نصب دودکش پکیج | محل قرارگیری + نکات نصب دودکش پکیج
نصب دودکش پکیج یکی از اصلیترین اقداماتی است که برای حفظ ایمنی و سلامت افراد باید با دقت انجام شود. نصب دودکش برای پکیج از این جهت مهم است که باید تمامی گازهای خطرات و دود ناشی از احتراق به طور کامل به بیرون از ساختمان هدایت شوند. عدم دقت در نصب عواقب خطرناکی برای سلامت ساکنین دارد. علاوه بر این باعث اختلال در عملکرد سیستم گرمایش پکیج نیز خواهد شد. در ادامه این مقاله با شما هستیم تا با مراحل نصب دودکش پکیج آشنا شویم.
فهرست مطالب
اطلاعات کلی درباره نصب دودکش پکیج
صنعت ساختمان سازی تابع قوانین و مقررات مختلفی است. از جمله آنها مقررات نصب دودکش پکیج است. این قوانین برای اطمینان از نصب و قرارگیری ایمن دودکشهای پکیج طراحی شدهاند. با اطمینان از پایبندی هر ساختمان به مقررات، خطر آسیبهای بعدی و بیماریهای مربوط به گاز خروجی از پکیج به طور چشمگیری کاهش مییابد.
دودکش پکیج چیست؟
قبل از این که با مراحل کار آشنا شویم ببینیم دودکش پکیج چیست. زمانی که پکیج کار میکند گازهای سمی تولید میشود که باید از سیستم حذف شوند. دودکش در اصل لولهای است که این گازها را از پکیج منتقل میکند. از آنجایی که گازها میتوانند مضر باشند مهم است که دودکش به گونهای قرار گیرد تا گازهای سمی دوباره وارد ساختمان نشوند. در واقع در زمان نصب دودکش پکیج باید اطمینان حاصل کنید که گازهای سمی به سمت ساختمانهای مجاور نیز هدایت نمیشوند.
اکثر مردم یک بار هم که شده دودکش پکیج را دیدهاند اگرچه ممکن است متوجه آن نشده باشند. هر ساختمانی که پکیج دارد باید دودکش نیز داشته باشد و این جزو قوانین ساختمان سازی است. به طور معمول، دودکشهای پکیج نسبتا کوتاه هستند و از دیوار خارجی بیرون میآیند. دودکش از پمپاژ مجدد گازهای سمی به داخل ساختمان جلوگیری میکند و مانع آسیب رسیدن به ساکنین ساختمان خواهد شد.
آیا هر پکیج باید دودکش داشته باشد؟
پکیجهای معمولی، دیواری و زمینی همگی دارای دودکش هستند. اکثر دودکشها به صورت افقی نصب میشوند اگرچه بهتر است دودکش پکیج به صورت عمودی اجرا شود. اگر پکیج روی دیوار خارجی نصب نشده باشد از یک عمودی برای هدایت گازهای سمی از داخل و خارج از فضای سقف استفاده میشود.
بیشتر بخوانید : آموزش نصب دودکش آبگرمکن دیواری
دودکش پکیج کجا باید قرار گیرد؟
قرارگیری ایده آل دودکش پکیج به عوامل مختلفی بستگی دارد. طبق مقررات نصب دودکش پکیج، هنگام تعیین محل مناسب باید به موارد زیر توجه شود:
1. فاصله از پنجرهها و درها
دودکش پکیج نباید نزدیک هر قسمتی از خانه که امکان باز شدن دارد مانند پنجرهها یا درها قرار گیرد. مقررات مربوط به رعایت فاصله در نصب دودکش پکیج کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که گازهای مضر به طور کامل از ساختمان شما خارج میشوند.
فاصله دقیق به اندازه خانه شما بستگی دارد اما به طور کلی، مقررات ساختمان سازی از نصب دودکش در فاصله 30 تا 60 سانتی متری پنجره یا در جلوگیری میکند. این قوانین برای جلوگیری از خروج گازهای مضر از دودکش و سپس ورود مجدد به ساختمان از طریق در یا پنجره باز است.
بیشتر بخوانید: نصب دودکش آبگرمکن زمینی
2. درجه حرارت
زمانی که پکیج کار میکند برای ایجاد گرما در حال سوزاندن گاز است. این بدان معناست که گازهای تولید شده میتوانند بسیار داغ باشند. به همین دلیل، دودکش را نباید خیلی نزدیک به چیزی که گازهای داغ میتوانند به آن آسیب برساند قرار داد. به عنوان مثال اگر ناودان پلاستیکی را در جایی از ساختمان تعبیه کردهاید نصب دودکش پکیج در نزدیکی آن ممنوع است زیرا گازهای داغ میتوانند ناودان را ذوب کنند.
3. دودکشهای عمودی
دودکشهای افقی در اکثر ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند اما هر چند وقت یکبار، ممکن است نصب دودکشهای عمودی برای بنایی مناسبتر باشد. اگر چنین است انتخاب صاحبان ملک اغلب این است که دودکش را درپوش بگذارند.
