راهنمای لوله کشی شوفاژ ساختمان

بهترین لوله کشی شوفاژ و رادیاتور چه نوعی است؟ امروزه سیستمهای گرمایشی مختلفی بهمنظور تامین گرما در فصول سرد سال در اختیار ما قرار دارند و هر کدام از ما میتوانیم نسبت به ویژگیهای هر کدام از این سیستمها و نیازمان یکی از آنها را بهعنوان سیستم گرمایشی منزل خود انتخاب کنیم.
یکی از سیستمها که در سالهای گذشته در مقیاس گستردهای توسط عموم مردم مورد استفاده قرار گرفته شوفاژ دیواری است. علت اصلی رایج شدن استفاده از این سیستم را میتوان مزایای منحصربهفرد پکیج در نظر گرفت.
در گذشته منبع تغذیه شوفاژهای دیواری، موتورخانه بود که اکثر ما آن را با نام سیستم گرمایش مرکزی میشناسیم. پس از عرضه پکیج بسیاری از نقاط ضعفی که موتورخانه بهعنوان منبع تغذیه شوفاژ دیواری داشت، برطرف شده و استفاده از شوفاژهای دیواری با منبع تغذیه پکیج، روز به روز در بین مردم افزایش یافت.
برای اینکه شوفاژ بهترین کارایی را در اختیار شما قرار دهد باید نکات مختلفی در روند تهیه و نصب لوله کشی رادیاتور و شوفاژ در نظر گرفته شود. یکی از بخشهای این روند نصب لوله کشی شوفاژ است. بهمنظور لوله کشی شوفاژ ساختمان شما میتوانید از روشهای مختلفی استفاده کنید اما کدام یک از روشها بهترین انتخاب است؟
در این مقاله از مجله آچاره با بررسی صفر تا صد لوله کشی شوفاژ ساختمان و رادیاتور، نکات لازم راجع به این روند را در اختیار شما قرار خواهیم داد. پیشنهاد میکنیم تا انتها با ما همراه باشید.
سرویس و نگهداری از رادیاتور شوفاژ از زبان تعمیرکار ماهر آچاره
لوله کشی شوفاژ ساختمان
همانطور که اشاره کردیم لوله کشی شوفاژ ساختمان میتواند با استفاده از روشهای مختلفی انجام بپذیرد که هر کدام از آنها ویژگیهای خاص خود را دارا هستند.
شما میتوانید مدلهای مختلف لوله کشی شوفاژ ساختمان را براساس عوامل مختلفی اعم از جنس لوله، نحوه قرارگیری لوله، سیستم لوله کشی و … دستهبندی کنید که در این بخش در راستای آشنایی بیشتر شما از تمام این دستهبندیها نام خواهیم برد.
انواع سیستم لوله کشی شوفاژ ساختمان
بهمنظور این که شوفاژ توانایی گرم کردن محیط را داشته باشد باید پکیج یا موتورخانه انرژی مورد نیاز آن را فراهم کند. این انرژی در این سیستم آب گرم است که پکیج با تامین و ارسال آن به شبکه شوفاژ این نیاز را برطرف خواهد کرد.
در این روند آب گرم پس از خروج از پکیج وارد شبکه شوفاژ شده و سپس آب با دمای پایینتر به سمت شوفاژ باز خواهد گشت. این روند رفت و برگشت که در بستر لولهها شکل میگیرد میتواند به 2 شکل طراحی شود. در واقع بهطور کلی میتوان سیستمهای لوله کشی شوفاژ را به 2 دسته تقسیم کرد که عبارتند از:
سیستم لوله کشی تک لولهای (One Pipe System)
در این نوع لوله کشی از یک لوله در راستای انتقال آب استفاده شده و آب گرم تولیدی توسط پکیج از طریق این لوله وارد شبکه و پس از کاهش دما از طریق همین مسیر به سمت منبع تولید حرارت که در این مورد پکیج است، بازخواهد گشت.
البته در این سیستم هر شوفاژ یا رادیاتور دارای یک لوله ورودی و یک لوله خروجی است و نمیتوان در این بخش صرفا از تک لوله استفاده کرد. استفاده از این نوع لوله کشی در مواردی که تعداد رادیاتورها زیاد است به شما پیشنهاد نمیشود.
در تصویر زیر میتوانید نحوه قرارگیری لولهها در این روش را مشاهده کنید.
سیستم لوله کشی دو لولهای (Two Pipe System)
برخلاف سیستم تک لولهای، در این روش از 2 و لوله برای لوله کشی استفاده میشود و جریان رفت و جریان برگشت، هر کدام لوله مختص به خود را دارند.
