویا را جایگزین پروتئین وی کرده‌اند و مشکلی برایشان ایجاد نشده و موفق شده‌اند که به‌خوبی عضله‌سازی کنند؛ همچنین، کمبود هیچ ماده‌ای نیز سلامتشان را به خطر نینداخته است.

بهتر است برای تصمیم گیری بهتر و راحت کردن خیالتان، با پزشک تغذیه مشورت کنید تا ابهامات و نگرانی‌هایتان را برطرف کنند. چنانچه پرسش دیگری در خصوص پروتئین‌ها داشتید نیز، می‌توانید در بخش نظرات مطرح فرمایید. تمامی پرسش‌ها مطالعه، و به آن‌ها پاسخ داده خواهد شد.

5/5 - (4 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ممکن است به این مطالب هم علاقمند باشید

دانلود اپلیکیشن دانلود آچاره

با نصب اپلیکیشن آچاره بیش از 256 خدمت مورد نیاز در جیب شماست.

  • دانلود مستقیم آچاره
  • آچاره در گوگل‌ پلی
  • آچاره در کافه بازار
  • آچاره در  مایکت
دکمه بازگشت به بالا