قرار دادن پوشش روی دودکش یا پنهان کردن آن میتواند از نظر زیبایی شناختی دلپذیر باشد به همین دلیل است که گزینهای محبوب محسوب میشود.
با این حال اگر دودکش پکیج شما به هر نحوی مخفی باشد باید مطمئن شوید که امکان دسترسی به آن وجود دارد.
نحوه نصب دودکش در انواع پکیج
درباره نحوه نصب دودکش پکیج دیواری ابتدا باید به نوع پکیج دقت کنیم. پکیج دیواری در دو نوع فن دار و بدون فن در بازار عرضه میشوند و هر یک شرایط نصب جداگانهای دارند. نکته مهم در زمان نصب دودکش پکیج از هر دو نوع این است که لوله دودکش باید حتما به فضای بیرون هدایت شده باشد.
با رعایت مقررات مربوط به نصب و راهاندازی پکیج و تعبیه درست دودکش آن، گازهای حاصل از احتراق به طور کامل به بیرون هدایت میشوند. همچنین سیستم این دودکشها طوری است که هوای تازه از بیرون ساختمان به داخل وارد خواهد شد. در ادامه با روشهای نصب دودکش در انواع پکیج آشنا میشویم.
بیشتر بخوانید : راهنمای نصب پکیج زمینی
نصب دودکش پکیج از نوع فن دار
در طراحی پکیجهای فن دار تمهیداتی اندیشیده شده که دیگر نیازی به دودکش ساختمان نیست. در سیستم پکیج فن دار، دودکش دارای قابلیت هدایت هوای مورد نیاز برای سوختن گز از بیرون به داخل دستگاه است.
از این رو نصب پکیج فن دار برای مناطقی از ساختمان که دودکش آن مکش کافی را ندارد یا محل مناسبی برای نصب دودکش در دسترس نیست بهترین گزینه خواهد بود. پکیج فن دار دارای دودکش دوجداره است که قطر داخلی آن 6 سانتیمتر بوده و قطر خارجی آن 10 سانتیمتر میباشد.
عملکرد لوله داخلی برای تخلیه دود ناشی از احتراق و ورود هوای تازه از محیط بیرون است. نصب دودکش پکیج فن دار باعث ایجاد ایمنی بیشتر برای افراد خانواده خواهد شد چون اکسیژن فضای داخلی خانه وارد پکیج نمیشود و در عوض از هوای بیرون تامین خواهد شد.
چه نکاتی را برای نصب دودکش پکیج فن دار رعایت کنیم
- هیچ وقت نباید لایه بیرونی دودکش پکیج فن دار را از لایه داخلی آن جدا کرد.
- یکی از قوانین مهم در زمان نصب دودکش پکیج، هدایت لوله دودکش به هوای آزاد بیرون از ساختمان است. این کار خروج گازهای سمی و ورود هوای تازه به داخل پکیج را تضمین خواهد کرد.
- چنانچه بعد از نصب پکیج دیواری خود متوجه شدید که فاصله بین پکیج و دیواری که قرار است لوله دودکش از آن خارج شود بیشتر از طول لوله دودکش است میتوانید از زانویی دوجداره مخصوص پکیج دیواری نوع فن دار استفاده کنید.
- طول لوله که به صورت استاندارد 4 متر است با قدرت مکش فن در پکیج نوع فن دار هماهنگی دارد. در نتیجه اگر طول لوله دودکش آن از 4 متر کمتر شود روی مکش فن تاثیر گذاشته و قدرت آن را بیشتر میکند. افزایش قدرت فن باعث ورود هوای بیشتر به محفظه احتراق شده و پکیج به آسانی روشن نخواهد شد. برای حل این مشکل بهتر است از حلقههای فلزی برای کاهش شدت هوای ورودی به داخل پکیج دیواری استفاده نمایید.
- یکی از قوانین مهم در دودکش پکیج فن دار این است که نباید دودکش دوجداره را به دودکش ساختمان متصل کنید.
- سعی کنید از دستکاری دودکش پکیج خودداری کرده و دودکش مطابق با استانداردهای ساختمان سازی را تهیه و نصب کنید.
- در آخرین طبقه ساختمان، ارتفاع دودکش کاهش مییابد و برای حل این مشکل بهتر است ارتفاع دودکش را تا 2 متر افزایش دهید.
- برای نصب دودکش دوجداره و هدایت آن به داخل بنا، به دودکش دوجداره نیاز دارید. چنانچه متوجه شدید دودکش داخلی ساختمان از نوع دوجداره نیست دودکش را از قسمتی از دیوار به هوای بیرون هدایت کنید.
- یکی از مشکلات در زمان نصب دودکش، ورود آب باران به داخل لوله دودکش است. برای حل این مشکل میتوانید سر دودکش را به اندازه 5 سانتیمتر به پایین خمیده کنید.