این نکته بدان معناست که آب گرم ورودی از طریق یک لوله وارد شبکه و رادیاتورها شده و پس از کاهش دما از طریق یک لوله دیگر به سمت منبع هدایت میشود.
لازم به ذکر است که این سیستم قابلیت اجرا به 2 روش را داراست.
برگشت مستقیم (Direct Return Piping) و برگشت معکوس (Reverse Return Piping) نام این 2 روش است که تفاوت اصلی آنها در اتصال لوله خروجی نسبت به ترتیب رادیاتورهاست.
انواع روشهای لوله کشی شوفاژ ساختمان
ساختار شبکه لوله کشی شوفاژ دیگر عاملی است که شما میتوانید براساس آن لوله کشیهای شوفاژ را دستهبندی کنید.
البته انتخاب بین این روشها تا میزان زیادی به روش لوله کشی ساختمان شما وابسته خواهد بود. در ادامه از این روشها نام خواهیم برد.
لوله کشی شوفاژ انشعابی
این روش که سنتیترین و مرسومترین روش لوله کشی است، بهعنوان لوله کشی سنتی نیز شناخته میشود. در این روش شما میتوانید لولهها را بهصورت روکار و یا توکار جایگذاری کنید که همانطور که از آن نام آنها مشخص است، اشاره به زیر یا رو بودن لولهها دارد.
در لوله کشی توکار شوفاژ، لوله در زیر سطح ( کف، دیوار، سقف ) قرار گرفته و پس از اتمام روند لوله کشی شما نمیتوانید آنها را مشاهده کنید. اما در روش لوله کشی روکار، لولهها بر روی سطح قرار داشته و قابل مشاهده هستند.
طبیعی است که لوله کشی توکار شوفاژ باید هنگام ساخت ساختمان یا بازسازی آن انجام بپذیرد؛ در غیر اینصورت شما تا اتمام روند نصب با چالشهای مختلفی مواجه خواهید شد.
لوله کشی شوفاژ کلکتوری
شاخصه اصلی این نوع لوله کشی رادیاتور و شوفاژ را میتوان پنل تقسیم یا کلکتور این سیستم در نظر گرفت. در لوله کشی کلکتوری، آب پس از ورود به کلکتور میتواند وارد خروجیهای مختلفی شود که هر کدام بهصورت مجزا فعالیت میکنند.
افزایش راندمان و یکپارچگی شبکه از مزایای استفاده از این روش محسوب میشود.
مطلب پیشنهادی: روش تشخیص تعادل شوفاژها و بالانس کردن رادیاتورها
محاسبه رایگان هزینه خدمات رادیاتور و شوفاژ در محل!
انواع جنس لوله
در ساخت لوله از مواد اولیه مختلفی استفاده میشود که باعث شده هر لوله نسبت به جنس خود دارای ویژگیهای منحصربهفردی باشد. شما باید در روند انتخاب جنس لوله حتما با متخصصین مشورت کرده تا بنابر به شرایط و نیاز شما بهترین گزینه مدنظر گرفته شود.
در ادامه به مرسومترین مواد اولیهای که در سالهای گذشته در ساخت لوله مورد استفاده قرار گرفته است اشاره خواهیم کرد.
- لولههای پلیمری
- لولههای آهنی
- لولههای فولادی
- لولههای پنج لایه ( PEX – AL – PEX )
معمولا در بین این گزینهها لوله پنج لایه بهترین انتخاب برای افراد است اما تصمیمگیری در این خصوص باید حتما پس از بررسی شرایط محیط توسط یک متخصص انجام بپذیرد.
حالا که با انواع مختلف لوله و لوله کشی شوفاژ ساختمان بیشتر آشنا شدیم، توضیحات مختصری راجع به اجرای لوله کشی شوفاژ ذکر خواهیم کرد.
چگونگی روند لوله کشی شوفاژ ساختمان
بسته به این که لوله کشی در زمان ساخت ساختمان انجام میپذیرد یا پس از سکونت، روند لوله کشی شوفاژ طبیعتا تفاوتهایی خواهد داشت.
لوله کشی شوفاژ و رادیاتور هنگام ساخت ساختمان دردسر کمتری داشته و در شلوغی این وضعیت تغییر چندانی ایجاد نخواهد کرد. اما اگر شما پس از استقرار در ساختمان قصد لوله کشی شوفاژ را داشته باشید باید چالشهای بیشتری را پشت سر بگذارید.
در این بخش مراحل لوله کشی ساختمان را بهطور کلی در چند مرحله شرح خواهیم داد.
