نکات مهم نگهداری گل آناناسی یا گازمانیا
نگهداری گل آناناسی یا گازمانیا با آن همه زیبایی و رنگهای زندهای که دارد، به محیط خانه و محل کار شما شادابی و طراوات خاصی میبخشد.
گل آناناسی یک گیاه زیباست که نگهداری از آن بسیار آسان است. فقط کافی است نکات باغبانی و نگهداری را رعایت کنید که در ادامه برایتان بازگو میکنیم. به این ترتیب یک گلدان آناناسی سرزنده و زیبا خواهید داشت.
- اگر گلدان آناناسی خود را همیشه در خانه نگهداری میکنید نیاز زیادی به کوددهی ندارد.
- قسمت رنگ مرکز گیاه فنجان یا مخزن نام دارد. آبیاری گل آناناسی را باید از آن قسمت انجام دهید.
- بعد از اینکه گیاه شما به گلدهی برسد گیاه مادر یا اصلی ازبین میرود؛ اما پاچوشهای اطراف آن باقی میمانند.
- برای تکثیر گل آناناسی، پاجوش گیاه را باید از گیاه مادر جدا کنید و مجددا بکارید.
گیاه آناناسی چگونه نگهداری میشود؟
گل آناناسی یکی از اعضای خانواده بروملیاد (Bromeliaceae) است که به جنگلهای بارانی برزیلی و مناطق گرمسیری تعلق دارد.
برخلاف اینکه به نظر میرسد نگهداري گل آناناسي با توجه به محل رشد آن سخت و دشوار باشد؛ اما نگهداری گل آناناسی بسیار آسان است و فقط رعایت برخی نکات ساده میتواند به شما در این موضوع کمک کند.
1. شرایط دمایی
خاستگاه اولیه این گیاه جنگلهای گرم و مرطوب برزیل هستند؛ در نتیجه این گیاه یک گل گرمسیری است که در سرمای هوا پژمرده و خراب میشود.
بهترین دما برای نگهداری گل آناناسی دمای 15 الی 26 درجه است. در فصل تابستان و اواسط بهار که هوا گرم میشود، شما میتوانید گلدانتان را در حیاط، پاسیو یا بالکن قرار دهید.
اما به محض اینکه اولین نشانههای سرمای هوا پدیدار شد، باید گلدان خود را به فضای داخل منزل انتقال دهید. همچنین گل آناناسی به رطوبت نیاز دارد. شما میتوانید با قرار دادن یک دستگاه بخور سرد یا اسپری کردن آب در هوای اطراف گلدان یا سایر روشها، رطوبت مورد نیاز گلدان خود را تامین کنید.
2. آبیاری گل آناناسی
نباید تصور کنید حالا که گیاه شما از دل جنگلهای بارانی آمده است، پس باید مدام آبپاش دستتان باشد و در حال آبیاری گلدانتان باشید.
آبیاری زیاد نهتنها برای گل آناناسی مناسب نیست؛ بلکه قاتل زیباییها و کاهشدهنده عمر آن خواهد بود. اصول آبیاری گل و گیاه آپارتمانی این است که هر زمانی که سطح خاک گلدان شما خشک شد، آن را آبیاری کنید.
همچنین میتوانید هر هفته یا هر 10 روز یکبار در فصول گرم و دو هفته یکبار در فصول سرد به گلدان خود آب بدهید. نکته مهمی که درباره آبیاری و نگهداری گل آناناسی وجود دارد این است که آبهای پر از املاح برای این گیاه اصلا مناسب نیستند.
بنابراین اگر در منطقهای زندگی میکنید که آب آشامیدنی پراملاحی دارید از دستگاه تصفیه آب یا آب جوشیده برای آب دادن به گلدان خود استفاده کنید.
3. نور مناسب
تابش مستقیم نور خورشید مخصوصا در فصل تابستان که نور خورشید سوزندهتر میشود، باعث تغییر رنگ برگ گل یا سوختن آن خواهد شد.
هرچه نور مستقیم برای گل آناناسی مضر است، نور غیرمستقیم مثل آب برای آن ضروری است؛ بنابراین اگر گل آناناسی آپارتمانی دارید کنار پنجرههای نورگیر خانهتان را به این گیاه اختصاص دهید.