بیشتر بخوانید : نحوه تنظیم فشار پکیج
نصب دودکش پکیج از نوع بدون فن
قطر استاندارد برای نصب دودکش پکیج بدون فن حداقل 15 سانتیمتر است. بهتر است از تبدیل افزایش قطر در زمان نصب دودکش استفاده کنید. با این روش، قطر دودکش پکیج شما از قطر خروجی گازهای حاصل از احتراق بیشتر میشود.
چه نکات مهمی را باید برای نصب دودکش پکیج فن دار رعایت کنیم:
- ارتفاع استاندارد برای لوله دودکش پکیج 30 سانتیمتر است.
- استفاده از دودکش مشترک برای پکیج بدون فن ممنوع است.
- در صورتی که دودکش پکیج را در تراس نصب کردهاید باید آن را با فویل مخصوص، عایق بندی کنید.
- استفاده از کلاهک محکم جزء ضروریترین اقدامات است.
- نکته مهم در زمان نصب، مقاوم بودن آن در برابر باد و باران و بخار آب است.
- از وصل کردن پکیج دیواری به شیر گاز مشترک جدأ خودداری کنید.
- ارتفاع دودکش در خروجی پشت بام باید بیشتر از 1 متر باشد.
- فاصله استاندارد بین کلاهک پکیج تا کولرهای آبی حداقل 3 متر است.
نکات کلیدی در مورد نصب و راهاندازی پکیج دیواری
- خروجی دودکش پکیج دیواری باید دور از درها، پنجرهها یا منافذ دیگر قرار گیرد. باید حداقل 30 سانتیمتر در بالا، پایین یا کنار هر ورودی فاصله وجود داشته باشد. گازهای مضر باید به درستی از ساختمان خارج شوند.
- نکته مهم دیگر در زمان نصب دودکش پکیج رعایت فاصله حداقل 75 میلیمتر بین دودکش و هر مادهای است که ممکن است در اثر گرما آسیب ببیند. گازهای سمی خارج شده از دودکش ممکن است بسیار داغ باشد که میتواند باعث آسیبهای جدی شود.
- گازهای خروجی در صورت تنفس میتوانند خطرناک باشند بنابراین تا حد امکان از قرار دادن دودکش پکیج در جایی از فضاهای عمومی مانند پیاده روها خودداری کنید. دودکش را حداقل 2 متر از زمین دور نگه دارید.
- اگر دودکش پکیج شما به صورت افقی قرار دارد آن را کمی به سمت بالا زاویه دهید. خروج بخار آب میتواند مضر باشد بنابراین مهم است که این بخار آب به جای این که از خروجی بیرونی ساختمان خارج شود یا بدتر از آن، روی افراد پیاده بریزد به پکیج تخلیه شود.
- دودکش پکیج خود را پنهان نکنید! پوشاندن دودکش پکیج به خصوص دودکشهای عمودی، ممکن است گزینهای مطلوب به نظر برسد اما همیشه باید مطمئن شوید که نقاط دسترسی یا اتصالات دودکش را نپوشانده باشید. وظیفه اصلی دودکش دفع گازهای سمی است و نباید مانعی ایجاد کنید.
- در صورتی که دودکش پکیج شما طوری قرار دارد که دسترسی فیزیکی به آن امکانپذیر نیست میتوانید دریچههای بازرسی را نصب کنید. یک مهندس باید بتواند اتصالات دودکش پکیج شما را با چشم به راحتی بررسی کند و اگر نتواند ممکن است آن را به عنوان “در معرض خطر” طبقهبندی کند.
جمعبندی
تعمیر، جابجایی یا نصب دودکش پکیج یک کار فریبنده ولی پیچیده است. با این که دودکش چیزی بیشتر از یک استوانه فلزی سبک وزن نیست اما واقعیت این است که مقررات و نگرانیهای زیادی برای حفظ ایمنی در زمان نصب آن وجود دارد. در واقع نصب دودکش پکیج همان کاری است که همه می خواهند به درستی انجام دهند.
تنظیمات درست در زمان نصب دودکش پکیج دارای اهمیت زیادی است زیرا در صورت نصب نادرست ممکن است آسیبهای جدی را ایجاد نمایند. مونوکسید کربن گازی خطرناک است که میتواند باعث تلفات جانی بدون ذرهای دود شود. بنابراین باید جلوی نشت آن به خانه یا محل کارتان را بگیرید.
دودکشهای پکیج دیواری به گونهای تنظیم شدهاند که افراد خارج از خانه شما نیز ایمنی داشته باشند به خصوص در مورد دیوارهایی که به فضاهای عمومی باز میشوند. به همین دلیل مقرراتی در مورد نصب دودکش پکیج وضع شده که باید در مورد دودکشهایی که از ساختمان در سطح پشت بام خارج میشوند مورد توجه قرار گیرند.