مطلب پیشنهادی: مقایسه هزینه گرمایش از کف با شوفاژ رادیاتور
- در اولین قدم باید نقشه لوله کشی ساختمان بررسی شده و نسبت به شرایط قرارگیری لولههای موجود و بدون ایجاد هیچ اختلالی، یک مسیر برای جایگذاری لولههای شوفاژ ترسیم شود.
بهتر است در ترسیم این مسیر تلاش کنید که به کمترین تخریب در روند جایگذاری لولهها نیاز پیدا کنید.
- سپس باید موقعیت رادیاتورها نسبت به اندازهای که برای آنها در نظر دارید مشخص شود. از نکاتی که در این مرحله باید مورد توجه قرار بگیرند میتوانیم به مقیاس محیط، فاصله رادیاتورها و … اشاره کنیم.
- پس از مشخص شدن موقعیت جایگذاری لولهها و قراردهی رادیاتورها، باید اقدامات لازم در جهت آمادهسازی بستر و نصب تجهیزات در نظر گرفته شود.
فراموش نکنید که لوله کشی شوفاژ ساختمان یک روند کاملا تخصصی بوده و بدون تجربه قبلی به هیچ عنوان نباید اقدامی در این راستا انجام داد.
این روند را حتما به افراد دارای صلاحیت بسپارید تا در انتها بهترین نتیجه برای شما حاصل شود.
مطلب پیشنهادی: آموزش رفع نشتی رادیاتور شوفاژ
دیگر نکاتی که توجه به آنها در روند لوله کشی شوفاژ ساختمان به شما کمک خواهد کرد عبارتند از :
- موقعیت، اندازه و تعداد رادیاتورها را با توجه به مقیاس محیط و تعداد ساکنین تعیین کنید. کم یا زیاد بودن ، بزرگ یا کوچک بودن رادیاتورها چالشهای زیادی را برای شما رقم خواهد زد.
- موقعیت نصب رادیاتورها را طوری تعیین کنید که برای سرویس، هواگیری، تعمیر و … آنها با مشکل روبهرو نشوید. بهتر است پایین شوفاژها نسبت به کف، فاصلهای 10 تا 15 سانتیمتری داشته باشد. (برای یادگیری بهترین زمان هواگیری رادیاتور و نشانه های هوا گرفتن رادیاتور کلیک کنید.)
- تلاش کنید که در این روند تا حد ممکن از کمترین لوله استفاده کنید. با در نظر گرفتن این نکته علاوهبر صرفهجویی در هزینهها، یکپارچگی بیشتری در شبکه به وجود خواهد آمد.
- تا حد ممکن مسیر قرارگیری لولهها را طوری تعیین کنید که شبکه پیچ و خم کمتری داشته باشد. رعایت این نکته به چرخش راحتتر آب در شبکه کمک بهسزایی خواهد کرد.
- ترجیحا رادیاتورها را نزدیک به منافذ جریان هوا (پنجرهها و …) نصب کنید. در نظر گرفتن این نکته باعث افزایش کارایی شوفاژهای شما میشود.
جمعبندی
در این مقاله تلاش کردیم که با بررسی روند لوله کشی شوفاژ ساختمان و نکات مهم در لوله کشی رادیاتور و شوفاژ به شما در این راستا کمک کنیم. فراموش نکنید که لوله کشی شوفاژ ساختمان یک روند تخصصی بوده و در صورت عدم آشنایی با اصول آن، سلامت شما در معرض خطر جدی قرار خواهد گرفت.
بنابراین این روند را حتما به افراد متخصص واگذار کرده تا از بروز مشکلات احتمالی پیشگیری شود. شما میتوانید روند لوله کشی شوفاژ ساختمان خود را با اطمینانخاطر به کارشناسان مجرب آچاره بسپارید. همچنین با طرح سوالات خود در بخش نظرات همین مطلب میتوانید پاسخ آن را در زمانی کوتاه از این کارشناسان دریافت کنید.
امیدواریم که مطالب ذکر شده به شما در روند اجرای لوله کشی شوفاژ و رادیاتور کمک کند. در نهایت فراموش نکنید که شما میتوانید لوله کشی شوفاژ و تعمیر رادیاتور و شوفاژ را به کارشناسان خبره آچاره بسپارید.
سلام اگر ممکنه سریع پاسخ دهید
مجتمع ما شوفاژخانه مرکزی دارد و ۵ واحده است .سوالم اینه که ایا سیستم لوله کشی شوفاژ هر طبق مستقله و اگر هست ایا پن شخصا می توانم لوله کشی واح اول را نوساز کنم . از رو کار