اگر هم گلخانه مخصوص یا پاسیو، حیاط و بالکن را برای نگهداری آن در نظر گرفتهاید باید یک سایهبان هم در کنار گلدان خود تعبیه کنید.
4. کود مناسب
برای اینکه گل شما رشد مناسبی داشته باشد و همیشه شاداب و سالم بماند، بهتر است در فصل بهار و تابستان تقریبا هر دو ماه یکبار به آن کود بدهید.
میتوانید از کودهای شیمیایی که نیتروژن و فسفر دارند استفاده کنید یا از کودهای حیوانی قدیمیتر که باعث سوختگی گل شما نشود. همچنین کود طبیعی برای گیاهان آپارتمانی هم از جمله کودهای مناسب و ایمنی هستند که میتوانید برای تقویت گیاه خود استفاده کنید.
همچنین کودهای مایع نیز گزینه مناسبی هستند که میتوانید برای کوددهی به گیاه خود از آنها استفاده کنید. فقط حواستان باشد کودهای مایع را نباید روی بخش مرکزی گل بریزید. فراموش نکنید که زمستان فصل خواب و استراحت گیاهان است؛ بنابراین در این فصل گل آناناسی شما نیازی به کوددهی ندارد.
علت زرد شدن برگ گل آناناسی چیست؟
علائمی مثل تغییر رنگ برگ گل در واقع هشدارهایی هستند که گیاه به شما میدهد. هر تغییر غیرمنتظره و غیرطبیعی نشانه مشکلی است که گل شما با آن دستوپنجه نرم میکند.
برای مثال، گل آناناسی زینتی نسبت به آب حساس است و خیلی زود در اثر آبیاری زیاد ریشههای آن پوسیده میشود. وقتی بیش از اندازه به گل آناناسی آب بدهید برگهای آن شروع به زرد شدن میکنند.
همچنین اگر در آبیاری آن زیادهروی کنید یا برای مدت طولانی کمآب بماند، شاهد زرد شدن برگهای آن خواهید بود.
نور نامناسب
اگر گلدان شما در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرد، تابش اشعههای آفتاب برگ گیاه را میسوزاند و اولین نشانههای سوختگی برگ این گیاه با زرد شدن برگهای آن همراه است.
اگر هم نور کافی به گلدان آناناسی نرسد گیاه بیحال شده و اختلال ایجادشده در رشد آن، خودش را به شکل زردی برگها نشان خواهد داد.
بیماریها گیاهی
اگر آفات یا بیماریهای قارچی به جان گل آناناسی آپارتمانی بیفتد، باید گیاه را به خوبی بررسی و سمپاشی کنید تا آفات و بیماریها از بین بروند.
پیر شدن گیاه و زرد شدن برگهای خشکشده، تغییر دمای ناگهانی مخصوصا سردی هوا که برای گل آناناسی بهشدت مضر است و نبود رطوبت کافی جزو سایر مواردی هستند که میتوانند باعث زرد شدن برگ این گل شوند. اطلاعات بیشتر در این زمینه را میتوانید در مقاله درمان خانگی قارچ گیاهان آپارتمانی بخوانید.
جمعبندی
درست از زمانی که یک گل آپارتمانی میخرید یا بذر جدیدی میکارید آن گلدان یکی از اعضای خانواده شما میشود. وابستگی زیادی که بعد از یک مدت کوتاه به گلهایتان پیدا میکنید شاید برای خودتان هم عجیب باشد.
به همین علت است که بسیاری افراد علیرغم علاقهای که به گیاهان دارند چون میترسند نتوانند به درستی از گیاه خود نگهداری کنند یا ناخواسته آسیبی به آن وارد کنند هیچوقت فرصت نگهداری از یک گل را به خود نمیدهند.
اکنون که با روش نگهداری گل آناناسی آشنا شدهاید، بهترین فرصت است تا به خودتان اجازه تجربه کردن این حس جدید را بدهید و در صورتی که به مشاوره یا خدمات باغبانی، هرس، تعویض خاک و گلدان گیاهان خود نیاز داشتید، میتوانید از طریق لینک زیر با کارشناسان پرورش گل و گیاه تماس بگیرید.